vytisknout velikost písma Nastává čas pro předpěstování cuket: zvolte správný postup

Vybrali jste si už odrůdy cuket, které budete letos pěstovat? Pokud ještě ne, pusťte se do toho, ať jste připraveni: přelom dubna a května je vhodný pro přímý výsev semen. Výběr mezi kultivary je velmi pestrý.

Vyšlechtěny byly odrůdy zářivě žluté, světle i tmavě zelené, s proužky, tvaru podélného i kulatého. Jestliže se vás zmocní pocit, že byste měli na zahradě mít od každého něco, zabrzděte.

Klepněte pro větší obrázek
Rostliny potřebují dostatek vody i živin. Pokud je nemají, poznáte to na plodech: jsou malé a zatvrdlé

Pozor na typický omyl: nepřežeňte to!

Vzhledem k tomu, že tykev obecná (Cucurbita pepo) hojně plodí, mohli byste se (podobně jako spousta pěstitelů před vámi) snadno ocitnout v situaci, že její plody budete mít na talíři častěji, než vám bude milé, nejen vy, ale i vaši přátelé a sousedi.

Klepněte pro větší obrázek 
Cukety se dají v kuchyni zpracovat na mnoho způsobů, vytvoříte z nich pokrmy sladké i slané

Pro potřeby běžné rodiny naprosto stačí dvě až tři rostliny. Pakliže víte, že případnou nadúrodu máte jak využít, načasujte si výsev semen do více měsíců. Začít můžete už teď a potom postupně pokračujte až do konce června: úrodu tak budete sklízet až do mrazu.

Klepněte pro větší obrázek
Nejchutnější jsou plody cukety o velikosti kolem patnácti až dvaceti centimetrů, nenechte je přerůst

Výsev přímý versus předpěstování

Rozhodujete se, zda semena vysít do kelímků, nebo počkat až na výsev rovnou do záhonku? Přímý výsev je ve srovnání s předpěstováním jednodušší a časově i prostorově méně náročný.

Klepněte pro větší obrázek
Cuketa je teplomilná, proto ji raději zpočátku chraňte netkanou textilií

Předpěstované sazenice sice mají jistý náskok, ale při přesazení z malé nádobky do volné půdy se často naruší jejich kořenový bal a růst rostlin se následkem toho zpomalí.

Ven se předpěstované tykve vysazují až v druhé polovině května, takže je předtím musíte otužovat. Po výsadbě budou potřebovat pravidelnou zálivku. Semena vzejdou za pět až deset dní a na záhon se vysazují, až když mají tři pravé listy.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Rašelinové květináčky, takzvané jiffy, stojí kolem tří korun   

K předpěstování se osvědčily rašelinové květináče, které potom vysadíte i se sazenicemi přímo na záhon. Použít se ale dají květináčky nebo umělohmotné kelímky (počítejte ale s možným útlumem růstu rostliny, jak je vysvětleno výše).

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |