vytisknout velikost písma Něco na vás leze? Bacily zažene zázvorový čaj

Něco na vás leze? Bacily zažene zázvorový čaj

V podzimních a zimních měsících dostává organizmus každého z nás pořádně zabrat. Vezměte si jen změny počasí. Chvilku svítí sluníčko, o pár minut později prší a nebude trvat dlouho, začne sněžit a do rukávů vleze mráz.

K tomu se přidá vítr a jsme nachlazení jedna dvě. Nečekejte, až vás polapí bacili, a zaměřte se na prevenci. Nabízíme vám osvědčený recept na zázvorový čaj, který vás postaví na nohy i ve chvíli, kdy už na vás něco poleze.

Klepněte pro větší obrázek
Zázvoru si vždy kupte tak akorát, aby byl k použití co nejčerstvější, a neoloupaný ho skladujte v lednici

K jeho výrobě potřebujete:

  • kořen čerstvého zázvoru (lze ho koupit téměř ve všech supermarketech);
  • dva citrony;
  • dvě až tři lžičky černého čaje;
  • med;
  • vodu.

Kořen zázvoru (na litr vody asi deset centimetrů) nastrouhejte na hrubém struhadle do hrnce, přidejte citrony (předtím z nich sloupněte kůru a plod rozkrojte na dva až čtyři kousky) a několik lžiček černého čaje na dochucení.

Zázvor si vypěstujete nad radiátorem

Zázvor si vypěstujete nad radiátorem

 

Tip od léčitele

Naše čtenářka Bouga upozorňuje na radu psychotronika a léčitele pana Pitry z Jablonce nad Nisou, který doporučuje přidat k uvedeným ingrediencím ještě před zalitím skořici, jež zesílí účinky zázvoru.

 

Vše zalijte vařící vodou, přikryjte poklicí a nechte patnáct až dvacet minut stát. Poté výluh sceďte a hojně přislaďte medem. Rozhodně ho nedávejte do horkého nápoje, přišel by o svoje léčebné účinky! Pokud mezitím čaj vychladne, přihřejte ho, má se pít teplý.

Klepněte pro větší obrázek
Máte-li k dispozici čerstvou mátu či jinou chutnou bylinku, do čaje ji klidně přihoďte

Vypijte ho tolik, kolik zvládnete, klidně i několik dávek denně. Uvedené poměry dávek nejsou striktně dané, vyzkoušejte sami, jak vám bude chutnat – a recept si přizpůsobte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |
Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro podzimní balkón

Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro p…

Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které odolají plískanicím a prvním mrazíkům. Poradíme vám, jak prázdné truhlíky rozzářit, aby byl balkón hřejivý a útulný.

3.  9.  2019 |