vytisknout velikost písma Nebojte se Halloweena

Zanedlouho nastane nejmagičtější noc celého roku: Halloween. Za strašidlo se asi převlékat nebudete, ale co takhle dát šanci dýni, symbolu tohoto svátku? Dají se z ní snadno vyčarovat okrasné dekorace i chutné pokrmy.

Zpestřete si podzimní dny a chvíli volného času věnujte dýním, úžasným to plodům různých tvarů, velikostí i barev.

Tykve k dekoraci či snědku?

Jestlipak víte, jakou zeleninu označujeme lidovým názvem dýně? Jedná se o tykev, která dala název čeledi, do níž patří stejně jako ona například i okurky, cukety či melouny. Svůj domov má ve Střední a Jižní Americe, kde ji pěstovaly a zpracovávaly indiánské národy.

Do Evropy se dostala koncem 15. století během španělských kolumbovských výprav. Ne všechny tykve jsou ale jedlé! Ke konzumaci se hodí takzvané zeleninové druhy, mezi něž patří tykev obecná (Cucurbita pepo), velkoplodá (Cucurbita maxima) a muškátová (Cucurbita moschata). Tykve okrasné se používají jako dekorace.

Klepněte pro větší obrázek

Různá zbarvení dužniny této jednoleté popínavky způsobuje množství karotenu, přičemž nejvíce ho obsahují dýně oranžové. Pěstitelům-začátečníkům občas dělá problém odhadnout správnou dobu sklizně. Při jejím určování se řiďte vzhledem stopky plodu: počkejte, až zdřevnatí.

Při správném skladování vám vydrží

Plody, které jste získali, mohou při dobrých podmínkách vydržet čerstvé až čtyři měsíce – minimálně do Vánoc tedy máte vystaráno. Dopřejte jim chladnější prostory s teplotou kolem deseti až patnácti stupňů, kde se vzdušná vlhkost pohybuje od padesáti do pětasedmdesáti procent. Dbejte, aby se jednotlivé tykve vzájemně nedotýkaly.

Halloween začíná západem slunce 31. října a trvá do východu slunce 1. listopadu. Jeho kořeny lze najít už v pátém století: Keltové se tradičně loučili s létem a slavili příchod nového roku. Věřili, že právě v tuto noc je předěl mezi světem živých a mrtvých nejmenší a že duchové zemřelých mohou dobrým lidem pomáhat a zlým škodit.

Klepněte pro větší obrázek

Zemřelým měl na cestu posvítit oheň. Ten byl symbolizován hořícími kousky uhlí vloženými do řepy. Později se tato symbolika proměnila do podoby, kterou dnes známe: zapálená svíčka se dává do vydlabané dýně, která bývá umístěna před vchody do domů nebo přímo do oken.

Magický Halloween u vás doma: jak na to

Pokud chcete alespoň částečně zažít halloweenskou atmosféru, zkuste si tuto dýňovou lucernu vyrobit. Kromě dýně budete potřebovat jen fixu a ostrý nůž. Postup je jednoduchý: nejdříve dýni umyjte a vytřete dosucha. Kolem stopky na ni potom nakreslete kruh.

Ten vyřízněte, získáte tak víko. Velkou lžící postupně vybírejte z otevřeného plodu dužinu i semena tak, aby zbyla asi dvoucentimetrová stěna. Na dýni nakreslete obličej s odpovídající grimasou (zda bude hodný či zlý, závisí jen na vás) a nožem ho vyřežte. Vyřezané části zlehka vytlačte směrem ven. Může se stát, že nějakou část ulomíte; v tom případě ji připíchněte zpátky na její místo pomocí párátka.

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek
Z dílny naší čtenářky

Výlety za dýněmi

Pokud se na samostatné tvoření necítíte, možná vám přijde vhod tradiční program Botanické zahrady hlavního města Prahy, který je určen především pro rodiny s dětmi. V pondělí 31. října čeká návštěvníky od 15.00 hodin vlastoruční dlabání dýní (můžete je zakoupit přímo v zahradě), malování na obličej a opékání špekáčků.

Chybět nebude ani průvod masek s rozsvícenými dýněmi areálem zahrady (od 18.00 hodin). Masky si můžete přinést s sebou společně s vhodným pracovním oděvem.

Zajímavou akci spjatou s vyvrcholením dýňové sezony chystá také Zoologická zahrada hlavního města Prahy, a to v neděli 30. října. Po celý den si návštěvníci budou moci vyslechnout komentovaná krmení zvířat dýněmi, ochutnat speciality z těchto plodů nebo si nějaký odnést domů na památku.

Dekorace „Co příroda dá“

Jestli není vyřezávání dýně vaším šálkem čaje a raději byste si udělali nějakou jednodušší podzimní dekoraci, projděte se do lesa. Nasbírejte různobarevné plody a listí, zkombinujte je s okrasnými tykvičkami a veselé aranžmá je na světě.

Klepněte pro větší obrázek

Menší i větší tykvičky seženete v téměř každém květinářství nebo si za nimi můžete udělat výlet třeba na statek u Pipků do Nové Vsi u Leštiny, kde pěstují nejrůznější druhy a odrůdy dýní na dekoraci i k vaření. Jejich výstavu, kde si mohou děti hrát, můžete navštívit do 31. října (o víkendu od 9.00 do 18.00 hodin, ve všední dny od 13.00 do 18.00 hodin).

Nejen chutná, ale i zdravá!

Až se dýněmi dostatečně pokocháte, zkuste je zpracovat v kuchyni. Dužnina této zeleniny obsahuje velké množství vody a vlákninu, což příznivě ovlivňuje trávení a vylučování škodlivých látek včetně toxinů z těla.

Z dužniny se dá připravit lecjaká dobrota a nutno dodat, že pokaždé bude prospěšná vašemu organizmu. Dýně obsahují vitaminy A, B, C, D a E, bílkoviny, nenasycené kyseliny, cukry, draslík, zinek, hořčík, fosfor, fluor, vápník a železo. 

Ke konzumaci jsou vhodná i semínka, jež mají omlazující a regenerační účinky a odborníci je doporučují coby prevenci před rakovinou, a tykvová šťáva, která podporuje látkovou výměnu a odvodňování organizmu.

Vařte s námi

Pro inspiraci vám nabízíme tři zajímavé recepty: začneme polévkou, pokročíme přes pečené měsíčky a nakonec se dostaneme k džusu.

Dýňová polévka

Ingredience

1 lžíce másla nebo oleje

1 velká cibule

1 kg dýně

1 lžička papriky

troška mouky

voda

sůl

pepř

troška muškátového oříšku

zakysaná smetana

pár kapek citronové šťávy

kopr

Postup

Oloupejte a na kostky nakrájejte cibuli a dýni. Cibuli nechte na tuku zesklovatět, a jakmile dostane barvu, přisypte k ní dýni a papriku. Směs krátce orestujte a zaprašte moukou. Po chvíli přilijte vodu a vše pomalu vařte. Jakmile bude zelenina uvařená, rozmixujte ji. Polévku ještě povařte, osolte a opepřete, přidejte muškátový oříšek, smetanu, podle chuti citronovou šťávu a kopr. K polévce osmahněte housku, chléb či bagetku. Obzvlášť exkluzivně bude vypadat, pokud ji budete podávat ve vydlabané tykvi.

Klepněte pro větší obrázek

Pečené měsíčky z dýně

Ingredience

500 g dýně

8 lžic olivového oleje

2 stroužky česneku

4 lžíce sojové omáčky

1 špetka soli

½ lžičky papriky, může být sladká i pálivá

Postup

Dýni i se slupkou rozkrájejte na měsíčky a vydlabte z ní semínka. Jednotlivé kousky poskládejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete marinádou vytvořenou z prolisovaného česneku a ostatních surovin. Pečte ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny. Během pečení měsíčky znovu několikrát potřete marinádou. Dýně je hotová, jakmile zezlátne a bude měkká. V takovéto úpravě se hodí k vínu, pivu, jako příloha k masům, dá se jíst s pečivem.

Dýňový džus

Ingredience

3 kg dýně

1,2 kg cukru

1 lžíce kyseliny citronové

2,5 l vody

5 chemicky neošetřovaných citronů

10 l vody

Postup

Dýni nakrájejte na kostečky, zasypte cukrem a kyselinou, zalijte 2,5 litry vody a nechte 24 hodin odležet. Další den přidejte 2 omyté a na plátky nakrájené citrony bez peciček a vše uvařte doměkka. Směs rozmíchejte v 10 litrech převařené vody, přidejte šťávu ze 3 citronů, přeceďte, nechte zchladnout a rozmixujte. Sterilujte a při podávání řeďte vodou podle chuti.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |