Nejen pro zahrádkáře: kam vyrazit o víkendu

V průběhu víkendových dnů 14. a 15. dubna se na různých místech České republiky uskuteční hned několik zajímavých akcí.

Slavnosti českého chřestu

V sobotu od 9.00 do 14.00 hodin si přímo na chřestovém poli v Hostíně u Vojkovic kuchaři chřest nejdříve sklidí, potom očistí a použijí ke svým kuchařským kreacím, jež pak budete moci ochutnat.

Jednotlivé degustační porce se budou prodávat za 20 Kč. Připraveny jsou i prohlídky zařízení na zpracování chřestu, který si bude možné na místě zakoupit za speciální cenu.

akce_1.jpg
Na slavnostech chřestu si každý může prohlédnout, jakým způsobem se tato netradiční zelenina pěstuje i zpracovává

Přednáška o řezu jabloní

V Kulturním domě v Horní Bělé se v sobotu od 9.00 hodin dozvíte souhrnné informace o řezu jabloní modifikovaným způsobem Pillar. Přednášet bude Ing.Václav Vohralík. Návštěvníci budou mít v případě zájmu možnost zakoupit odborné tiskoviny, řízky i sazenice révy vinné a zahradnické stroje. Vstupné je 30 Kč.  

  • Více informací najdete na stránkách pořadatele

Narcis 2012

Jedenáctá výstava narcisů, tulipánů i dalších jarních cibulovin probíhá už od čtvrtka na Výstavišti Lysá nad Labem a potrvá až do neděle. Květinovou expozici, výstavu jarních cibulovin a mnohatisícové pestrobarevné aranžmá doplňují zahradnické trhy.

  • Podrobnější informace najdete na stránkách pořadatele.
akce_2.jpg
Na zahradnických trzích budou k dostání nejen jarní cibuloviny

Dům a zahrada Louny

Šestnáctý ročník prodejní a kontraktační výstavy zaměřené na úpravu a zařízení interiéru i exteriéru obydlí a na potřeby pro zahrádkáře probíhá na výstavišti Lounech po oba víkendové dny.

  • Podrobnější informace najdete na stránkách pořadatele.

Vítání bonsajového jara

Zahradnický areál Bambus centrum Kastner v Třebízi u Slaného nabídne svým návštěvníkům od pátku do neděle výstavu unikátních japonských bonsají i reprezentativní kolekci asijských kamenů suiseki a biseki spojenou s prodejem.

  • Podrobnější informace najdete na stránkách pořadatele.
akce_3.jpg
V Bambus centru bude k vidění i japonská zahrada

Slavnost oskoruší

Oslava nejstarších a nejplodnějších ovocných stromů u nás (i třistaletý strom plodí přes tunu ovoce!) začne v sobotu ve 13.00 hodin ve společenském sále v Tvarožné Lhotě a potrvá až do neděle. Čeká vás tradiční košt oskerušových a ovocných destilátů, domácí zabíjačka a pokrmy z oskoruší.

Chybět nebude ani prodej stromků oskoruší a jiných vzácných dřevin, seminář a poradna pro pěstitele, soutěž Oskoruše nejkrásnější 2012 a pasování Nositelů oskorušové tradice.

Foto: Profimedia

Doporučujeme

Články odjinud