vytisknout velikost písma Naučte se vytvořit přírodní zahradu

Naučte se vytvořit přírodní zahradu

Pokud vás zaujala myšlenka přírodních zahrad a rádi byste se dozvěděli více praktických informací o principech jejich založení a fungování, nenechte si ujít některou z akcí, které aktuálně probíhají v rámci osvětové kampaně Přírodní zahrada – příroda pod našimi okny, jež potrvá až do konce měsíce června.

Víkend pro dobrovolníky

V termínu od 7. do 9. června (od 16.00 do 13.00 hodin) pořádá Ekologický institut Veronica víkend pro dobrovolníky, ochotné aktivně se zapojit do budování přírodní zahrady v Centru Veronica Hostětín. Součástí programu bude realizace sluneční pasti, vyvýšených záhonů, fazolového tee-pee, kompostu a dalších prvků. Pro účastníky je zajištěno bezplatné ubytování i jednoduchá vegetariánská strava.

Po celou dobu kampaně zajišťuje Veronica veřejnosti bezplatné poradenství v oblasti přírodního zahradničení.

Odborný seminář

Na stejném místě se ve dnech 11. a 12. června (od 12.15 do 12.15 hodin) uskuteční seminář, v němž se zájemci seznámí se zásadami budování přírodních zahrad a základních prvků, mezi něž patří například vyvýšené záhony, sluneční pasti či bylinkové spirály, s využitím různých plevelů a bylinek a v neposlední řadě s výrobou prvků pro podporu biodiverzity v ovocném sadu.

Klepněte pro větší obrázek
V hostětínském sadu najdete i staré odrůdy 

Přírodní zahrady na vlastní oči

13. června se koná odborná exkurze za přírodními zahradami. Účastníci akce si prohlédnou Bylinkovou zahradu Tiree Chmelar ve Valticích, jež byla vybudována na ploše o rozloze 3000 metrů čtverečních na místě bývalého zámeckého zahradnictví během let 2004 až 2010, a komplex ukázkových kompozic přírodních zahrad v rakouském Tullnu. Bližší informace zájemcům poskytne Marie Křiváková (marie.krivakova@veronica.cz, tel. 572 630 670).

Zahrada v Hostětíně bude oficiálně přírodní

23. června se zahrada za Centrem Veronica v Hostětíně stane certifikovanou Přírodní zahradou. Přijďte se podívat, co nového se v ní podařilo vybudovat, odpočinout si společně s dětmi a načerpat inspiraci. Předpokládaný začátek je plánován na 14.00 hodin.

Klepněte pro větší obrázek
Během června se můžete poučit z praxe i od odborníků

Součástí akce bude dětská stezka s tématem přírodních zahrad, ukázky z výukového programu Živá zahrada, nový tištěný Průvodce sadem. Budete si moci vyrobit hmyzí domeček, ochutnat med a včelí produkty a také místní mošty.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |