Něco na vás leze? Bacily zažene zázvorový čaj

V podzimních a zimních měsících dostává organizmus každého z nás pořádně zabrat. Vezměte si jen změny počasí. Chvilku svítí sluníčko, o pár minut později prší a nebude trvat dlouho, začne sněžit a do rukávů vleze mráz.

K tomu se přidá vítr a jsme nachlazení jedna dvě. Nečekejte, až vás polapí bacili, a zaměřte se na prevenci. Nabízíme vám osvědčený recept na zázvorový čaj, který vás postaví na nohy i ve chvíli, kdy už na vás něco poleze.

zazvor_1.jpg
Zázvoru si vždy kupte tak akorát, aby byl k použití co nejčerstvější, a neoloupaný ho skladujte v lednici

K jeho výrobě potřebujete:

  • kořen čerstvého zázvoru (lze ho koupit téměř ve všech supermarketech);
  • dva citrony;
  • dvě až tři lžičky černého čaje;
  • med;
  • vodu.

Kořen zázvoru (na litr vody asi deset centimetrů) nastrouhejte na hrubém struhadle do hrnce, přidejte citrony (předtím z nich sloupněte kůru a plod rozkrojte na dva až čtyři kousky) a několik lžiček černého čaje na dochucení.

 

Tip od léčitele

Naše čtenářka Bouga upozorňuje na radu psychotronika a léčitele pana Pitry z Jablonce nad Nisou, který doporučuje přidat k uvedeným ingrediencím ještě před zalitím skořici, jež zesílí účinky zázvoru.

 

Vše zalijte vařící vodou, přikryjte poklicí a nechte patnáct až dvacet minut stát. Poté výluh sceďte a hojně přislaďte medem. Rozhodně ho nedávejte do horkého nápoje, přišel by o svoje léčebné účinky! Pokud mezitím čaj vychladne, přihřejte ho, má se pít teplý.

zazvor_2.jpg
Máte-li k dispozici čerstvou mátu či jinou chutnou bylinku, do čaje ji klidně přihoďte

Vypijte ho tolik, kolik zvládnete, klidně i několik dávek denně. Uvedené poměry dávek nejsou striktně dané, vyzkoušejte sami, jak vám bude chutnat – a recept si přizpůsobte.

Doporučujeme

Články odjinud