vytisknout velikost písma Návrat amarantu

Čím více se na trhu objevují nové, trvanlivější potraviny, tím častěji se zabýváme sledováním obsahu éček, barviv a konzervantů v nich. Obliba chemicky upravovaných potravin klesá.
Návrat amarantu

A naopak, biopotraviny stoupají v kurzu. Mezi nimi má své místo i amarant.

Plevel jako zachránce života

Než se ocitla vcelku obyčejná rostlina mezi kulturní plodiny Evropanů, uběhla pěkná řádka staletí. Amaranthus pochází z tropických oblastí Afriky a Asie, ale jako jedlá plodina se na náš kontinent dostal z dalekého amerického světadílu.

Klepněte pro větší obrázek
Laskavec; vypadá obyčejně, ale zdání klame

Tomu ale nejdříve předcházel lítý a tvrdý boj mezi kolonizátory a domorodými Indiány, kteří byli zahnáni do hor. Dobyvatelé předpokládali, že tam Indiáni zahynou hladem, ale ti k velkému překvapení přežili, a naopak se vrátili zdraví a v plné síle.

Čím se v neúrodné horské krajině živili? Inu jedli pokrmy z amarantu, z něhož využili téměř vše, co může nabídnout. Dodnes se v Mexiku a Peru jedí listy a praží semena planých a plevelných druhů této rostliny.

Sytí, uzdravuje ...

Rozbory potvrdily, že amarant obsahuje skoro všechny stopové prvky, bez nichž se lidský organismus neobejde. Pšenice, žito, ječmen i kukuřice obsahují neplnohodnotné bílkovinné složky prolamin a gluteniny, které dohromady tvoří takzvaný lepek.

Tato látka je běžně lidskému organismu neškodná, ale pro lidi s onemocněním celiakií a fenylketonií představuje vážné zdravotní problémy. Tito lidé jsou nuceni držet bezlepkovou dietu – a právě pro ně je amarantová mouka téměř darem z nebes. Její předností je ve srovnání s pšeničnou vysoký obsah bílkovin.

Kromě toho mouka obsahuje základní aminokyseliny, zvlášť histidin, esenciální aminokyselinu, jež podporuje tvorbu a regeneraci mozkových buněk. Tato látka je významná pro rozvoj dětského mozku i pro osoby pokročilého věku. V amarantové mouce je histidinu o sto procent více než v mouce pšeničné.

... a léčí

Rostlinné tuky amarantu mají převahu nenasycených mastných kyselin, které snižují riziko onemocnění srdce a krevního oběhu odbouráváním hladiny cholesterolu. Amarantové semeno obsahuje minerální látky a vitaminy skupiny B, vápník, fosfor, draslík a hořčík.

Klepněte pro větší obrázek
Amaranthus cruentus se pěstuje ve velkém

Podle posledních amerických studií mají esenciální oleje z této rostliny pozoruhodné hojivé účinky, jež léčí dermatitidy, jizvy a spáleniny. Neměli bychom také zapomenout na amarantovou vlákninu jako účinný prostředek při léčbě zácpy a prevenci rakoviny tlustého střeva.

S amarantem od rána do večera

Amarant (Amaranthus) patří do čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae). Rozsáhlý rod zahrnuje více než šedesát druhů, z nichž pro potravinářské účely jsou využitelné pouze tři. Pro produkci semen se pěstují druhy Amaranthus cruentus, Amaranthus hypochondriacus a Amaranthus caudatus. V Itálii jsou listy Amaranthus retroflexus oblíbenou zeleninou.

Amarant je v podstatě celý jedlý, kromě kořene, který je velmi hluboko a obtížně se dobývá. Ke konzumaci se využívají listy, květy i semena. Z amarantové mouky se vyrábí pečivo a těstoviny. Můžeme z ní připravit sladké i slané placičky, nákypy, knedlíky či noky. K přípravě pokrmů slouží čerstvé nebo mražené lodyhy, jež můžeme konzervovat ve sladkokyselém nálevu, upravovat dušením a konzumovat čerstvé v zeleninovém salátu. Listy lze použít i jako oblohu, místo listového salátu. Klasy květů se podusí na másle a podávají upravené jako brokolice. Využití amarantu nezná v kuchyni hranic: polévky, přílohy, saláty, pečivo, masové a zeleninové pokrmy – to vše se dá z amarantu připravit. Stačí jen trocha fantazie. Komu by však chyběla, najde další recepty na www.amaranth.cz.

Pěstujte plevel

K čemu bude později amarant sloužit, poznáme již podle semínek. Smetanově bílá až žlutá semena jsou znakem druhů pěstovaných na zrno, z nichž se mele mouka. Plevelné a zeleninové druhy amarantů mají semena hnědá až černá.

Klepněte pro větší obrázek
Semeno: barva napoví

Všechna semena mají ale jedno společné – stoprocentně klíčí. Droboučká semínka je nejlépe vysévat v době, kdy už je půda prohřátá, tedy asi jako fazole, v první dekádě května. Sejí se mělce a řídce, do lehké písčitohlinité půdy na slunné stanoviště, do poměrně širokých řádků vzdálených čtyřicet pět centimetrů od sebe.

Je to proto, že amarant dorůstá výšky až sto dvaceti centimetrů a rozroste se tak, že sám potlačí plevel. Zpočátku, v době vzcházení, je citlivý na sucho, proto opatrně a často zalévejme. Další ošetřování spočívá v mechanickém odstraňování plevele. Amarant se sklízí na podzim, když se část semen samovolně z květenství vydroluje. Pak se semeno dá vysušit – podobně jako sklizený mák.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |