vytisknout velikost písma Nejen pro zahrádkáře: kam vyrazit o víkendu

Nejen pro zahrádkáře: kam vyrazit o víkendu

V průběhu víkendových dnů 14. a 15. dubna se na různých místech České republiky uskuteční hned několik zajímavých akcí.

Slavnosti českého chřestu

V sobotu od 9.00 do 14.00 hodin si přímo na chřestovém poli v Hostíně u Vojkovic kuchaři chřest nejdříve sklidí, potom očistí a použijí ke svým kuchařským kreacím, jež pak budete moci ochutnat.

Jednotlivé degustační porce se budou prodávat za 20 Kč. Připraveny jsou i prohlídky zařízení na zpracování chřestu, který si bude možné na místě zakoupit za speciální cenu.

Klepněte pro větší obrázek
Na slavnostech chřestu si každý může prohlédnout, jakým způsobem se tato netradiční zelenina pěstuje i zpracovává

Přednáška o řezu jabloní

V Kulturním domě v Horní Bělé se v sobotu od 9.00 hodin dozvíte souhrnné informace o řezu jabloní modifikovaným způsobem Pillar. Přednášet bude Ing.Václav Vohralík. Návštěvníci budou mít v případě zájmu možnost zakoupit odborné tiskoviny, řízky i sazenice révy vinné a zahradnické stroje. Vstupné je 30 Kč.  

  • Více informací najdete na stránkách pořadatele

Narcis 2012

Jedenáctá výstava narcisů, tulipánů i dalších jarních cibulovin probíhá už od čtvrtka na Výstavišti Lysá nad Labem a potrvá až do neděle. Květinovou expozici, výstavu jarních cibulovin a mnohatisícové pestrobarevné aranžmá doplňují zahradnické trhy.

  • Podrobnější informace najdete na stránkách pořadatele.
Klepněte pro větší obrázek
Na zahradnických trzích budou k dostání nejen jarní cibuloviny

Dům a zahrada Louny

Šestnáctý ročník prodejní a kontraktační výstavy zaměřené na úpravu a zařízení interiéru i exteriéru obydlí a na potřeby pro zahrádkáře probíhá na výstavišti Lounech po oba víkendové dny.

  • Podrobnější informace najdete na stránkách pořadatele.

Vítání bonsajového jara

Zahradnický areál Bambus centrum Kastner v Třebízi u Slaného nabídne svým návštěvníkům od pátku do neděle výstavu unikátních japonských bonsají i reprezentativní kolekci asijských kamenů suiseki a biseki spojenou s prodejem.

  • Podrobnější informace najdete na stránkách pořadatele.
Klepněte pro větší obrázek
V Bambus centru bude k vidění i japonská zahrada

Slavnost oskoruší

Oslava nejstarších a nejplodnějších ovocných stromů u nás (i třistaletý strom plodí přes tunu ovoce!) začne v sobotu ve 13.00 hodin ve společenském sále v Tvarožné Lhotě a potrvá až do neděle. Čeká vás tradiční košt oskerušových a ovocných destilátů, domácí zabíjačka a pokrmy z oskoruší.

Chybět nebude ani prodej stromků oskoruší a jiných vzácných dřevin, seminář a poradna pro pěstitele, soutěž Oskoruše nejkrásnější 2012 a pasování Nositelů oskorušové tradice.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |