vytisknout velikost písma Navštivte rozárium u Hradce Králové, další šance letos už nebude

Navštivte rozárium u Hradce Králové, další šance letos už nebude

V letošním roce uplyne čtyřicet let od založení Soutěžního rozária v Kuklenách u Hradce Králové, k němuž došlo v roce 1972. Chcete-li si prohlédnout nejrůznější kultivary růží od předních šlechtitelů, máte příležitost. Rozárium bude pro veřejnost otevřeno 30. června a 1. července, vždy od 9.00 do 17.00 hodin.

Rozárium v Kuklenách na Pardubické ulici je jediné v celé střední a východní Evropě. Jeho duchovním otcem byl hradecký pěstitel růží Jaroslav Havlů, který se jako člen hodnotitelských komisí pravidelně účastnil mnoha soutěží v zahraničí.

Soutěžní rozárium si klade za cíl hodnotit kvalitu novošlechtěných růží: členové stálé odborné komise v průběhu několika let systematicky sledují vlastností růží podle předem stanovených kritérií.

Každým rokem se pak slavnostně vyhlašují nejlepší růže v několika kategoriích, absolutní vítězka získává titul Zlatá růže města Hradce Králové. Růže do soutěže zasílají každým rokem sami šlechtitelé, takže se postupně obměňují.

Klepněte pro větší obrázek
Rozárium je běžně pro veřejnost uzavřeno, zpřístupněno bývá pouze v době dnů otevřených dveří

Projdou-li rostliny náročným hodnocením, dostanou se do školek, zahradnictví a obchodů, kde si je potom zájemci mohou koupit. Rozárium spravuje hradecký odbor Rosa klubu ČR, specializované organizace Českého zahrádkářského svazu ve spolupráci s Magistrátem města Hradec Králové a jeho organizací Technické služby.

Foto: Soutěžní rozárium v Hradci Králové

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |