vytisknout velikost písma Navštivte rozárium u Hradce Králové, další šance letos už nebude

Navštivte rozárium u Hradce Králové, další šance letos už nebude

V letošním roce uplyne čtyřicet let od založení Soutěžního rozária v Kuklenách u Hradce Králové, k němuž došlo v roce 1972. Chcete-li si prohlédnout nejrůznější kultivary růží od předních šlechtitelů, máte příležitost. Rozárium bude pro veřejnost otevřeno 30. června a 1. července, vždy od 9.00 do 17.00 hodin.

Rozárium v Kuklenách na Pardubické ulici je jediné v celé střední a východní Evropě. Jeho duchovním otcem byl hradecký pěstitel růží Jaroslav Havlů, který se jako člen hodnotitelských komisí pravidelně účastnil mnoha soutěží v zahraničí.

Soutěžní rozárium si klade za cíl hodnotit kvalitu novošlechtěných růží: členové stálé odborné komise v průběhu několika let systematicky sledují vlastností růží podle předem stanovených kritérií.

Každým rokem se pak slavnostně vyhlašují nejlepší růže v několika kategoriích, absolutní vítězka získává titul Zlatá růže města Hradce Králové. Růže do soutěže zasílají každým rokem sami šlechtitelé, takže se postupně obměňují.

Klepněte pro větší obrázek
Rozárium je běžně pro veřejnost uzavřeno, zpřístupněno bývá pouze v době dnů otevřených dveří

Projdou-li rostliny náročným hodnocením, dostanou se do školek, zahradnictví a obchodů, kde si je potom zájemci mohou koupit. Rozárium spravuje hradecký odbor Rosa klubu ČR, specializované organizace Českého zahrádkářského svazu ve spolupráci s Magistrátem města Hradec Králové a jeho organizací Technické služby.

Foto: Soutěžní rozárium v Hradci Králové

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |