vytisknout velikost písma Nejzajímavější rostlina světa: Masožravá Mucholapka podivná

Masožravá Mucholapka podivná, Dionaea muscipula, okouzlila už Charlese Darwina, který ji označil za nejzajímavější rostlinu světa. Jako jediná suchozemská rostlina dokáže ulovit hmyz rychlým pohybem listu.
Nejzajímavější rostlina světa: Masožravá Mucholapka podivná

Dramatický lov!

Její objevitel, botanik John Ellis, ji přirovnal k železné pasti, která se používala na lov lišek. Mucholapka je opravdu zdatný lovec, využívá při tom čepele listu, které připomínají otevřenou mušli. Potenciální oběti – mouchy, mravence, pavouky – lákají zabarvením pastí a pomocí nektaru, který vylučují žlázy nacházející se na okraji listů. Po obvodu listů vyrůstají špičaté výrůstky, které brání oběti v úniku. Když kořist podráždí citlivé ohebné chloupky na hladké červené ploše listu, vyšle se signál a – past sklapne.

Aby se rostlina zbytečně nenamáhala, příroda pamatovala i na „planý poplach“. Past se uzavře pouze v případě, jakmile oběť podráždí chloupky opakovaně v krátké době. Past totiž nemá neomezenou „životnost“, sklapne jen několikrát, poté se opotřebuje a odumírá. Samotný lov probíhá velmi rychle, zaklapnutí „čelistí“ netrvá ani vteřinu. Když byla akce úspěšná a do pasti se chytil hmyz, vyloučí rostlina trávicí šťávu. Trávení úlovku trvá přibližně týden. Pak se listy znovu otevřou a čekají na další masité sousto. Pokud se čelisti zaklaply zbytečně, například záměrným drážděním, mucholapka odhalí svůj omyl a do dvou dnů past znovu otevře.

Mucholapka podivná: zásady úspěšného pěstování

Mucholapka podivná: zásady úspěšného pěstování

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |