vytisknout velikost písma Nejlepší recepty z okurek

Okurková sezona je v plném proudu. Tyto chutné letní plody využijete nejen jako součást zdravého jídelníčku, ale i domácí kosmetiky. Přinášíme vám několik praktických tipů z obou oblastí.

Okurky jsou bohaté na vitaminy A, B a C, mnoho minerálních látek a stopových prvků. Enzym erepsin například zabíjí bakterie a čistí střeva. Okurky pomáhají snižovat tělesnou hmotnost, posilují imunitu, pokožku a vlasy, zmírňují potíže ledvin a účinně působí při bolestech očí.

Nejjednodušší maska: jen okurka, nic víc

Trápí-li vás akné či různé pupínky, zlepšete si stav pokožky jednoduchou maskou. Stačí, když v mixéru rozmělníte několik okurek a směs si nanesete na půl hodiny na kůži. Měla by pomoci i po slunečním spálení a také při spáleninách nezpůsobených sluncem. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Okurky se osvědčily i při pálení oči: přiložte je na víčka a nechte působit

Okurka s heřmánkem na zklidnění kůže

Okurka i heřmánek pomáhají při podráždění kůže. Masku si můžete připravit z jedné střední okurky, lžíce heřmánkových květů (nebo jednoho sáčku heřmánkového čaje) a lžíce želatiny bez příchuti.  

Připravte si jednu čtvrtinu hrnku heřmánkového čaje, rozpusťte želatinu a počkejte, až nálev vychladne. Namixujte okurku a přeceďte ji přes cedník. Smíchejte s heřmánkovým čajem s želatinou a počkejte, až bude směs zcela studená. Naneste ji poté na umytou tvář a krk. Nechte působit přibližně patnáct minut a opláchněte se vlažnou vodou. Místo heřmánku můžete použít měsíček.  

Maska na krk a dekolt 

Připravte si jednu okurku, jedno malé rajče a tekutou smetanu ke šlehání. Rajče a okurku dejte do mixéru a po zamíchání přidejte smetanu. Směs si naneste na krk a dekolt a nechte působit dvacet minut. Poté omyjte studenou vodou.  

Maska z medu a okurek  

Zdravou pleť si můžete dopřát díky ještě jedné masce. Tentokrát si připravte čtvrt hrnku včelího medu, několik kapek citronové šťávy a jednu okurku. Citronovou šťávu smíchejte s medem, umyjte si obličej a naneste na pleť. Udělejte si prsty obličejovou masáž (krouživými pohyby směrem nahoru a ve směru svalu).

Klepněte pro větší obrázek
Med má blahodárné účinky pro lidský organizmus 

Nechte med s citronem působit přibližně deset minut a mezitím zavřete oči. Poté vše smyjte vlažnou vodou. Oloupejte okurku, nakrájejte ji na jemná kolečka, dejte do mixéru a rozmixovanou naneste na obličej, krk a dekolt. Po pěti až deseti minutách ji smyjte vlažnou vodou. Po této masce budete mít kůži pevnou a čistou. 

Snižte si tlak!  

Nutritivní a zdraví prospěšná okurka vám jistě pomůže získat při pravidelné konzumaci lepší fyzický stav. Připravte si jednu okurku, zbavte ji semínek a slupky. Namixujte ji a smíchejte s litrem a půl vody. Tento nálev pijte každé ráno a uvidíte, že se budete cítit lépe!  

Salát z okurky s jogurtovou omáčkou  

Připravte si dvě stě gramů okurky, jednu cibuli, jeden bílý jogurt, jednu lžičku kari, dvacet pět gramů oloupaných oříšků, jedno zelené jablko a sůl.

Klepněte pro větší obrázek
Čím kvalitnější jogurt, tím lahodnější chuť bude pokrm mít 

Okurku omyjte, oloupejte a nakrájejte na slabé proužky. Oloupejte i cibuli, nastrouhejte ji na struhadle a smíchejte s okurkovými kousky. Omáčku připravte z jablka, které neloupete a nakrájíte na kostičky. Přidejte nasekané oříšky a vše smíchejte sjogurtem. Přidejte lžičku kari koření a trošku osolte. Nakonec smíchejte cibuli a okurku společně s jogurtovou zálivkou.  

Což takhle dát si koktejl?  

Připravte si čtyři malá zralá rajčata, jednu velkou okurku, jeden citron a sůl. Zeleninu si před přípravou nechte v lednici, protože tenhle koktejl se podává dobře vychlazený. Oloupejte rajčata a okurku, dejte do mixéru společně se šťávou z citronu. Pokud si přejete jemnější koktejl, přeceďte si zeleninu přes síto. Podávejte ve vychlazených sklenicích.  

Klepněte pro větší obrázek
Zeleninové saláty zná každý, ale proč nezkusit netradiční formu zpracování v podobě koktejlu? 

Plněné okurky  

Připravte si čtyři okurky, šest vařených vajec, čtyři polévkové lžíce majonézy, špetku bílého pepře a čtyři polévkové lžíce nasekané petrželové nati. Okurky oloupejte a podélně překrojte. Lžičkou vyndejte semínka. Oloupejte vejce a nasekejte je nadrobno. Přidejte zbytek surovin a dobře promíchejte. Naplňte okurky směsí a podávejte!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |