vytisknout velikost písma Němci jsou s ekologií opět napřed, používají pytle z kukuřičného škrobu!

V německém okrese Kelheim začali používat v běžné praxi ekologicky rozložitelné pytle na odpad. Vyrobeny jsou z kukuřičného škrobu, který lze snadno kompostovat. Biopytle a biožoky jsou velkým krokem vpřed k čistšímu životnímu prostředí.

Podnětem k zavedení biopytlů z kukuřičného škrobu do praxe se stala v loňském roce zveřejněná závěrečná zpráva Centrální marketingové a vývojové sítě pro zemědělské suroviny (CARMEN) a Svazu odpadového hospodářství se sídlem ve Straubingu, která referovala o úspěšném dokončení modelového projektu kompostování biopytlů na odpad.

Pozitivní zkušenosti získané ve Straubingu vedly CARMEN k tomu, že poskytla občanům kelheimského okresu k čistému a hygienickému biosběru odpadků kompostovatelné 10litrové biopytle a 120litrové biožoky. 34 000 domácností tak může získat tyto biopytle a žoky v prodejně, kde jsou k dispozici rovněž pytle na zbytkový odpad.

Zdroj: ÚZPI, Dana Nehasilová

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |