vytisknout velikost písma Nechte na sebe působit vůně, nepromeškejte výstavu koření a bylinek

Od 7. do 29. listopadu 2010 probíhá v Botanické zahradě hlavního města Prahy výstava koření a bylinek, jejíž kurátorkou je RNDr. Romana Rybková. Akci můžete navštívit mimo pondělí každý den, a sice od 9.00 do 16.00 hodin.

Na výstavě uvidíte koření a bylinky, používané v kuchyni našimi babičkami a doplněné dobovým nádobím a kuchyňskými potřebami (ve výstavním sále), dále koření exotická, a to jak v sušené, tak i živé formě (ve skleníku Fata Morgana), ale také fotografie koření z dalekých zemí (ve štole skleníku Fata Morgana).

Klepněte pro větší obrázek

Organizátoři zvou všechny čtenáře, aby přišli nasát atmosféru starých dobrých časů : „Už od dob, kdy lidé objevili možnost vylepšit si pečínku nebo kaši přidáváním různých bylinek, stále zdokonalují kuchařské umění používáním bylinek a koření.

Dnes se jich dováží víc než kdy v minulosti, a ne pro každého je snadné se v nich orientovat. Na výstavě koření a bylinek uvidíte tradiční koření i exotické zajímavosti, dozvíte se jejich používání a u některých i historické zajímavosti.

Ve výstavním sále se podíváte do staré české kuchyně našich prababiček a užijete si atmosféru domácího vaření před sto lety. Vrátíte se v čase do doby bez elektrických robotů a fritéz, zato s dřevěnými měchačkami, moždířem, kameninovým nádobím a nezbytnými živými rostlinami babiččiny kuchyně.

Ve skleníku Fata Morgana bude vystaveno koření exotické, jaké jste možná ještě neviděli. Dozvíte se, které koření přivezli Španělé z Ameriky a jaké patrně putovalo po Hedvábné stezce z Asie. Vystaveny budou i různé třecí misky a nádoby, ve kterých dodnes vaří domorodci v bambusových chýších v tropech celého světa, a živé rostliny.“

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |