Astrophytum
Echinocactus má kulovitý tvar
Echinocactus
Echinocereus miluje hodně slunce, teplo a v létě vydatnou zálivku
14
Fotogalerie

Návod na pěstování kaktusů

Pěstovat kaktusy není těžké, ale má to svá specifika. A to nejen z důvodu, že vás kaktusy mohou popíchat! Pokud nevíte, jak se o ně starat, nepokvetou vám, budou růst do výšky a mohou uhnít kvůli nadbytečné zálivce. Pčečtěte si, jak kaktusy pěstovat. Praktické rady najdete i na videu v úvodu článku.

Přinesli jste si domů krásně kvetoucí kaktus a on už nekvete? Pošilháváte po pichlavé kouli v zahradnictví či supermarketu, ale bojíte se pustit do jeho pěstování? Škoda. Kaktusy jsou nenáročné a velmi vděčné rostliny. Vyžadují jen trochu zvláštní zacházení.

Kdy si nechat zajít chuť na pěstování kaktusů?

  • Pokud máme tendenci kytky topit v hektolitrech vody,
  • když je náš byt temnou a chladnou jeskyní,
  • jestliže všechna naše okna míří na sever, máme-li vůbec nějaká okna.

Kaktusy potřebují přímé sluneční světlo. Milují tedy parapety jižních, západních a východních oken, kde jsou co nejblíže sklu. Pokud máme ale kupříkladu stůl přímo u jižního okna, snese bodlinatý zelenáč také místo vzdálené až 50 cm od okna. V létě milují pobyt na parapetu vně okna, na balkoně nebo terase, kde jim však nehrozí přemokření během vydatných dešťů.

Praktické rady na pěstování kaktusů najdete i na videu v úvodu článku. 

Základní rukověť kaktusáře: zálivka, substrát, výživa

Zálivka: Kaktusy zaléváme nejlépe navečer. Lépe jednou důkladně než často a mírně. Substrát provlhčíme, necháme odtéct vodu, kterou vylijeme z podmisky a zase týden nezaléváme. Voda by měla být odstátá a nejlépe měkká. Ve vegetačním období kaktus zaléváme jednou týdně.

Substrát: Nejvíce vyhovuje kaktusům minerální drť, ostrý písek či škvára smíchaná s kvalitní zahradní zeminou. Poměr 1 : 1.

Výživa: Živiny přijímají kaktusy ze substrátu. Pokud přesazujeme pravidelně každý rok, hnojivo nepoužíváme. Jinak stačí hnojivá zálivka maximálně třikrát do roka během vegetačního období.

Přesazování: Provádí se nejlépe brzy na jaře nebo v létě, během stagnace růstu. Kaktus vyjmeme, zbavíme starého substrátu, kořeny necháme několik dní zaschnout, aby v nové zemině nehnily. Pak rostlinu zasadíme. Nádoba by měla být jen o málo větší než původní. První zálivku provedeme asi za čtrnáct dní od přesazování.

Zimování: Zhruba v říjnu kaktusy začneme zimovat. Měly by prožít přirozené klesání teplot. Pokud je pěstujeme na okenním parapetu zvenku či na balkoně, o postupný pokles teplot se postará příroda sama. Kaktusy zimují při osmi až dvanácti stupních Celsia zcela bez zálivky. Mohou být na světle i ve tmě. Horký byt jim nesvědčí.

Letní pauza: Během největších veder uprostřed léta kaktusy přestanou růst. Začnou stagnovat a nepřijímají zálivku. Proto v tomto období zaléváme opatrně, ačkoli slunce pere do jejich hlaviček. Nadbytek vody by mohl způsobit zahnívání kořenů.

Jarní budíček: Po zimě, asi v březnu, kaktusy přineseme do tepla, postavíme je na jižní, západní či východní okno a pomalu necháme probouzet. Jakmile se objeví zelený vrchol a nové trny, zalijeme kaktus teplou vodou (asi padesát stupňů Celsia).

Jak kaktusy množit

Chceme-li ze sebe udělat malého kaktusového stvořitele, pak se můžeme pustit do jejich rozmnožování. Kaktusy lze rozmnožovat dvěma způsoby. Vegetativně a generativně, tedy výsevem.

Výsev

  • Začíná se ním v březnu a dubnu.
  • Výsev provádíme do speciálního substrátu. Má 2 díly jemného písku a 1 díl zeminy.
  • Vyséváme do plastových boxů (provizorně lze použít obal od nanukového dortu, v němž jsou odtokové díry), osvědčila se také akvária, terária a zavařovací lahve. V nich vytvoříme mikroklima skleníku.
  • Semena vyséváme na povrch substrátu, ten má asi výšku 2 cm. Musí být dobře nasáklý vodou. Zasypávat můžeme pouze semena opuncií.
  • Uzavřenou láhev či plastovou krabičku překrytou víčkem dáme na teplé, světlé místo. Přímé slunce nám semena či sazeničky může zničit.
  • Chladnomilné druhy klíčí při teplotách okolo pětadvaceti, teplomilné druhy při teplotách nad třicet stupňů Celsia.
  • Opuncie klíčí jako jediné překryté substrátem, a to po dost dlouhé době. Nezakrýváme je, mohou přejít mrazem, klíčí při vysokých teplotách.
  • Po vyklíčení sazenice přikryjeme víkem, které je schopné větrat, má otvory. Přesazujeme poprvé, až mají sazenice půl centimetru.
  • Substrát by měl být stále vlhký, po vyklíčení zavlažujeme pravidelně podmokem.
  • Na přímé slunce můžeme rostliny dát až po roce či dvou.

Vegetativní rozmnožování kaktusů

Kaktusy často tvoří odnože či větvě. Mnohé druhy mají na odnožích čekací kořeny. Takové odnože je možné oddělit od mateřské rostliny a zasadit do suchého substrátu.

Nikdy odnože, které oddělujeme řezem, nesázíme do vlhkého substrátu. Necháme ránu pořádně zaschnout, nejlépe 2 týdny, kdy se vytvoří tzv. kalus. Pak sázíme do suchého substrátu. Umístíme do teplého prostředí s nepřímým slunečním zářením a často rosíme.

Nejčastěji pěstované druhy kaktusů

Astrophytum

Velmi dekorativní kaktus má jen málo nebo žádné trny. Miluje slunce a sucho. Jeho substrát by měl být dobře propustný a bohatý na kamínky. Pochází z Mexika. Při dobré péči a zimování na jaře krásně kvete.

Astrophytum%20myriostigma_2.jpg Astrophytum_asterias_2.jpg

Echinocactus

Kulovitý, velmi dekorativní druh kaktusu s pravidelně uspořádanými trny. Oblíbený je zvláště Echinocactus grusonii. Ovšem květů se od něj nedočkáme. Miluje slunce a teplo, minerální výživu. Pochází z centrálních částí Severní Ameriky a Mexika.

Echinocactus%20grandis.jpg Echinocactus%20grussonii4.jpg

Echinocereus

Tyto kaktusy milují hodně slunce, teplo a v létě vydatnou zálivku. Patří mezi méně náchylné na pěstování. Některé druhy vydrží i mráz minus patnáct stupňů Celsia. Ovšem pouze některé!

echinocereus%20purpureus.jpg Echinocereus%20subinermis1.jpg

Mammillaria

Patří mezi tzv. chlupaté kaktusy. Má nejen trny, ale také bohatství trichomů. Je nenáročný, miluje slunce. Kvete drobnými kvítky ve věnci na vrcholu stonku.

mammillaria.bmp 

Notocactus

Opět méně náročné druhy. Snesou méně sluníčka a vzdálenější polohy od jižního okna nebo na parapetu východního okna. Také snesou bohatší zálivku. Substrát musí mít ale mírně kyselou půdní reakci.

notocactus.jpg 

Extra tipy pro začátečníky: Nenáročné kaktusy

  • Gymnocalycium

Tento jihoamerický druh se hodí pro všechny pěstitele, kteří se nechtějí s kaktusy příliš zaobírat. Je méně náročný na světlo a snese i pobyt dále od okna. Dobře kvete. Nejznámější je Gymnocalycium baldianum.

gymnocactus baldinium.jpg Gymnocalycium-ragonesei.jpg
  • Lobivia

Další méně náročný druh. Miluje ale hodně sluníčka. Má bohaté trny a při dobré péči spolehlivě kvete.

Lobivia%20petlandi.jpg Lobivia_famatimensis.jpg
  • Rebutia

Půvabné drobné kaktusy, které bohatě odnožují. Spolehlivě kvetou. V období letních veder se ale nesmějí zalévat. Jsou vhodné pro začátečníky.

rebutia.jpg Rebutia-2002030-03.jpg

Doporučujeme

Články odjinud