vytisknout velikost písma Nebojte se řepy, zachutná i vám!

Pokud jste si letos zasadili červenou řepu, můžete se právě těšit z její sklizně. Vy ostatní si ji zkuste koupit – patří sice stále k méně často zpracovávaným druhům zeleniny, ale sami poznáte, že stojí za to.

Jak řepu sklízet, skladovat a vařit

Řepu před uskladněním dobře osušte a skladujte ji po menších hromádkách v chladnějším sklepě. Pokud ji sami sklízíte, seřízněte listy kousek nad bulvou. Ze záhonu ji odeberte podle potřeby, ale vždy předtím, než začne dřevnatět. Tuto již ve starověku známou zeleninu můžete jíst syrovou v salátech nebo pít ve formě šťávy.

Červená řepa je oblíbená hlavně zavařená nebo vařená a pečená, ale dají se z ní vykouzlit i sladké dobroty. Nebojte se zkoušet nové recepty a uvidíte, že se snadno stane běžnou součástí vaší kuchyně a zamiluje si ji celá rodina. Jestli nechcete, aby řepa při vaření ztratila šťávu, zabalte neoloupané bulvy do alobalu. A samozřejmě ji před vařením nekrájejte, šťáva musí zůstat uvnitř. Méně známé je využití mladých lístků, z nichž připravíte špenát. Také ji lze ve slupce vhodit do popela a upéct jako brambory nebo s ní přírodně barvit (například velikonoční vajíčka).

Barvíme vajíčka přírodními materiály: Co dělat, aby chytla cibule, červená řepa či kurkuma

Barvíme vajíčka přírodními materiály: Co dělat, aby chytla cibule, červená řepa či kurkuma

Červená řepa léčí

Červenou řepu ve velkém množství nedoporučuji diabetikům, protože obsahuje poměrně hodně cukrů. O její konzumaci se s lékařem musí poradit lidé s nemocnými močovými kameny, neboť v řepě najdou kyselinu šťavelovou. Jinak je tato zelenina opravdovou léčivou lázní. Obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Díky draslíku a hořčíku se hodí při ateroskleróze, vysokém tlaku či srdečních nemocech a problémech krevního oběhu.

Je v ní také dostatek pektinu, který pomáhá vylučovat cholesterol, olovo a radioaktivní látky. Účinkuje při léčení hemoroidů, některých cévních onemocněních a při revmatismu. Má celkově antioxidační účinky, zažene únavu a zpevní pokožku. Podle nejnovějšího vědeckého bádání pomáhá čerstvá štáva z řepy proti rakovině. Pít byste měli půl skleničky třikrát za den. Štáva se doporučuje i při jaterních nemocech, rekonvalescenci, žaludeční nevolnosti a zácpě.

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Odrůdy červené řepy

Existuje mnoho odrůd, které se od sebe liší tvarem, zabarvením a odolností. Mezi nejoblíbenější patří 'Červená kulatá' s výbornou chutí dužiny a s univerzální použitelností. 'Renova' s příjemně nasládlou chutí má válcovitý tvar a hodí se pro všechny způsoby použití. Sklízí se od konce července do října a jejím kladem je odolnost proti chorobám a vybíhání. 'Monalisa' je nejžádanější z nově vyšlechtěných odrůd. Dá se pěstovat i pro sklízení maličkých, kulatých, šťavnatých, a hlavně křupavých řepiček – tak zvaných baby beets, které se nakládají. Z ostatních druhů bych jmenovala například 'Betinu', 'Monorubru', 'Bonu', 'Cylindru', 'Libero', 'Pablo F1', 'Todu di Chioggia' či 'Monopoly'.

Hrách, špenát a červenou řepu sázejte teď

Hrách, špenát a červenou řepu sázejte teď

Jak řepu zavařit, aby byla chutná

Červenou řepu si jistě rádi zavaříte. Připravte si:

  • 2,5 kg řepy
  • 1 kg zelí
  • 1 kg paprik
  • 500 g cibule
  • 250 g pískového cukru
  • 500 ml oleje
  • 500 ml octa
  • 1 balíček Deka nebo Novy

Červenou řepu uvařte doměkka. Oloupejte ji a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nakrájejte zelí, papriky, cibuli a přidejte ostatní přísady. Důkladně vše promíchejte a nechte jeden den odležet. Potom naplňte skleničky, uzavřete je a sterilujte dvacet minut při teplotě osmdesát stupňů Celsia.

Jak sušit okrasné dýně. A jak jedlé dýně uložit na zimu

Jak sušit okrasné dýně. A jak jedlé dýně uložit na zimu

Vyzkoušejte: Salát z červené řepy s kysanou smetanou

Na tento recept budete potřebovat:

  • 1 červenou řepu o hmotnosti 300 až 400 g
  • 1 cibuli
  • 2 jablka
  • 200 ml kysané smetany
  • citron
  • hořčici
  • pepř a sůl
  • máslo
  • cukr
  • jako přílohu zvolte toastový chléb a bylinkové máslo

Opláchněte červenou řepu a uvařte ji ve vodě doměkka. Nechte ji zchladit, oloupejte a nakrájejte na plátky. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka a lehce osmahněte na kousku másla. Omytá jablka rozkrájejte na čtvrtky, odstraňte jádřince, nakrájejte je na plátky a zakápněte citronovou šťávou.

Kysanou smetanu rozmíchejte se špetkou soli, lžičkou cukru, jednou až dvěma lžičkami hořčice a lžičkou citronové šťávy. Touto směsí zalijte na hlubokém talíři narovnané ostatní ingredience. Opečte si toastový chléb, namažte ho bylinkovým máslem a podávejte společně se salátem.

Nejkrásnější podzimní dekorace z dýní. Inspirujte se v galerii!

Nejkrásnější podzimní dekorace z dýní. Inspirujte se v galerii!

Červená řepa po maďarsku

Na přípravu tohoto pokrmu si nachystejte:

  • 1,5 kg oloupaných a okapaných tenkých plátků vařené řepy
  • 400 ml smetany
  • 1 lžičku papriky
  • 4 lžíce másla
  • 8 lžic strouhanky
  • 6 lžic strouhaného parmazánu
  • sůl
  • citronovou šťávu

Zapékací misku vymažte částí másla, na dno nalijte polovinu smetany a posypte na zbytku másla předem osmaženou strouhankou. Na tuto vrstvu srovnejte přisolené a citronem pokapané plátky řepy. Polijte zbylou smetanou a posypte druhou částí smažené strouhanky smíchané s parmazánem a paprikou. Zapečte v troubě.

Salát z červené řepy a celeru

Připravte si:

  • 1 červenou řepu o hmotnosti asi 300 g
  • půlku celeru
  • 1 sladkokyselou okurku
  • 2 lžíce sterilovaného hrášku
  • olej
  • ocet
  • lžičku cukru
  • sůl

Opláchnutou řepu uvařte ve vodě doměkka, oloupejte ji a nakrájejte na kostičky. Oloupaný celer uvařte v páře do poloměkka, nakrájejte na kostičky a smíchejte s řepou a nakrájenou okurkou. Přidejte dvě lžíce hrášku, špetku soli, lžičku cukru a promíchejte. Zakápněte octem a olivovým olejem. Znovu  promíchejte a nechte v chladu odležet. Podávejte vychlazené.

Halloween: Vyrobte si svítící strašidlo a další dekorace z dýní

Halloween: Vyrobte si svítící strašidlo a další dekorace z dýní

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspirovat útulným bydlením v cottage stylu

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspiro…

Také vás při sledování filmů z anglického venkova vždy zaujme styl bydlení nazývaný English cottage? Útulné, kamenné domky s doškovými střechami, elegantní interiéry s klasickým nábytkem z tmavého masivu, dělená okna, kvalitní textilie často s rostlinnými či vzorovanými motivy, husté koberce a v neposlední řadě krb. Pokochejte se fotkami takovýchto britských stavení a nechte se jimi inspirovat.

15.  9.  2023 |
Kateřina Hradová
Bydlení
Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě nebo v truhlíku na balkoně?

Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě ne…

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

19.  9.  2023 |
Irena Forejtová
Okrasná zahrada
Němý sluha může vypadat různě: Inspirujte se, který se hodí k vám domů

Němý sluha může vypadat různě: Inspirujte se,…

Němý sluha je označení, které dostal jednoduchý a praktický odkládací stojan, který využijete na odkládání různého oblečení, bot, klobouků a dalších doplňků. Může ale vypadat různě.

13.  8.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
DIY
Chcete ovládnout umění topiari? Naučíme vás, jak tvarovat stálezelené keře

Chcete ovládnout umění topiari? Naučíme vás, …

Topiari, tedy umělecky tvarované keře, mohou mít tvar koule, kužele, spirály, nebo dokonce roztomilých zvířat či postav. Ač na první pohled vypadají velkolepě, se základními triky se můžete do tvarování dřevin pustit i vy. Jak na to? Ukážeme vám postupy, které dříve znali jen zámečtí zahradníci.

17.  9.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
Topiari
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

Poznáte hořké hřiby? Vypadají krásně, ale stačí jediný kousek a celá smaženice bude zkažená. A to v lepším případě! Po konzumaci jedovatých hřibů si totiž můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

22.  8.  2023 |
Markéta Žídková
Houby