vytisknout velikost písma Nejlepší recepty z okurek

Okurková sezona je v plném proudu. Tyto chutné letní plody využijete nejen jako součást zdravého jídelníčku, ale i domácí kosmetiky. Přinášíme vám několik praktických tipů z obou oblastí.

Okurky jsou bohaté na vitaminy A, B a C, mnoho minerálních látek a stopových prvků. Enzym erepsin například zabíjí bakterie a čistí střeva. Okurky pomáhají snižovat tělesnou hmotnost, posilují imunitu, pokožku a vlasy, zmírňují potíže ledvin a účinně působí při bolestech očí.

Nejjednodušší maska: jen okurka, nic víc

Trápí-li vás akné či různé pupínky, zlepšete si stav pokožky jednoduchou maskou. Stačí, když v mixéru rozmělníte několik okurek a směs si nanesete na půl hodiny na kůži. Měla by pomoci i po slunečním spálení a také při spáleninách nezpůsobených sluncem. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Okurky se osvědčily i při pálení oči: přiložte je na víčka a nechte působit

Okurka s heřmánkem na zklidnění kůže

Okurka i heřmánek pomáhají při podráždění kůže. Masku si můžete připravit z jedné střední okurky, lžíce heřmánkových květů (nebo jednoho sáčku heřmánkového čaje) a lžíce želatiny bez příchuti.  

Připravte si jednu čtvrtinu hrnku heřmánkového čaje, rozpusťte želatinu a počkejte, až nálev vychladne. Namixujte okurku a přeceďte ji přes cedník. Smíchejte s heřmánkovým čajem s želatinou a počkejte, až bude směs zcela studená. Naneste ji poté na umytou tvář a krk. Nechte působit přibližně patnáct minut a opláchněte se vlažnou vodou. Místo heřmánku můžete použít měsíček.  

Maska na krk a dekolt 

Připravte si jednu okurku, jedno malé rajče a tekutou smetanu ke šlehání. Rajče a okurku dejte do mixéru a po zamíchání přidejte smetanu. Směs si naneste na krk a dekolt a nechte působit dvacet minut. Poté omyjte studenou vodou.  

Maska z medu a okurek  

Zdravou pleť si můžete dopřát díky ještě jedné masce. Tentokrát si připravte čtvrt hrnku včelího medu, několik kapek citronové šťávy a jednu okurku. Citronovou šťávu smíchejte s medem, umyjte si obličej a naneste na pleť. Udělejte si prsty obličejovou masáž (krouživými pohyby směrem nahoru a ve směru svalu).

Klepněte pro větší obrázek
Med má blahodárné účinky pro lidský organizmus 

Nechte med s citronem působit přibližně deset minut a mezitím zavřete oči. Poté vše smyjte vlažnou vodou. Oloupejte okurku, nakrájejte ji na jemná kolečka, dejte do mixéru a rozmixovanou naneste na obličej, krk a dekolt. Po pěti až deseti minutách ji smyjte vlažnou vodou. Po této masce budete mít kůži pevnou a čistou. 

Snižte si tlak!  

Nutritivní a zdraví prospěšná okurka vám jistě pomůže získat při pravidelné konzumaci lepší fyzický stav. Připravte si jednu okurku, zbavte ji semínek a slupky. Namixujte ji a smíchejte s litrem a půl vody. Tento nálev pijte každé ráno a uvidíte, že se budete cítit lépe!  

Salát z okurky s jogurtovou omáčkou  

Připravte si dvě stě gramů okurky, jednu cibuli, jeden bílý jogurt, jednu lžičku kari, dvacet pět gramů oloupaných oříšků, jedno zelené jablko a sůl.

Klepněte pro větší obrázek
Čím kvalitnější jogurt, tím lahodnější chuť bude pokrm mít 

Okurku omyjte, oloupejte a nakrájejte na slabé proužky. Oloupejte i cibuli, nastrouhejte ji na struhadle a smíchejte s okurkovými kousky. Omáčku připravte z jablka, které neloupete a nakrájíte na kostičky. Přidejte nasekané oříšky a vše smíchejte sjogurtem. Přidejte lžičku kari koření a trošku osolte. Nakonec smíchejte cibuli a okurku společně s jogurtovou zálivkou.  

Což takhle dát si koktejl?  

Připravte si čtyři malá zralá rajčata, jednu velkou okurku, jeden citron a sůl. Zeleninu si před přípravou nechte v lednici, protože tenhle koktejl se podává dobře vychlazený. Oloupejte rajčata a okurku, dejte do mixéru společně se šťávou z citronu. Pokud si přejete jemnější koktejl, přeceďte si zeleninu přes síto. Podávejte ve vychlazených sklenicích.  

Klepněte pro větší obrázek
Zeleninové saláty zná každý, ale proč nezkusit netradiční formu zpracování v podobě koktejlu? 

Plněné okurky  

Připravte si čtyři okurky, šest vařených vajec, čtyři polévkové lžíce majonézy, špetku bílého pepře a čtyři polévkové lžíce nasekané petrželové nati. Okurky oloupejte a podélně překrojte. Lžičkou vyndejte semínka. Oloupejte vejce a nasekejte je nadrobno. Přidejte zbytek surovin a dobře promíchejte. Naplňte okurky směsí a podávejte!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |