Jak zpracovat houby václavky: Zkuste guláš, dršťkovou polévku nebo škvarky | Foto: iStock

Foto: iStock

Jak zpracovat houby václavky: Zkuste guláš, dršťkovou polévku nebo škvarky

S příchodem podzimu se v českých lesích objevují václavky. Tyto dřevokazné houby jsou zasyrova jedovaté, ale pokud je dostatečně uvaříte, a to nejméně 20 minut, získáte výbornou surovinu. Z té připravíte chutný guláš, polévku, omáčku nebo je třeba promícháte s pohankou a máte výživný oběd. Našli jsme pro vás ty nejlepší recepty.

Václavkový guláš

Suroviny: 

  • václavky
  • rostlinný olej
  • 2 cibule
  • sladká paprika
  • drcený kmín
  • hladká mouka
  • sladká smetana
  • sůl
  • pepř mletý

Václavky nakrájíme na větší kusy a propláchneme ve vodě. Na oleji osmažíme jemně nakrájené cibule a zasypeme paprikou a kmínem. Přisypeme houby a dusíme nejméně 30 minut. Občas promícháme, osolíme, opepříme. Rozmícháme mouku s vodou a pomalu přiléváme do guláše, dokud nezhoustne. Nakonec na zjemnění přidáme smetanu.

Guláš s václavkami a hovězím masem

Suroviny:

  • 400 gramů hovězího masa
  • 400 gramů václavek
  • 40 gramů slaniny či špeku
  • 2 cibule
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • sádlo nebo olej
  • hladká mouka nebo jíška na zahuštění
  • mletý pepř
  • drcený kmín
  • smetana ke šlehání
  • vývar 

Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli a slaninu dorůžova, přidáme pokrájené osolené a opepřené maso a osmažíme dozlatova. Přisypeme na nudličky pokrájené václavky, nasekaný česnek, lžičku kmínu a za občasného promíchání smažíme, dokud se koření nerozvoní. 

Pak zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Dle potřeby nakonec zahustíme guláš troškou mouky rozmíchané v malém množství studené vody nebo máslovou jíškou a necháme ještě krátce provařit. Můžeme dle chuti ještě dosolit, opepřit nebo přidat česnek. Milovníci koření mohou přidat majoránku, rozmarýn či tymián. Nakonec lze zjemnit smetanou.

Gulášová polévka z václavek

Suroviny:

vrchovatý talíř václavek, velká cibule, 3 větší brambory, 70 gramů špeku, 2 lžičky mleté či pálivé papriky, 2 bujony (vývar), sůl, pepř, majoránka, 3 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky

Václavky očistíme, pokrájíme a dáme do hrnce převařit. Pak scedíme. Špek a cibuli si pokrájíme nadrobno, osmažíme dozlatova, přidáme papriku, kterou necháme zpěnit, ihned přidáme houby a promícháme, zaprášíme moukou, opět promícháme, zalijeme vývarem nebo vodou s bujonem, osolíme, opepříme a vaříme 10 minut. Mezitím si oloupeme brambory a pokrájíme je na kostičky. Česnek oloupeme a nastrouháme. Obojí přidáme do polévky a vaříme do změknutí brambor, popřípadě dolijeme vodou. Ke konci vaření dochutíme majoránkou, solí a pepřem.

Dršťková polévka z václavek

Suroviny:

  • 500 gramů václavek
  • cibule
  • olej
  • mletá paprika sladká
  • vývar
  • polohrubá mouka
  • majoránka nebo bazalka
  • pepř mletý
  • sůl

Větší kloboučky pokrájíme na proužky, menší povaříme asi čtvrt hodiny (musí se vařit), pak je opláchneme. Cibuli nakrájíme nahrubo, osmažíme na oleji dozlatova a přidáme papriku a houby. Zalijeme vlažným vývarem, přidáme majoránku, pepř a vaříme na mírném ohni 20 minut. Mouku rozmícháme s trochou vody, nalijeme do polévky a za stálého míchání necháme přejít varem. Dochutíme dle potřeby solí.

Václavková bramboračka

Suroviny:

  • 400 gramů václavek
  • 3 brambory
  • velká mrkev
  • menší petržel
  • 200 gramů celeru
  • 100 gramů na nudličky nakrájené kapusty
  • 4 stroužky česneku
  • nasekaná celerová nať
  • 40 gramů másla
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1,5 litru vývaru
  • sůl
  • pepř

Na rozpuštěném másle s olejem orestujeme nastrouhanou mrkev, celer, petržel a kapustu. Přidáme nasekaný česnek a na nudličky pokrájené očištěné václavky, vše krátce orestujeme, pak zaprášíme moukou a zalijeme vývarem dle potřeby a promícháme. Přisypeme na kostičky pokrájené oloupané brambory, osolíme, opepříme a vaříme za občasného promíchání do změknutí brambor. Ke konci vmícháme čerstvě nasekanou zelenou nať, případně ještě dochutíme česnekem, solí a pepřem.

Houbové škvarky z václavek

Suroviny:

  • václavky
  • koření dle chuti: pepř, mletý kmín, paprika, sušený česnek nebo grilovací koření
  • sůl
  • hladká mouka
  • olej

Očištěné václavky pokrájíme na nudličky široké asi půl centimetru, dáme do misky a zaprášíme kořením a solí. V misce prohodíme a zaprášíme moukou, opět prohodíme a ihned dáme smažit do rozpáleného tuku. Houby smažíme zprudka, nejlépe na nepřilnavé pánvi, občas promícháme, a když jsou dozlatova a dokřupava osmažené, vyndáme je naběračkou nebo lžící na ubrousek okapat přebytečný tuk, ihned podáváme.

Václavková směs na topinky

Suroviny:

  • 250 gramů václavek, pokrájených a krátce spařených v osolené vroucí vodě
  • olej
  • velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 80 gramů slaniny
  • sůl
  • pepř mletý
  • drcený kmín
  • tymián nebo majoránka
  • 120 gramů rajského protlaku nebo plechovka krájených loupaných rajčat

Na oleji zlehka osmažíme cibuli, přidáme drobně pokrájenou slaninu, nasekaný česnek a ještě krátce osmažíme. Přisypeme bylinky, přidáme protlak a promícháme. Přisypeme okapané spařené václavky, osolíme, okořeníme a krátce pod poklicí za občasného promíchání podusíme. Je-li třeba, podléváme minimálním množstvím vývaru. V případě protlaku přidáme trochu cukru. Nakonec dochutíme kořením, česnekem, bylinkami a solí.

Smaženice z václavek

Suroviny:

  • 180 gramů václavek pokrájených a krátce povařených, přecezených
  • 100 gramů slaniny
  • cibule
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • pepř mletý
  • mletý kmín
  • 6 vajec
  • olej 

Na trošce oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme slaninu a  nasekaný česnek a krátce osmažíme. Pak přidáme scezené houby, osolíme a okořeníme dle chuti a vše společně chvíli podusíme pod poklicí za občasného promíchání. Nakonec přidáme rozšlehaná mírně osolená vejce, která necháme dle chuti za stálého míchání srazit do požadované hustoty a podáváme.

Václavky na smetaně

Suroviny:

  • 400 gramů václavek
  • 0,5 litru mléka (vývaru)
  • velká cibule
  • olej
  • sůl
  • pepř mletý
  • nové koření
  • 2 bobkové listy
  • 400 gramů zakysané smetany
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ocet
  • cukr 

Houby pokrájíme na nudličky a v osolené vodě krátce povaříme, scedíme a necháme okapat. Na oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme předvařené václavky, bobkové listy, nové koření a pepř dle chuti, osolíme a zalijeme mlékem nebo vývarem, necháme zhruba 15 minut povařit a poté zahustíme plnější lžící hladké mouky rozmíchané v trošce mléka. Ještě krátce provaříme, vyndáme bobkové listy, a pokud jsme použili celé nové koření, tak i kuličky nového koření. Omáčku odstavíme a vmícháme do ní zakysanou smetanu, kterou jsme předem nechali ohrát na pokojovou teplotu. Podle chuti můžeme přisladit, či naopak přidat ocet. Podáváme s knedlíkem či noky.

Václavky s pohankou

Suroviny:

  • 500 gramů václavek
  • 200 gramů pohanky
  • 60 gramů uzeného špeku
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • drcený kmín
  • pepř mletý
  • majoránka
  • sůl 

Václavky očistíme, pokrájíme na nudličky a necháme 10 minut povařit v osolené vodě. Scedíme a necháme okapat. Pohanku uvaříme dle návodu na obalu a scedíme. Cibuli pokrájíme najemno a dozlatova osmažíme na drobně pokrájeném špeku. Pak přisypeme scezené václavky, které dochutíme jemně nasekaným česnekem, solí, kmínem, pepřem a majoránkou a pod poklicí ještě krátce dusíme. Poté přisypeme hotovou uvařenou pohanku, dobře promícháme, případně dosolíme a opepříme a můžeme podávat.

Doporučujeme

Články odjinud