Nechat vánoční stromek v květináči, nebo ho zasadit?

Pokud máte vánoční strom v květináči, na jaře vás čeká důležité rozhodnutí, co sním dál. Vysadíte ho do lesa, na zahradu, nebo přesadíte do většího květináče? Na každý pád ho musíte co nejdříve po Štědrém dnu přemístit do chladnějších prostor. Užitečné rady najdete na videu v úvodu článku.

Vánoční stromek v květináči vydrží uvnitř jen krátce

Vánoční strom v květináči musíte odstrojit co nejdříve po Štědrém dnu a pak ho přemístit do chladné místnosti, jako je chodba, zimní zahrada nebo garáž. Zde se stromek aklimatizuje a teprve poté jej můžete přemístit ven. Příliš velký teplotní šok by strom nemusel přežít. Stromy v přírodě mají čas uložit se do vegetativního stavu, takže omezí své potřeby vody, vzduchu a výživy. V takovém stavu vydrží i teplotní výkyvy a teprve stálé oteplení na jaře je probudí. Strom v květináči čas na přípravu neměl, a tak potřebuje větší péči.

Předtím než strom přenesete ven, obalte květináč novinami nebo hadry, aby hned nedošlo k promrznutí půdy. Strom i nadále pravidelně zalévejte, záleží na venkovní teplotě a počasí, ale zhruba jednou za týden až 14 dní. K zálivce používejte studenou vodu, aby stromek nezačal rašit.

Pokud panují venku příliš velké mrazy, −15 °C a méně, přeneste ra­ději strom do nějaké chladnější místnosti v domě – v květi­náči je totiž méně chráněný proti přemrznutí, než když roste v půdě ve volné přírodě. Pokud musíme dřevinu vzít do teplejší místnosti, je potřeba ji znovu aklimatizovat.

Na jaře strom musíte přesadit

Ať už se rozhodnete pro umístění stromu v zahradě, nebo si ho chcete nechat v květináči na příští rok, musíte jej přesadit. Vánoční stromy se prodávají v příliš malých nádobách, v nichž dřevina snadno vyschne a zem nedává dostatek živin.

Zvolíte květináč?

Když rostlinu necháte v květináči, dobře zvolte velikost nádoby. Stromek vysoký čtyřicet, padesát centimetrů vyžaduje kontejner o velikosti osmnáct, dvacet centimetrů. Větší strom potřebuje větší květináč. Příliš velká nádoba zase způsobí, že rostlina poroste rychleji, než je nezbytné. V nádobě by měla být drenážní vrstva štěrku, na ní vrstva rašeliny a nakonec substrát pro okrasné dřeviny.

V létě dřevinu přeneste nejlépe na takové místo, kde bude mít korunu na slunci, ale kořeny ve stínu. Nezapomeňte na pravidelnou zálivku. Kořeny stromu nesmí nikdy proschnout, ale nesmí být ani přemokřené. Pokud tato dvě jednoduchá pravidla dodržíte, stromek krásně zesílí a bez problémů přežije do dalších Vánoc.

Každoročně na jaře je pak třeba strom pravidelně přihnojovat a zastřihávat do pravidelného kužele. Koruna bude hustší, když zastřihneme nejen přečuhující větve, ale i konečky těch ostatních.

Nebo raději do zahrady?

Rozhodnete-li se pro přesazení stromu na zahradu nebo do lesa, udělejte to v předjaří. Tedy v době, než dřevina začne rašit, nebo těsně po zahájení tohoto procesu. Při hledání vhodného místa na zahradě je třeba vzít v potaz několik důležitých faktorů. Nejdůležitější je asi velikost stromu, protože v budoucnu bude mnohonásobně větší, než je nyní. Po deseti letech může svým stínem zakrývat půlku zahrady.

Bude mu svědčit slunné místo, opět ale takové, kde zem nevysychá. Smrky jsou odolnější, ale třeba jedličky mají rády vlhko. Sázíme nejlépe do substrátu pro okrasné dřeviny.

Další rady najdete na videu v úvodu článku. 

Doporučujeme

Články odjinud