vytisknout velikost písma Návrat amarantu

Čím více se na trhu objevují nové, trvanlivější potraviny, tím častěji se zabýváme sledováním obsahu éček, barviv a konzervantů v nich. Obliba chemicky upravovaných potravin klesá.
Návrat amarantu

A naopak, biopotraviny stoupají v kurzu. Mezi nimi má své místo i amarant.

Plevel jako zachránce života

Než se ocitla vcelku obyčejná rostlina mezi kulturní plodiny Evropanů, uběhla pěkná řádka staletí. Amaranthus pochází z tropických oblastí Afriky a Asie, ale jako jedlá plodina se na náš kontinent dostal z dalekého amerického světadílu.

Klepněte pro větší obrázek
Laskavec; vypadá obyčejně, ale zdání klame

Tomu ale nejdříve předcházel lítý a tvrdý boj mezi kolonizátory a domorodými Indiány, kteří byli zahnáni do hor. Dobyvatelé předpokládali, že tam Indiáni zahynou hladem, ale ti k velkému překvapení přežili, a naopak se vrátili zdraví a v plné síle.

Čím se v neúrodné horské krajině živili? Inu jedli pokrmy z amarantu, z něhož využili téměř vše, co může nabídnout. Dodnes se v Mexiku a Peru jedí listy a praží semena planých a plevelných druhů této rostliny.

Sytí, uzdravuje ...

Rozbory potvrdily, že amarant obsahuje skoro všechny stopové prvky, bez nichž se lidský organismus neobejde. Pšenice, žito, ječmen i kukuřice obsahují neplnohodnotné bílkovinné složky prolamin a gluteniny, které dohromady tvoří takzvaný lepek.

Tato látka je běžně lidskému organismu neškodná, ale pro lidi s onemocněním celiakií a fenylketonií představuje vážné zdravotní problémy. Tito lidé jsou nuceni držet bezlepkovou dietu – a právě pro ně je amarantová mouka téměř darem z nebes. Její předností je ve srovnání s pšeničnou vysoký obsah bílkovin.

Kromě toho mouka obsahuje základní aminokyseliny, zvlášť histidin, esenciální aminokyselinu, jež podporuje tvorbu a regeneraci mozkových buněk. Tato látka je významná pro rozvoj dětského mozku i pro osoby pokročilého věku. V amarantové mouce je histidinu o sto procent více než v mouce pšeničné.

... a léčí

Rostlinné tuky amarantu mají převahu nenasycených mastných kyselin, které snižují riziko onemocnění srdce a krevního oběhu odbouráváním hladiny cholesterolu. Amarantové semeno obsahuje minerální látky a vitaminy skupiny B, vápník, fosfor, draslík a hořčík.

Klepněte pro větší obrázek
Amaranthus cruentus se pěstuje ve velkém

Podle posledních amerických studií mají esenciální oleje z této rostliny pozoruhodné hojivé účinky, jež léčí dermatitidy, jizvy a spáleniny. Neměli bychom také zapomenout na amarantovou vlákninu jako účinný prostředek při léčbě zácpy a prevenci rakoviny tlustého střeva.

S amarantem od rána do večera

Amarant (Amaranthus) patří do čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae). Rozsáhlý rod zahrnuje více než šedesát druhů, z nichž pro potravinářské účely jsou využitelné pouze tři. Pro produkci semen se pěstují druhy Amaranthus cruentus, Amaranthus hypochondriacus a Amaranthus caudatus. V Itálii jsou listy Amaranthus retroflexus oblíbenou zeleninou.

Amarant je v podstatě celý jedlý, kromě kořene, který je velmi hluboko a obtížně se dobývá. Ke konzumaci se využívají listy, květy i semena. Z amarantové mouky se vyrábí pečivo a těstoviny. Můžeme z ní připravit sladké i slané placičky, nákypy, knedlíky či noky. K přípravě pokrmů slouží čerstvé nebo mražené lodyhy, jež můžeme konzervovat ve sladkokyselém nálevu, upravovat dušením a konzumovat čerstvé v zeleninovém salátu. Listy lze použít i jako oblohu, místo listového salátu. Klasy květů se podusí na másle a podávají upravené jako brokolice. Využití amarantu nezná v kuchyni hranic: polévky, přílohy, saláty, pečivo, masové a zeleninové pokrmy – to vše se dá z amarantu připravit. Stačí jen trocha fantazie. Komu by však chyběla, najde další recepty na www.amaranth.cz.

Pěstujte plevel

K čemu bude později amarant sloužit, poznáme již podle semínek. Smetanově bílá až žlutá semena jsou znakem druhů pěstovaných na zrno, z nichž se mele mouka. Plevelné a zeleninové druhy amarantů mají semena hnědá až černá.

Klepněte pro větší obrázek
Semeno: barva napoví

Všechna semena mají ale jedno společné – stoprocentně klíčí. Droboučká semínka je nejlépe vysévat v době, kdy už je půda prohřátá, tedy asi jako fazole, v první dekádě května. Sejí se mělce a řídce, do lehké písčitohlinité půdy na slunné stanoviště, do poměrně širokých řádků vzdálených čtyřicet pět centimetrů od sebe.

Je to proto, že amarant dorůstá výšky až sto dvaceti centimetrů a rozroste se tak, že sám potlačí plevel. Zpočátku, v době vzcházení, je citlivý na sucho, proto opatrně a často zalévejme. Další ošetřování spočívá v mechanickém odstraňování plevele. Amarant se sklízí na podzim, když se část semen samovolně z květenství vydroluje. Pak se semeno dá vysušit – podobně jako sklizený mák.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí…

Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Lehce nahradí všechny ty drahé přípravky z lékáren. Doma si ho můžete připravit i vy. Přinášíme vám recept na smrkový sirup, který není vůbec složitý.

5.  5.  2018 |
Dejte surfiniím vše, co potřebují, a odvděčí se vám záplavou květů

Dejte surfiniím vše, co potřebují, a odvděčí …

Pátráte po letničce, která ozdobí vaše okno či lodžii bohatou kaskádou květů? Zasaďte si do truhlíků surfinie. Právě v květnu je ten pravý čas. Zaručujeme, že vám tu nádheru budou všichni sousedé závidět. Poradíme vám, jak surfinie pěstovat, aby dobře prospívaly.

9.  5.  2018 |
Pravidla pěstování petúnií

Pravidla pěstování petúnií

Petúnie jsou oblíbené balkonové rostliny, které při troše pozornosti bohatě pokvetou nejrozmanitějšími barvami. Dopřejte jim vhodnou zeminu, slunečné místo, kam neprší, a pravidelnou dávku vody a kvalitního vícesložkového hnojiva.

13.  5.  2018 |
15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku. Inspirujte se!

15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku…

Zahradnictví tradičně nabízejí muškáty, petunie, surfinie, verbeny, lobelky a spoustu jiných letniček. Které vybrat? Samozřejmě rozhodující je orientace balkonu vůči světovým stranám, ale i tak si můžete vybírat z velkého množství rostlin. Pro inspiraci vám nabízíme výběr těch nejkrásnějších.

29.  4.  2018 |
Řez meruněk: Čím více budete prořezávat, tím lepší budete mít úrodu

Řez meruněk: Čím více budete prořezávat, tím …

Proč a kdy řezat stromky meruněk? Poradíme, které období je nejvhodnější a jak usměrnit růst správným řezem.

8.  5.  2018 |