vytisknout velikost písma Návod: jak se pěstuje exotická kana

Toužíte, aby vaše zahrada získala exotický nádech? Vysaďte si na ni několik různobarevných dosen. A když zahradu nevlastníte, nevadí. Těmto poměrně nenáročným rostlinám se bude dařit i v nádobách.

Kana: i když indická, pochází z Ameriky  

Možná vám nic neříká jméno dosna, ale co třeba kana? Toto další označení bylo odvozeno z řeckého kanna, tedy trubka – podle tvaru jejích květů. Vůbec prvním druhem tohoto rodu, který byl už v šestnáctém století dopraven do Evropy, byla Canna indica, nazvaná tak na památku objevu domnělé Indie (ve skutečnosti se jednalo o Ameriku), který učinil Kryštof Kolumbus.  

Klepněte pro větší obrázek
Kana se dá pěstovat i v květináči jako balkonová rostlina 

Kana indická má svůj domov ve Střední Americe a Mexiku. Kvete oranžově, červeně či tmavě růžově, i s květenstvím je vysoká až sto sedmdesát centimetrů. V tropické Americe, kde se na některých místech její hlízy či mladé výhony konzumují, a Asii bychom našli kolem padesáti druhů této rostliny, kterou řadíme do čeledi dosnovitých (Cannaceae).  

Klepněte pro větší obrázek
S kapkami rosy vypadá jako kouzlem přenesená z tropů k nám 

Canna x generalis v celé své kráse  

V evropských zemích je její pěstování celkem rozšířené, jeho rozvoj nastal ale až ke konci devatenáctého století. Odrůdy, jež jsou nejčastěji k vidění, jsou kříženci především druhu Canna indica a nazývají se Canna x generalis.  

Klepněte pro větší obrázek
Pestrolisté odrůdy zdobí zahradu celoročně  

Tyto odrůdy mohou být zelenolisté, ale i s pestrými nebo bronzovými listy, jež jsou oválně zašpičatělé. Rozlišují se i podle výšky, a to na vyšší, které mají více než 80 centimetrů, a nízké (pod tuto míru).  

Kana bez zazimování uhyne, včas se o ni postarejte!

Kana bez zazimování uhyne, včas se o ni postarejte!

Zdobí ji květy i olistění 

Důvodem čím dál vyšší oblíbenosti těchto rostlin není jen pěkný vzhled jejich listů, ale především tropická krása žlutých, růžových, oranžových a červených květů stejnobarevných, vícebarevných i žíhaných. K jejich kladným stránkám patří i to, že kvetou během celého léta.

Klepněte pro větší obrázek
Až kana odkvete, začnou se utvářet nápadné semeníky 

Aby kanu nevyvrátil vítr

Rostliny byste měli ještě před výsadbou na zvolené místo předpěstovat, jinak začnou kvést až v pozdním létě. Začátkem června je vysaďte na trvalé stanoviště, ale o něco hlouběji, než jak byly v květináčích, mohly by se vyvrátit, což není nic příjemného.

Klepněte pro větší obrázek
Kana vypadá působivě ve skupinách i samotná

Budete-li je vysazovat na záhon, udržujte spon padesát na padesát centimetrů. Pro tuto variantu platí stejně jako při pěstování v nádobě nutnost pravidelné zálivky a přihnojování.

Po poškození nadzemní části rostliny mrazem vyryjte hlíznaté oddenky, a aby vám vydržely do další sezony, uložte je v chladné a suché místnosti o teplotě dosahující něco málo přes deset stupňů Celsia. Skladujte je i se zemním balem, nebo v rašelině (to ale musí být očištěné).

Klepněte pro větší obrázek
Buďte opatrní, abyste při vyndávání ze záhonu hlízy nepoškodili  

Když jedna nestačí

Jestliže se vám nepodaří jejich přezimování, nebo v případě, že budete chtít rozšířit vaši stávající sbírku, poproste někoho, kdo kanu také pěstuje, o odnož. Rostliny se snadno množí dělením hlíznatých oddenků. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |