Dobře vybírejte bylinky, z nichž budete tinkturu vyrábět. Foto: iStock

Dobře vybírejte bylinky, z nichž budete tinkturu vyrábět. | Foto: iStock

Tinkturu si snadno připravíte ve vaší kuchyni, nepotřebujete nic speciáního. Foto: iStock

Tinkturu si snadno připravíte ve vaší kuchyni, nepotřebujete nic speciáního. | Foto: iStock

Macerované byliny uchovávejte v tmavé lahvičce bez přístupu vzduchu. Foto: iStock

Macerované byliny uchovávejte v tmavé lahvičce bez přístupu vzduchu. | Foto: iStock

Dejte pozor na dávkování. Foto: iStock

Dejte pozor na dávkování. | Foto: iStock

Tinktury užívejte dlouhodobě. Foto: iStock

Tinktury užívejte dlouhodobě. | Foto: iStock

Tinkturu si snadno připravíte ve vaší kuchyni, nepotřebujete nic speciáního. Foto: iStock
Macerované byliny uchovávejte v tmavé lahvičce bez přístupu vzduchu. Foto: iStock
Dejte pozor na dávkování. Foto: iStock
Tinktury užívejte dlouhodobě. Foto: iStock
5
Fotogalerie

Návod na výrobu tinktur z bylinek plus dávkování a rady, jak je použít

Tinktura je výluh z bylin, který se získá delším macerováním rostlin ve vysokoprocentním alkoholu. Jejich používání je pohodlné a výroba snadná. Vyzkoušejte si je vyrobit sami, máme pro vás jednoduchý návod.

Tinktury mají dlouhou historii, bylinkáři je vyráběli již ve středověku. Na rozdíl od jiných bylinných přípravků je totiž přípravek na bázi alkoholu stálý, snadno se užívá, dlouho vydrží (minimálně tři roky) a do alkoholu přechází velké množství účinných látek. Tinktury jsou silnější než čaje, odvary i masti, proto je třeba s nimi zacházet opatrně a hlídat doporučené dávkování.

Používejte kvalitní suroviny

Výroba tinktury není složitá. Stejně jako v jiných případech však kvalita výsledného produktu závisí na kvalitě použitých ingrediencí. Bylinky, které budete macerovat si tedy nasbírejte sami v čisté přírodě, vypěstujte si je bez použití chemie či pořiďte z prověřeného zdroje. Louhujte je pouze v kvalitním alkoholu bez příměsí a příchutí. Můžete koupit líh v lékárně, stejně ale poslouží i vodka, která vyjde nakonec levněji.

Bylinky volte podle potíží, které vás trápí. Tinkturu můžete používat jako prevenci nachlazení, podporu metabolismu, antioxidanty, přípravek podporující krásu, ale i jako podporu léčby vážnějších nemocí, například cukrovky či nádorů.

Louhujte alespoň 21 dní

Nejprve najděte vhodnou rostlinu. Jeden díl nařezaných částí rostlin či pupenů zalijte pěti díly nejméně čtyřicetiprocentního alkoholu. Platí, že čím tvrdší je část byliny, ze které chcete tinkturu dělat, tím víc procent by měl alkohol mít. Na kořeny či kůru se nebojte použít osmdesátiprocentní alkohol. Rostliny musí být zcela ponořené, láhev uzavřená. Láhev chraňte před světlem, ale měla by být v teple. Rostliny se louhují minimálně 21 dní, ale doba může být klidně delší. Jednou za čas je třeba roztok protřepat. Pokud potřebujete výrobu tinktury zrychlit, postavte láhev k topení. Teplota by neměla překročit 40 stupňů.

Rostliny volte raději čerstvé, ovšem tinkturu je možné vyrobit i ze sušených, v tom případě budete potřebovat asi dvě třetiny množství. Pro přípravu tinktury rostliny na jemno nařezejte keramickým nožem, kov může snížit koncentraci účinných látek.

Po uplynutí doby výluh přefiltrujte, slijte do tmavé láhve, dobře uzavřete a skladujte na chladném místě. Aby ani kapka nepřišla na zmar, můžete zbytky rostlin vymačkat french pressem či aeropressem.

Pozor na dávkování

Obvykle se bylinné tinktury užívají v množství 25 kapek třikrát denně. Přesnější dávkování si může spočítat každý sám – na kilo váhy počítejte jednu kapku, výsledek rozdělte na tři denní dávky. Žena o váze 60 kilo tak bude užívat třikrát denně 20 kapek, zatímco devadesátikilový muž bude mít 30 kapek v jedné dávce. Tinkturu užívejte tři týdny a poté si dopřejte týden pauzu, celý cyklus zopakujte třikrát.

Tinkturu neužívejte v přímé kombinaci s léky, jejich účinky se mohou lišit. Vždy si mezi jednotlivými přípravky dejte aspoň hodinovou pauzu, lepší je užití tinktury v kombinaci s léky konzultovat s lékařem či lékárníkem.

Chcete-li tinkturu podávat dětem či těhotným, a tedy ji potřebujete zbavit alkoholu, nakapejte ji do teplého čaje či horké vody, alkohol se odpaří.

Doporučujeme

Články odjinud