vytisknout velikost písma Němci jsou s ekologií opět napřed, používají pytle z kukuřičného škrobu!

V německém okrese Kelheim začali používat v běžné praxi ekologicky rozložitelné pytle na odpad. Vyrobeny jsou z kukuřičného škrobu, který lze snadno kompostovat. Biopytle a biožoky jsou velkým krokem vpřed k čistšímu životnímu prostředí.

Podnětem k zavedení biopytlů z kukuřičného škrobu do praxe se stala v loňském roce zveřejněná závěrečná zpráva Centrální marketingové a vývojové sítě pro zemědělské suroviny (CARMEN) a Svazu odpadového hospodářství se sídlem ve Straubingu, která referovala o úspěšném dokončení modelového projektu kompostování biopytlů na odpad.

Pozitivní zkušenosti získané ve Straubingu vedly CARMEN k tomu, že poskytla občanům kelheimského okresu k čistému a hygienickému biosběru odpadků kompostovatelné 10litrové biopytle a 120litrové biožoky. 34 000 domácností tak může získat tyto biopytle a žoky v prodejně, kde jsou k dispozici rovněž pytle na zbytkový odpad.

Zdroj: ÚZPI, Dana Nehasilová

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |