vytisknout velikost písma Něco na vás leze? Bacily zažene zázvorový čaj

Něco na vás leze? Bacily zažene zázvorový čaj

V podzimních a zimních měsících dostává organizmus každého z nás pořádně zabrat. Vezměte si jen změny počasí. Chvilku svítí sluníčko, o pár minut později prší a nebude trvat dlouho, začne sněžit a do rukávů vleze mráz.

K tomu se přidá vítr a jsme nachlazení jedna dvě. Nečekejte, až vás polapí bacili, a zaměřte se na prevenci. Nabízíme vám osvědčený recept na zázvorový čaj, který vás postaví na nohy i ve chvíli, kdy už na vás něco poleze.

Klepněte pro větší obrázek
Zázvoru si vždy kupte tak akorát, aby byl k použití co nejčerstvější, a neoloupaný ho skladujte v lednici

K jeho výrobě potřebujete:

  • kořen čerstvého zázvoru (lze ho koupit téměř ve všech supermarketech);
  • dva citrony;
  • dvě až tři lžičky černého čaje;
  • med;
  • vodu.

Kořen zázvoru (na litr vody asi deset centimetrů) nastrouhejte na hrubém struhadle do hrnce, přidejte citrony (předtím z nich sloupněte kůru a plod rozkrojte na dva až čtyři kousky) a několik lžiček černého čaje na dochucení.

Zázvor si vypěstujete nad radiátorem

Zázvor si vypěstujete nad radiátorem

 

Tip od léčitele

Naše čtenářka Bouga upozorňuje na radu psychotronika a léčitele pana Pitry z Jablonce nad Nisou, který doporučuje přidat k uvedeným ingrediencím ještě před zalitím skořici, jež zesílí účinky zázvoru.

 

Vše zalijte vařící vodou, přikryjte poklicí a nechte patnáct až dvacet minut stát. Poté výluh sceďte a hojně přislaďte medem. Rozhodně ho nedávejte do horkého nápoje, přišel by o svoje léčebné účinky! Pokud mezitím čaj vychladne, přihřejte ho, má se pít teplý.

Klepněte pro větší obrázek
Máte-li k dispozici čerstvou mátu či jinou chutnou bylinku, do čaje ji klidně přihoďte

Vypijte ho tolik, kolik zvládnete, klidně i několik dávek denně. Uvedené poměry dávek nejsou striktně dané, vyzkoušejte sami, jak vám bude chutnat – a recept si přizpůsobte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A