vytisknout velikost písma Nejzajímavější rostlina světa: Masožravá Mucholapka podivná

Masožravá Mucholapka podivná, Dionaea muscipula, okouzlila už Charlese Darwina, který ji označil za nejzajímavější rostlinu světa. Jako jediná suchozemská rostlina dokáže ulovit hmyz rychlým pohybem listu.
Nejzajímavější rostlina světa: Masožravá Mucholapka podivná

Dramatický lov!

Její objevitel, botanik John Ellis, ji přirovnal k železné pasti, která se používala na lov lišek. Mucholapka je opravdu zdatný lovec, využívá při tom čepele listu, které připomínají otevřenou mušli. Potenciální oběti – mouchy, mravence, pavouky – lákají zabarvením pastí a pomocí nektaru, který vylučují žlázy nacházející se na okraji listů. Po obvodu listů vyrůstají špičaté výrůstky, které brání oběti v úniku. Když kořist podráždí citlivé ohebné chloupky na hladké červené ploše listu, vyšle se signál a – past sklapne.

Aby se rostlina zbytečně nenamáhala, příroda pamatovala i na „planý poplach“. Past se uzavře pouze v případě, jakmile oběť podráždí chloupky opakovaně v krátké době. Past totiž nemá neomezenou „životnost“, sklapne jen několikrát, poté se opotřebuje a odumírá. Samotný lov probíhá velmi rychle, zaklapnutí „čelistí“ netrvá ani vteřinu. Když byla akce úspěšná a do pasti se chytil hmyz, vyloučí rostlina trávicí šťávu. Trávení úlovku trvá přibližně týden. Pak se listy znovu otevřou a čekají na další masité sousto. Pokud se čelisti zaklaply zbytečně, například záměrným drážděním, mucholapka odhalí svůj omyl a do dvou dnů past znovu otevře.

Mucholapka podivná: zásady úspěšného pěstování

Mucholapka podivná: zásady úspěšného pěstování

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |