vytisknout velikost písma Nechte na sebe působit vůně, nepromeškejte výstavu koření a bylinek

Od 7. do 29. listopadu 2010 probíhá v Botanické zahradě hlavního města Prahy výstava koření a bylinek, jejíž kurátorkou je RNDr. Romana Rybková. Akci můžete navštívit mimo pondělí každý den, a sice od 9.00 do 16.00 hodin.

Na výstavě uvidíte koření a bylinky, používané v kuchyni našimi babičkami a doplněné dobovým nádobím a kuchyňskými potřebami (ve výstavním sále), dále koření exotická, a to jak v sušené, tak i živé formě (ve skleníku Fata Morgana), ale také fotografie koření z dalekých zemí (ve štole skleníku Fata Morgana).

Klepněte pro větší obrázek

Organizátoři zvou všechny čtenáře, aby přišli nasát atmosféru starých dobrých časů : „Už od dob, kdy lidé objevili možnost vylepšit si pečínku nebo kaši přidáváním různých bylinek, stále zdokonalují kuchařské umění používáním bylinek a koření.

Dnes se jich dováží víc než kdy v minulosti, a ne pro každého je snadné se v nich orientovat. Na výstavě koření a bylinek uvidíte tradiční koření i exotické zajímavosti, dozvíte se jejich používání a u některých i historické zajímavosti.

Ve výstavním sále se podíváte do staré české kuchyně našich prababiček a užijete si atmosféru domácího vaření před sto lety. Vrátíte se v čase do doby bez elektrických robotů a fritéz, zato s dřevěnými měchačkami, moždířem, kameninovým nádobím a nezbytnými živými rostlinami babiččiny kuchyně.

Ve skleníku Fata Morgana bude vystaveno koření exotické, jaké jste možná ještě neviděli. Dozvíte se, které koření přivezli Španělé z Ameriky a jaké patrně putovalo po Hedvábné stezce z Asie. Vystaveny budou i různé třecí misky a nádoby, ve kterých dodnes vaří domorodci v bambusových chýších v tropech celého světa, a živé rostliny.“

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnice vypadá?

Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnic…

Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že to není kopřivka ani komáří štípnutí, máte zřejmě před sebou velký problém. Asi máte doma štěnice. Prozradíme vám, kde se schovávají, jak je poznat a co s nimi dělat.

18.  10.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Jak pěstovat nenáročné keře s jedlými plody

Jak pěstovat nenáročné keře s jedlými plody

V zahradě bývají často nejrůznější plochy, které jen těžko najdou využití. A právě tam jsou velmi vhodné keře, které i při minimální péči přinášejí jedlé plody a současně zahradu esteticky dotvářejí.

17.  10.  2017 |