vytisknout velikost písma Návod pro začátečníky: Jak doma pěstovat pokojové bonsaje

Koupit si bonsaj je velmi lákavé, jsou velmi dekorativní a mnoho lidí se domnívá, že potřebují stejnou péči jako kterákoliv pokojová rostlina. Opak je pravdou.
Návod pro začátečníky: Jak doma pěstovat pokojové bonsaje

Jak bonsaj na svět přišla

Bonsaj pochází z Číny, kde dvorní dámy často odpočívaly pod korunami rozkvetlých stromů a vdechovaly omamnou vůni exotických květin. A tak se stalo, že jednoho zahradníka tehdy napadlo přenést tyto stromy velkomožným kráskám do jejich domů. Stromek zasadil zahradník do malého květináče, aby zabránil kořenům v růstu, a tak se v jedenáctém století zrodila první bonsaj.

Bonsaj lze doslovně přeložit jako "rostlina v misce". Každá je vypěstovaná z původní velké rostliny, místo pro růst kořenů je omezeno prostorem nízké misky, tvar rostliny se upravuje do určitého stylu zaštipováním, stříháním a vyvazováním tenkým drátkem. To vše má vliv na budoucí vzhled bonsaje.

Videoukázka: jak se tvaruje bonsaj

Videoukázka: jak se tvaruje bonsaj

Co snese bonsaj?

Bonsaj je vlastně takový miniaturní stromeček, to znamená, že by měla mít plnou korunu, patřičně silný kmen a výrazné větvení. Pokud jde o kvetoucí strom, měl by vás minimálně po několika letech potěšit květy a výjimečně dokonce i malinkými plody.

Bonsaj je živá rostlina, která potřebuje pro svůj růst základní péči. Rostlinu musíme vhodně umístit, potřebuje pravidelný přísun vody a živin. Během vegetačního období musíme udržovat prostříháváním tvar stromu.

Jenže nesmíme zapomínat na důležitou věc, každá bonsaj je na pěstování mnohem náročnější než běžné pokojové rostliny. A kromě toho se pěstitelské zásahy projeví v plné kráse až po několika letech, takže vypiplat unikátní kus může trvat i desítky let.

Bonsaje – kus divoké přírody v bytě i kanceláři

Bonsaje – kus divoké přírody v bytě i kanceláři

Vyzkoušejte nejdříve fíkus!

Zkušení pěstitelé vám většinou už při nákupu poradí, jak s rostlinou zacházet. Nejlepší je začít s nenáročným a celkem obyčejným fíkusem. Ten je totiž poměrně odolný, vyžaduje méně pozornosti a není na zálivku tak citlivý. Vyberte si drobnolistý fíkus (Ficus pumila) nebo benjamína (Ficus benjaminii).

Pokud jste se rozhodli vyzkoušet pěstování bonsají, určitě si nevybírejte strom, který u nás obvykle neroste. Mnohem snazší bude zvolit si takovou dřevinu, která se u nás běžně vyskytuje. Pokud vše dobře dopadne, můžete se později pustit i do pěstování tropických rostlin, které snášejí suchý vzduch a méně světla.

Zde najdete přehled druhů bonsají

Na pěstování a tvarování bonsají budete potřebovat speciální nářadí jako například různé druhy nůžek, misek, hnojiv, drátů a pod. Základní sada nářadí by měla obsahovat konkávní kleště a nůžky na prostřihávání.

Vyberte si nůžky pro každou příležitost

Vyberte si nůžky pro každou příležitost

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |