vytisknout velikost písma Návod: jak fermentovat domácí tabák

V domácích podmínkách vypěstovaný tabák někomu chutná bez jakékoliv další úpravy. Většina kuřáků by jej ovšem bez fermentace nekouřila.

Právě tento proces, kdy tabák získává jemnější chuť a snižuje se v něm obsah nikotinu a dalších látek, ovlivňuje společně se sušením rostliny jeho finální chuť nejvíce. Viržinský tabák není třeba fermentovat (ale lze ho tak upravit), selský tabák se fermentuje vždy, je pak chutnější.

Návod: jak si doma vypěstujete vlastní tabák

Návod: jak si doma vypěstujete vlastní tabák

Pomalu, nebo rychle?

Při upravování tabáku pomocí fermentace můžete postupovat různými způsoby – pokud se tomu budete prakticky věnovat, dopracujete se postupně k vlastní metodě. Jsou kuřáci, kterým vyhovuje viržinský tabák „přírodní“ a s chutí ho kouří, jakmile se dá po proschnutí nařezat.

Klepněte pro větší obrázek
Balení cigaret není úplně jednoduché, časem ale budou i ty vaše plné a pevné

Selský tabák se snadněji pěstuje, ale bez fermentace byste prý měli dojem, že kouříte bramborovou nať. Pro lepší pokouření se tedy vyplatí vynaložit trochu námahy a času na jeho zchutnění a zkvalitnění.

Tabák není jen ke kouření, zkrášlí záhony i balkony 

Tabák není jen ke kouření, zkrášlí záhony i balkony 

Na výběr máte dva druhy fermentace:

  • pomalou – trvající třicet až čtyřicet (i více) dnů při teplotě mezi třiceti až šedesáti stupni;
  • rychlou – zvládnete ji provést za osm hodin při teplotě osmdesát stupňů.
Klepněte pro větší obrázek
Viržinský tabák je mohutnější a některým kuřákům chutná neupravovaný

Hlavně pečlivě

Někteří fajnšmekři si zopakují fermentaci tabáku i třikrát za sebou nebo nechají listy fermentovat několik týdnů (až pět měsíců). Důležitá je příprava listů a hlavně pečlivé utužení v nádobě, aby se mezi ně nedostal vzduch.

Prosušené listy tabáku před pomalou fermentací nechte mírně zvlhnout (pověste je do rána v koupelně, můžete využít páru ze žehličky nebo je napařit nad hrncem s vařící vodou), listy se nesmí drolit.

Poté z listu odstraníte nejsilnější žilnatiny a prosušené (ne mokré) listy namačkáte pevně do uzavíratelných sklenic. Při větším množství tabáku lze k fermentaci využít i plastové nádoby s víkem.

Vždy dbejte na to, aby byl obsah napěchován až po uzávěr! Skleněnou nádobu zabalte do tmavé fólie a snažte se ji umístit tam, kde budete moci udržet požadovanou teplotu nad třicet stupňů.

Klepněte pro větší obrázek 
Zpracovaný tabák skladujte v suchu, temnu a v uzavřené nádobě, aby neztratil aroma

Slunce versus trouba

Zajistit třicetistupňovou teplotu pro fermentaci není úplně jednoduché: teplota by měla být stálá a neměla by klesnout pod potřebnou hodnotu. Někdo si vypomůže krabicí umístěnou pod žárovku, přes den by v létě pomohlo i slunko, ale v noci se teploty na třiceti neudrží.

Několik dnů zapnutá trouba (s termostatem) by vám tabák při dnešních cenách energie dost prodražila. Stojí za to se podívat na netu, jak si poradí jiní, zkušenější pěstitelé. Také přeskládání listů několikrát během procesu pomalé fermentace nedělá každý.

Neprodyšně uzavřená nádoba se staví dnem vzhůru, v tom případě můžete udělat do víčka tři maličké otvory pro odvětrání zplodin fermentace. Jiné návody jsou bez tohoto doporučení, takže zas půjde o vyzkoušení v praxi.

Klepněte pro větší obrázek
Slabá žilnatina v listech může zůstat, „kořeny a dřevo“ v cigaretách jsou zbytky žilnatin silných

Kdo spěchá, dočká se

Rychlá fermentace pro nedočkavé trvá zhruba osm hodin. Tabákové listy se připraví stejným způsobem, napěchují do nádoby a při teplotě osmdesát stupňů se udržují danou dobu. Můžete využít vodní lázeň v elektrickém zavařovacím hrnci s termostatem.

Nádoba musí být pevně uzavřená, ale není třeba ji ponořovat do vody až nad víčko. Jak při pomalé, tak i při této fermentaci si lze tabák ochutit: mezi listy dejte lusk vanilky, snítky máty, můžete jej prokápnout i aromatickým alkoholem.

Klepněte pro větší obrázek
Pěkná barva nařezaného tabáku svědčí o úspěšné fermentaci

Než si zapálíte 

Zpracované fermentované listy rozložte na plátno a sušte ještě tak dva dny podle potřeby. Nakonec hotový tabák nařežte nebo rozdrťte a skladujte v uzavřené nádobě v temnu. (Stočené listy se krájí na úzké nudličky půl milimetru široké.)

Doporučuje se ještě znovu nařezaný tabák namočit do vlažné vody asi na deset minut, pečlivě vyždímat a znovu dobře dosušit. Způsobů fermentace je tedy několik, zkušení pěstitelé a domácí zpracovatelé říkají, že k dobrému výsledku se propracuje každý pomocí pokusů a omylů, a až po čase si najde vlastní metodu.

Foto: Shutterstock, Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |