vytisknout velikost písma Návrat jara a síla Měsíce: záruka úspěšného zahradničení

Počátek jara je každoročně dán jarní rovnodenností, která připadá na dvacátého prvního března. V tento den trvá doba slunečního svitu i noci dvanáct hodin: den začíná v šest hodin ráno a končí v osmnáct hodin.

Slunce vychází přesně na východě a zapadá na západě, zároveň za severním polárním kruhem nastává polární den a dny se na severní polokouli začínají prodlužovat. 

Klepněte pro větší obrázek
Botanické krokusy při pěkném počasí vykvétají zároveň se sněženkami; foto: Profimedia

Skutečnost a mýty kolem začátku jara

Astronomové mají jasno: Slunce při své zdánlivé pouti v první jarní den přechází pomyslný světový rovník z jihu na sever a přináší nám více světla a tepla. Prohřívá se země a nastává čas pro první venkovní práce – na připravené záhony můžete vysévat ředkvičky, mrkev nebo kudrnatou petrželku.

Klepněte pro větší obrázek
Suché části rostlin odstraňte co nejdříve, abyste nepoškodili nově rašící zeleň; foto: Profimedia

Jakmile počasí dovolí (pokud se vydařilo předjaří, jsou záhony s trvalkami pěkně oschlé), očistěte trvalky od loňských odumřelých zbytků, zastřihněte jim suché stonky, přisypte k rostlinám kompost nebo je přihnojte. 

Síla dne roste, využijte jí 

Astrologové by vám vysvětlili, že existují dvě hlavní kosmické síly: Síla dne a Síla noci. Od prvního jarního dne roste pozitivní síla sluneční energie (Síla dne) a přibývá až do období letního slunovratu v červnu.

Klepněte pro větší obrázek
Talovíny vítají jaro leckdy ještě na sněhu, letos se mohou vyhřívat 

Máme tedy před sebou nejlepší období pro pěstování a pro všechny práce na zahradě. Síla noci začíná nabývat převahy s příchodem podzimu, kdy pomalu končí vegetační období a nejsilnější nadvlády nabývá v období těsně před zimním slunovratem v prosinci. Pro zahradu (a celou přírodu) je to období klidu.

Hospodaříte podle měsíčních fází?

Aby to nebylo tak jednoduché, je tu ještě další možnost rozvrhnout si práce podle toho, v jaké čtvrti je Měsíc na obloze. Měsíční fáze ovlivňují bezesporu život na Zemi (nejznámějším jevem je mořský příliv a odliv) a stejně tak mají vliv i na rostliny.  

Klepněte pro větší obrázek
Při dorůstajícím Měsíci rozkvétají stromy o poznání rychleji 

Záleží na tom, co chcete pěstovat: například kořenovou zeleninu je nejlépe vysévat v době, kdy Měsíc couvá (ubývá) a má pozitivní vliv na růst toho, co přináší úrodu pod zemí.  

Listové zelenině se bude dařit, vysejete-li ji ve fázi, kdy Měsíc přibývá. Pozitivně také tato fáze působí na rostliny, u nichž se vyžaduje hlavně kvetení. 

V jarním období navíc prochází podle astrologů Měsíc znamením Berana, což je znamení ohnivé a plné energie. 

Klepněte pro větší obrázek
Když Měsíc dorůstá, vysévejte salát i špenát; foto: Profimedia 

Lidová moudrost stále platí

Přísloví a pořekadla v sobě mají staletou moudrost i zkušenosti našich předků a nepozbyly platnosti ani v naší moderní době. Některé mýty a pověry nám připadají směšné, díváme-li se na ně očima technického věku, ale pro zahrádkáře a zemědělce má lidová moudrost cenu stále. 

Jistě všichni znáte rčení Březen, za kamna vlezem. Neznamená to nic jiného, že ač se jaro hlásí o svá práva a slunko už dokáže pěkně hřát, rok co rok nás mohou potrápit studené noci a víc než chladná rána. A v některých dnech bude opravdu líp doma v teple.

Klepněte pro větší obrázek
Vřesovce jaro předstihly a pomalu dokvétají 

Kupodivu je více přísloví spojeno s obdobím těsně před prvním jarním dnem, na svátek svatého Josefa. Vybrala jsem jich pár pro zajímavost:

  • Je-li na svatého Josefa vítr, potrvá čtvrt roku.
  • Pěkný den na svatého Josefa zvěstuje dobrý rok.
  • Když je na svatého Josefa pěkný čas, bude úrodný rok. Prší-li nebo padá sníh, bude mokro a neúroda.
  • Josefova širočina ničí poslední ledy.
Klepněte pro větší obrázek
V rámci jarního zahradničení nezapomínejte ani na nádobové rostliny

Těsně po Josefu přijde svátek Jáchyma a k němu se váže přísloví zvěstující astronomické jaro:

  • Na svatého Jáchyma skončila se už zima.

Takže s chutí do jara: ať se vaší zahrádce daří od jarní rovnodennosti pod paprsky sluníčka i při svitu měsíce.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |