Nechte na sebe působit vůně, nepromeškejte výstavu koření a bylinek

Od 7. do 29. listopadu 2010 probíhá v Botanické zahradě hlavního města Prahy výstava koření a bylinek, jejíž kurátorkou je RNDr. Romana Rybková. Akci můžete navštívit mimo pondělí každý den, a sice od 9.00 do 16.00 hodin.

Na výstavě uvidíte koření a bylinky, používané v kuchyni našimi babičkami a doplněné dobovým nádobím a kuchyňskými potřebami (ve výstavním sále), dále koření exotická, a to jak v sušené, tak i živé formě (ve skleníku Fata Morgana), ale také fotografie koření z dalekých zemí (ve štole skleníku Fata Morgana).

koření.jpg

Organizátoři zvou všechny čtenáře, aby přišli nasát atmosféru starých dobrých časů : „Už od dob, kdy lidé objevili možnost vylepšit si pečínku nebo kaši přidáváním různých bylinek, stále zdokonalují kuchařské umění používáním bylinek a koření.

Dnes se jich dováží víc než kdy v minulosti, a ne pro každého je snadné se v nich orientovat. Na výstavě koření a bylinek uvidíte tradiční koření i exotické zajímavosti, dozvíte se jejich používání a u některých i historické zajímavosti.

Ve výstavním sále se podíváte do staré české kuchyně našich prababiček a užijete si atmosféru domácího vaření před sto lety. Vrátíte se v čase do doby bez elektrických robotů a fritéz, zato s dřevěnými měchačkami, moždířem, kameninovým nádobím a nezbytnými živými rostlinami babiččiny kuchyně.

Ve skleníku Fata Morgana bude vystaveno koření exotické, jaké jste možná ještě neviděli. Dozvíte se, které koření přivezli Španělé z Ameriky a jaké patrně putovalo po Hedvábné stezce z Asie. Vystaveny budou i různé třecí misky a nádoby, ve kterých dodnes vaří domorodci v bambusových chýších v tropech celého světa, a živé rostliny.“

Doporučujeme

Články odjinud