vytisknout velikost písma Něco na vás leze? Bacily zažene zázvorový čaj

Něco na vás leze? Bacily zažene zázvorový čaj

V podzimních a zimních měsících dostává organizmus každého z nás pořádně zabrat. Vezměte si jen změny počasí. Chvilku svítí sluníčko, o pár minut později prší a nebude trvat dlouho, začne sněžit a do rukávů vleze mráz.

K tomu se přidá vítr a jsme nachlazení jedna dvě. Nečekejte, až vás polapí bacili, a zaměřte se na prevenci. Nabízíme vám osvědčený recept na zázvorový čaj, který vás postaví na nohy i ve chvíli, kdy už na vás něco poleze.

Klepněte pro větší obrázek
Zázvoru si vždy kupte tak akorát, aby byl k použití co nejčerstvější, a neoloupaný ho skladujte v lednici

K jeho výrobě potřebujete:

  • kořen čerstvého zázvoru (lze ho koupit téměř ve všech supermarketech);
  • dva citrony;
  • dvě až tři lžičky černého čaje;
  • med;
  • vodu.

Kořen zázvoru (na litr vody asi deset centimetrů) nastrouhejte na hrubém struhadle do hrnce, přidejte citrony (předtím z nich sloupněte kůru a plod rozkrojte na dva až čtyři kousky) a několik lžiček černého čaje na dochucení.

Zázvor si vypěstujete nad radiátorem

Zázvor si vypěstujete nad radiátorem

 

Tip od léčitele

Naše čtenářka Bouga upozorňuje na radu psychotronika a léčitele pana Pitry z Jablonce nad Nisou, který doporučuje přidat k uvedeným ingrediencím ještě před zalitím skořici, jež zesílí účinky zázvoru.

 

Vše zalijte vařící vodou, přikryjte poklicí a nechte patnáct až dvacet minut stát. Poté výluh sceďte a hojně přislaďte medem. Rozhodně ho nedávejte do horkého nápoje, přišel by o svoje léčebné účinky! Pokud mezitím čaj vychladne, přihřejte ho, má se pít teplý.

Klepněte pro větší obrázek
Máte-li k dispozici čerstvou mátu či jinou chutnou bylinku, do čaje ji klidně přihoďte

Vypijte ho tolik, kolik zvládnete, klidně i několik dávek denně. Uvedené poměry dávek nejsou striktně dané, vyzkoušejte sami, jak vám bude chutnat – a recept si přizpůsobte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

25.  7.  2017 |