vytisknout velikost písma Největší živý plot Velké Británie pomáhá zachraňovat životy

Největší živý plot Velké Británie pomáhá zachraňovat životy

Zahradničení má ve Velké Británii tradici. Tolik živých plotů, kolik jich v této zemi můžete vidět, byste kdekoliv jinde hledali jen stěží. Jsou vytvořeny z druhů listnatých i jehličnatých, mezi nimiž patří k nejoblíbenějším stálezelený tis obecný neboli červený (Taxus baccata).

Klepněte pro větší obrázek 
Husté dřevo tisu je řazeno k nejcennějším na severní polokouli  

Největší z tisových živých plotů ve Velké Británii se nachází na panství Bathurst v Costwolds na jihozápadě Anglie, které patří lordu Allenu Apsleymu. Byl vysazen před třemi sty lety, a ačkoliv je pro tis charakteristický velmi pomalý růst, je nyní tak vysoký, že jeho pravidelný střih, který se neobejde bez pomoci více jak jednadvacetimetrové zdvižné plošiny, zabere lesníkům dva dny.

Odřezané větvičky v množství mnoha kilogramů ovšem nepřijdou nazmar. Lord Apsley je prodává farmaceutickým společnostem, jež z tisu extrahují látku zvanou docetaxel, která se používá při léčbě rakoviny prsů, vaječníků a plic.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A