vytisknout velikost písma Navštivte rozárium u Hradce Králové, další šance letos už nebude

Navštivte rozárium u Hradce Králové, další šance letos už nebude

V letošním roce uplyne čtyřicet let od založení Soutěžního rozária v Kuklenách u Hradce Králové, k němuž došlo v roce 1972. Chcete-li si prohlédnout nejrůznější kultivary růží od předních šlechtitelů, máte příležitost. Rozárium bude pro veřejnost otevřeno 30. června a 1. července, vždy od 9.00 do 17.00 hodin.

Rozárium v Kuklenách na Pardubické ulici je jediné v celé střední a východní Evropě. Jeho duchovním otcem byl hradecký pěstitel růží Jaroslav Havlů, který se jako člen hodnotitelských komisí pravidelně účastnil mnoha soutěží v zahraničí.

Soutěžní rozárium si klade za cíl hodnotit kvalitu novošlechtěných růží: členové stálé odborné komise v průběhu několika let systematicky sledují vlastností růží podle předem stanovených kritérií.

Každým rokem se pak slavnostně vyhlašují nejlepší růže v několika kategoriích, absolutní vítězka získává titul Zlatá růže města Hradce Králové. Růže do soutěže zasílají každým rokem sami šlechtitelé, takže se postupně obměňují.

Klepněte pro větší obrázek
Rozárium je běžně pro veřejnost uzavřeno, zpřístupněno bývá pouze v době dnů otevřených dveří

Projdou-li rostliny náročným hodnocením, dostanou se do školek, zahradnictví a obchodů, kde si je potom zájemci mohou koupit. Rozárium spravuje hradecký odbor Rosa klubu ČR, specializované organizace Českého zahrádkářského svazu ve spolupráci s Magistrátem města Hradec Králové a jeho organizací Technické služby.

Foto: Soutěžní rozárium v Hradci Králové

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |