vytisknout velikost písma Nechte na sebe působit vůně, nepromeškejte výstavu koření a bylinek

Od 7. do 29. listopadu 2010 probíhá v Botanické zahradě hlavního města Prahy výstava koření a bylinek, jejíž kurátorkou je RNDr. Romana Rybková. Akci můžete navštívit mimo pondělí každý den, a sice od 9.00 do 16.00 hodin.

Na výstavě uvidíte koření a bylinky, používané v kuchyni našimi babičkami a doplněné dobovým nádobím a kuchyňskými potřebami (ve výstavním sále), dále koření exotická, a to jak v sušené, tak i živé formě (ve skleníku Fata Morgana), ale také fotografie koření z dalekých zemí (ve štole skleníku Fata Morgana).

Klepněte pro větší obrázek

Organizátoři zvou všechny čtenáře, aby přišli nasát atmosféru starých dobrých časů : „Už od dob, kdy lidé objevili možnost vylepšit si pečínku nebo kaši přidáváním různých bylinek, stále zdokonalují kuchařské umění používáním bylinek a koření.

Dnes se jich dováží víc než kdy v minulosti, a ne pro každého je snadné se v nich orientovat. Na výstavě koření a bylinek uvidíte tradiční koření i exotické zajímavosti, dozvíte se jejich používání a u některých i historické zajímavosti.

Ve výstavním sále se podíváte do staré české kuchyně našich prababiček a užijete si atmosféru domácího vaření před sto lety. Vrátíte se v čase do doby bez elektrických robotů a fritéz, zato s dřevěnými měchačkami, moždířem, kameninovým nádobím a nezbytnými živými rostlinami babiččiny kuchyně.

Ve skleníku Fata Morgana bude vystaveno koření exotické, jaké jste možná ještě neviděli. Dozvíte se, které koření přivezli Španělé z Ameriky a jaké patrně putovalo po Hedvábné stezce z Asie. Vystaveny budou i různé třecí misky a nádoby, ve kterých dodnes vaří domorodci v bambusových chýších v tropech celého světa, a živé rostliny.“

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdobu

Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdo…

Zavzpomínejte na své zesnulé blízké, navštivte jejich hrob, ozdobte ho a zapalte svíčku. Dekorace na hrob nemusí být drahá. Dušičkovou výzdobu můžete snadno vyrobit doma. Nápady najdete v naší galerii.

29.  10.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |