vytisknout velikost písma Nebojte se řepy, zachutná i vám!

Pokud jste si letos zasadili červenou řepu, můžete se právě těšit z její sklizně. Vy ostatní si ji zkuste koupit – patří sice stále k méně často zpracovávaným druhům zeleniny, ale sami poznáte, že stojí za to.

Šup s řepou do sklepa

Řepu před uskladněním dobře osušte a skladujte ji po menších hromádkách v chladnějším sklepě. Pokud ji sami sklízíte, seřízněte listy kousek nad bulvou. Ze záhonu ji odeberte podle potřeby, ale vždy před tím, než začne dřevnatět. Tuto již ve starověku známou zeleninu můžete jíst syrovou v salátech nebo pít ve formě šťávy.

Klepněte pro větší obrázek
Řepa nemá speciální nároky na péči

Oblíbená je však hlavně zavařená nebo vařená. Jestli nechcete, aby při vaření ztratila šťávu, zabalte neoloupané bulvy do alobalu. A samozřejmě ji před vařením nekrájejte, šťáva musí zůstat uvnitř. Méně známé je využití mladých lístků, z nichž připravíte špenát. Také ji lze ve slupce vhodit do popela a upéct jako brambory.

Červená řepa léčí

Červenou řepu ve velkém množství nedoporučuji diabetikům, protože obsahuje poměrně hodně cukrů. O její konzumaci se s lékařem musí poradit lidé s nemocnými močovými kameny, neboť v řepě najdou kyselinu šťavelovou.

Jinak je tato zelenina opravdovou léčivou lázní. Obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Díky draslíku a hořčíku se hodí při ateroskleróze, vysokém tlaku či srdečních nemocech a problémech krevního oběhu.

Obsahuje dostatek pektinu, který pomáhá vylučovat cholesterol, olovo a radioaktivní látky. Účinkuje při léčení hemoroidů, některých cévních onemocnění a při revmatismu. Má celkově antioxidační účinky, zažene únavu a zpevní pokožku.

Šťávou ke zdraví

Podle nejnovějšího vědeckého bádání pomáhá čerstvá štáva z řepy proti rakovině. Pít byste měli půl skleničky třikrát za den. Štáva se doporučuje i při jaterních nemocech, rekonvalescenci, žaludeční nevolnosti a zácpě.

Odrůdy červené řepy

Existuje mnoho odrůd, které se od sebe liší tvarem, zabarvením a odolností. Mezi nejoblíbenější patří 'Červená kulatá' s výbornou chutí dužiny a s univerzální použitelností. 'Renova' s příjemnou nasládlou chutí má válcovitý tvar a hodí se pro všechny způsoby použití. Sklízí se od konce července do října a jejím kladem je odolnost proti chorobám a vybíhání.

'Monalisa' je nejžádanější z nově vyšlechtěných odrůd. Dá se pěstovat i pro sklízení maličkých, kulatých, šťavnatých a hlavně křupavých řepiček – tak zvaných baby beets, které se nakládají. Z ostatních druhů bych jmenovala například 'Betinu', 'Monorubru', 'Bonu', 'Cylindru', 'Libero', 'Pablo F1', 'Todu di Chioggia' či 'Monopoly'.

Klepněte pro větší obrázek
Baby řepky mají tu výhodu, že je při nakládání do skleniček nemusíte krájet

Šup s řepou do skleniček

Červenou řepu si jistě rádi zavaříte. Připravte si jí dvě a půl kila, jeden kilogram zelí, jeden kilogram paprik, pět set gramů cibule, dvě stě padesát gramů pískového cukru, pět set mililitrů oleje, pět set mililitrů octa a jeden balíček Deka nebo Novy.

Červenou řepu uvařte doměkka. Oloupejte ji a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nakrájejte zelí, papriky, cibuli a přidejte ostatní přísady. Důkladně vše promíchejte a nechte jeden den odležet. Potom naplňte skleničky, uzavřete je a sterilujte dvacet minut při teplotě osmdesát stupňů Celsia.

Salát z červené řepy s kysanou smetanou

Připravte si jednu červenou řepu o hmotnosti tři sta až čtyři sta gramů, jednu cibuli, dvě jablka, dvě stě mililitrů kysané smetany, citron, hořčici, pepř, máslo, cukr a sůl. Jako přílohu zvolte toastový chléb a bylinkové máslo.

Klepněte pro větší obrázek
Řepa je velmi zdravá, zkuste ji postupně přidat do svého jídelníčku

Opláchněte červenou řepu a uvařte ji ve vodě doměkka. Nechte ji zchladit, oloupejte a nakrájejte na plátky. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka a lehce osmahněte na kousku másla. Omytá jablka rozkrájejte na čtvrtky, odtraňte jádřince, nakrájejte je na plátky a zakápněte citronovou šťávou.

Kysanou smetanu rozmíchejte se špetkou soli, lžičkou cukru, jednou až dvěma lžičkami hořčice a lžičkou citronové šťávy. Touto směsí zalijte na hlubokém talíři narovnané ostatní ingredience. Opečte si toastový chléb, namažte ho bylinkovým máslem a podávejte společně se salátem.

Červená řepa po maďarsku

Na přípravu tohoto pokrmu potřebujete jeden a půl kilogramu oloupaných a okapaných tenkých plátků vařené řepy, čtyři sta mililitrů smetany, lžičku papriky, čtyři lžíce másla, osm lžic strouhanky, šest lžic strouhaného parmazánu, sůl a citronovou šťávu.

Zapékací misku vymažte částí másla, na dno nalijte polovinu smetany a posypte předem na zbytku másla osmaženou strouhankou. Na tuto vrstvu srovnejte přisolené a citronem pokapané plátky řepy. Polijte zbylou smetanou a posypte druhou částí smažené strouhanky, smíchané s parmazánem a paprikou. Zapečte v troubě.

Klepněte pro větší obrázek
Jakýkoli salát z červené řepy smíchané s jinými druhy zeleniny zvládne vytvořit každý

Salát z červené řepy a celeru

Připravte si jednu červenou řepu o hmotnosti asi tři sta gramů, půlku celeru, jednu sladkokyselou okurku, dvě lžíce sterilovaného hrášku, olej, ocet, lžičku cukru a sůl.

Opláchnutou řepu uvařte ve vodě doměkka, oloupejte ji a nakrájejte na kostičky. Oloupaný celer uvařte v páře do poloměkka, nakrájejte na kostičky a smíchejte s řepou a nakrájenou okurkou. Přidejte dvě lžíce hrášku, špetku soli, lžičku cukru a promíchejte. Zakápněte octem a olivovým olejem. Znovu promíchejte a nechte v chladu odležet. Podávejte vychlazené.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |