Teak, kokos i olivové dřevo
Ať už jde o misky, které svýma rukama vytvořili z kokosů farmáři z Bali, nebo o mísy z teakového dřeva, tyhle kousky do kuchyně a jídelny dodají do vaší domácnosti špetku exotické atmosféry. Takové nádobí je většinou ručně vyřezávané, a tak je každý kousek trošku jiný, má jiný tvar i velikost.
Přitom vůbec nemusí jít o nádobí, které se hodí pouze k servírování suchých dobrůtek, jako jsou oříšky a sušenky. I dřevěné talíře a misky mohou posloužit k normálnímu stolování. Nejdřív se ale ujistěte, že nádobí má zdravotně nezávadnou a certifikovanou impregnaci, díky níž vlhkost z jídla neproniká dovnitř do dřeva. A naopak – chuť dřeva se neprojeví na pokrmu.
A i když většina lidí na světě jí rukama a pak velká část hůlkami, my v Evropě jsme zvyklí jíst příborem. Ani v tomto případě se dřeva nemusíte vzdát, musí však být z pevného dřeva. Obzvlášť pěkně vypadají lžíce, vidličky a nože z třešňového dřeva.
Dřevěné nádobí má oproti kovovému či plastovému mnoho výhod. Je šetrné na choulostivé povrchy, takže se nemusíte bát, že poškrábete pánvičku či hrnec. Nevede teplo, takže necháte-li vařečku při vaření v hrnci, nespálíte se. Dlouho vám vydrží. A taky je krásným dárkem.