vytisknout velikost písma Nechte na sebe působit vůně, nepromeškejte výstavu koření a bylinek

Od 7. do 29. listopadu 2010 probíhá v Botanické zahradě hlavního města Prahy výstava koření a bylinek, jejíž kurátorkou je RNDr. Romana Rybková. Akci můžete navštívit mimo pondělí každý den, a sice od 9.00 do 16.00 hodin.

Na výstavě uvidíte koření a bylinky, používané v kuchyni našimi babičkami a doplněné dobovým nádobím a kuchyňskými potřebami (ve výstavním sále), dále koření exotická, a to jak v sušené, tak i živé formě (ve skleníku Fata Morgana), ale také fotografie koření z dalekých zemí (ve štole skleníku Fata Morgana).

Klepněte pro větší obrázek

Organizátoři zvou všechny čtenáře, aby přišli nasát atmosféru starých dobrých časů : „Už od dob, kdy lidé objevili možnost vylepšit si pečínku nebo kaši přidáváním různých bylinek, stále zdokonalují kuchařské umění používáním bylinek a koření.

Dnes se jich dováží víc než kdy v minulosti, a ne pro každého je snadné se v nich orientovat. Na výstavě koření a bylinek uvidíte tradiční koření i exotické zajímavosti, dozvíte se jejich používání a u některých i historické zajímavosti.

Ve výstavním sále se podíváte do staré české kuchyně našich prababiček a užijete si atmosféru domácího vaření před sto lety. Vrátíte se v čase do doby bez elektrických robotů a fritéz, zato s dřevěnými měchačkami, moždířem, kameninovým nádobím a nezbytnými živými rostlinami babiččiny kuchyně.

Ve skleníku Fata Morgana bude vystaveno koření exotické, jaké jste možná ještě neviděli. Dozvíte se, které koření přivezli Španělé z Ameriky a jaké patrně putovalo po Hedvábné stezce z Asie. Vystaveny budou i různé třecí misky a nádoby, ve kterých dodnes vaří domorodci v bambusových chýších v tropech celého světa, a živé rostliny.“

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |