vytisknout velikost písma Nejzajímavější rostlina světa: Masožravá Mucholapka podivná

Masožravá Mucholapka podivná, Dionaea muscipula, okouzlila už Charlese Darwina, který ji označil za nejzajímavější rostlinu světa. Jako jediná suchozemská rostlina dokáže ulovit hmyz rychlým pohybem listu.
Nejzajímavější rostlina světa: Masožravá Mucholapka podivná

Dramatický lov!

Její objevitel, botanik John Ellis, ji přirovnal k železné pasti, která se používala na lov lišek. Mucholapka je opravdu zdatný lovec, využívá při tom čepele listu, které připomínají otevřenou mušli. Potenciální oběti – mouchy, mravence, pavouky – lákají zabarvením pastí a pomocí nektaru, který vylučují žlázy nacházející se na okraji listů. Po obvodu listů vyrůstají špičaté výrůstky, které brání oběti v úniku. Když kořist podráždí citlivé ohebné chloupky na hladké červené ploše listu, vyšle se signál a – past sklapne.

Aby se rostlina zbytečně nenamáhala, příroda pamatovala i na „planý poplach“. Past se uzavře pouze v případě, jakmile oběť podráždí chloupky opakovaně v krátké době. Past totiž nemá neomezenou „životnost“, sklapne jen několikrát, poté se opotřebuje a odumírá. Samotný lov probíhá velmi rychle, zaklapnutí „čelistí“ netrvá ani vteřinu. Když byla akce úspěšná a do pasti se chytil hmyz, vyloučí rostlina trávicí šťávu. Trávení úlovku trvá přibližně týden. Pak se listy znovu otevřou a čekají na další masité sousto. Pokud se čelisti zaklaply zbytečně, například záměrným drážděním, mucholapka odhalí svůj omyl a do dvou dnů past znovu otevře.

Mucholapka podivná: zásady úspěšného pěstování

Mucholapka podivná: zásady úspěšného pěstování

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |