vytisknout velikost písma Návrat amarantu

Čím více se na trhu objevují nové, trvanlivější potraviny, tím častěji se zabýváme sledováním obsahu éček, barviv a konzervantů v nich. Obliba chemicky upravovaných potravin klesá.
Návrat amarantu

A naopak, biopotraviny stoupají v kurzu. Mezi nimi má své místo i amarant.

Plevel jako zachránce života

Než se ocitla vcelku obyčejná rostlina mezi kulturní plodiny Evropanů, uběhla pěkná řádka staletí. Amaranthus pochází z tropických oblastí Afriky a Asie, ale jako jedlá plodina se na náš kontinent dostal z dalekého amerického světadílu.

Klepněte pro větší obrázek
Laskavec; vypadá obyčejně, ale zdání klame

Tomu ale nejdříve předcházel lítý a tvrdý boj mezi kolonizátory a domorodými Indiány, kteří byli zahnáni do hor. Dobyvatelé předpokládali, že tam Indiáni zahynou hladem, ale ti k velkému překvapení přežili, a naopak se vrátili zdraví a v plné síle.

Čím se v neúrodné horské krajině živili? Inu jedli pokrmy z amarantu, z něhož využili téměř vše, co může nabídnout. Dodnes se v Mexiku a Peru jedí listy a praží semena planých a plevelných druhů této rostliny.

Sytí, uzdravuje ...

Rozbory potvrdily, že amarant obsahuje skoro všechny stopové prvky, bez nichž se lidský organismus neobejde. Pšenice, žito, ječmen i kukuřice obsahují neplnohodnotné bílkovinné složky prolamin a gluteniny, které dohromady tvoří takzvaný lepek.

Tato látka je běžně lidskému organismu neškodná, ale pro lidi s onemocněním celiakií a fenylketonií představuje vážné zdravotní problémy. Tito lidé jsou nuceni držet bezlepkovou dietu – a právě pro ně je amarantová mouka téměř darem z nebes. Její předností je ve srovnání s pšeničnou vysoký obsah bílkovin.

Kromě toho mouka obsahuje základní aminokyseliny, zvlášť histidin, esenciální aminokyselinu, jež podporuje tvorbu a regeneraci mozkových buněk. Tato látka je významná pro rozvoj dětského mozku i pro osoby pokročilého věku. V amarantové mouce je histidinu o sto procent více než v mouce pšeničné.

... a léčí

Rostlinné tuky amarantu mají převahu nenasycených mastných kyselin, které snižují riziko onemocnění srdce a krevního oběhu odbouráváním hladiny cholesterolu. Amarantové semeno obsahuje minerální látky a vitaminy skupiny B, vápník, fosfor, draslík a hořčík.

Klepněte pro větší obrázek
Amaranthus cruentus se pěstuje ve velkém

Podle posledních amerických studií mají esenciální oleje z této rostliny pozoruhodné hojivé účinky, jež léčí dermatitidy, jizvy a spáleniny. Neměli bychom také zapomenout na amarantovou vlákninu jako účinný prostředek při léčbě zácpy a prevenci rakoviny tlustého střeva.

S amarantem od rána do večera

Amarant (Amaranthus) patří do čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae). Rozsáhlý rod zahrnuje více než šedesát druhů, z nichž pro potravinářské účely jsou využitelné pouze tři. Pro produkci semen se pěstují druhy Amaranthus cruentus, Amaranthus hypochondriacus a Amaranthus caudatus. V Itálii jsou listy Amaranthus retroflexus oblíbenou zeleninou.

Amarant je v podstatě celý jedlý, kromě kořene, který je velmi hluboko a obtížně se dobývá. Ke konzumaci se využívají listy, květy i semena. Z amarantové mouky se vyrábí pečivo a těstoviny. Můžeme z ní připravit sladké i slané placičky, nákypy, knedlíky či noky. K přípravě pokrmů slouží čerstvé nebo mražené lodyhy, jež můžeme konzervovat ve sladkokyselém nálevu, upravovat dušením a konzumovat čerstvé v zeleninovém salátu. Listy lze použít i jako oblohu, místo listového salátu. Klasy květů se podusí na másle a podávají upravené jako brokolice. Využití amarantu nezná v kuchyni hranic: polévky, přílohy, saláty, pečivo, masové a zeleninové pokrmy – to vše se dá z amarantu připravit. Stačí jen trocha fantazie. Komu by však chyběla, najde další recepty na www.amaranth.cz.

Pěstujte plevel

K čemu bude později amarant sloužit, poznáme již podle semínek. Smetanově bílá až žlutá semena jsou znakem druhů pěstovaných na zrno, z nichž se mele mouka. Plevelné a zeleninové druhy amarantů mají semena hnědá až černá.

Klepněte pro větší obrázek
Semeno: barva napoví

Všechna semena mají ale jedno společné – stoprocentně klíčí. Droboučká semínka je nejlépe vysévat v době, kdy už je půda prohřátá, tedy asi jako fazole, v první dekádě května. Sejí se mělce a řídce, do lehké písčitohlinité půdy na slunné stanoviště, do poměrně širokých řádků vzdálených čtyřicet pět centimetrů od sebe.

Je to proto, že amarant dorůstá výšky až sto dvaceti centimetrů a rozroste se tak, že sám potlačí plevel. Zpočátku, v době vzcházení, je citlivý na sucho, proto opatrně a často zalévejme. Další ošetřování spočívá v mechanickém odstraňování plevele. Amarant se sklízí na podzim, když se část semen samovolně z květenství vydroluje. Pak se semeno dá vysušit – podobně jako sklizený mák.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |