Ušetřený čas se hodí
K výhodám grilované zeleniny patří, že ji nemusíte předem nijak zvlášť připravovat. Nakrájejte si ji na větší kusy nebo střední plátky a grilujte tak, aby zůstala křupavá a šťavnatá. Můžete si ji potřít bylinkovým olejem, posypat kořením nebo solí.

Zelenina se báječně doplňuje s mořskými plody
Co dobrého si vybrat?
Ke grilování se hodí hlavně brambory, fazolové či hráškové lusky, kedlubny, papriky, kukuřice, cukety, rajčata, lilky, patisony, mladé cibulky se stonkem a celer, vyzkoušet však můžete i další druhy.

Grilovaná kukuřice politá máslem nemá chybu
Doba jejich přípravy se od sebe liší: předvařené zelenině bude stačit patnáct až třicet minut, celým bramborám dopřejte třicet až padesát minut a přidáte-li i menší hlavičky hub, můžete je nakousnout už v rozmezí sedmi až dvanácti minut.
Snadná pomoc k lepší chuti
Pro zvýraznění chuti zvolte vhodné marinády. Jistě vás nezklamou ty s přídavkem kečupu, sojové omáčky, balsamikového octa, hořčice, bylinek, citronové šťávy nebo olivového oleje. Zeleninu podávejte s různými studenými omáčkami, dresinky a dipy. Zkuste si připravit pohoštění naslano i nasladko.

Zelenina může pokaždé chutnat jinak; záleží jen na tom, jakým kořením ji posypete
Víte, že...
- výborné jsou ugrilované plátky nových brambor;
- se solí musíte opatrně, protože některé druhy zeleniny při styku s ní začnou vylučovat velké množství vody;
- byste neměli vynechat grilovací klasiku – celé kukuřičné klasy;
- k zelenině se výborně hodí houby, zvlášť žampiony se svou nezaměnitelnou vůní i chutí.

Na houby nezapomínejte
Cibule v alobalu
- 4 cibule
- 1 lžíce másla
- pepř
- sůl
- grilovací koření
Cibule oloupejte, posypte grilovacím kořením a po jedné zabalte s trochou másla do alobalu. Velké cibule rozkrojte na poloviny. Grilujte zvolna asi 20 až 25 minut a občas obracejte. Hotovou cibuli vyjměte z alobalu, osolte, opepřete a podávejte s pečenými bramborami a studenou omáčkou. Také ji můžete použít jako přílohu k masu.
Grilovaná rajčata plněná mozzarellou
- velká rajská jablíčka
- mozzarella
- vejce
- majonéza
- worcesterská omáčka
- citron
- čerstvá bazalka
- čerstvý rozmarýn
- loupaná dýňová semínka
- cukr
- mletý pepř
- sůl
Rozpalte gril. Rajská jablíčka omyjte, podélně rozpůlte a opatrně lžičkou vydlabejte. Rajčata otočte řezem dolů, aby vykapala přebytečná šťáva. Mozzarellu nakrájejte na kostičky, v misce smíchejte se syrovým vejcem, řádně osolte, lehce opepřete a přidejte posekanou bazalku a rozmarýn.
Vnitřky rajčat posolte, naplňte sýrovou směsí, posypte dýňovými semínky a dejte na gril zapéct asi na deset minut. Ze zbylé dužiny rajčat si zatím připravte omáčku. Dužinu rozmixujte, přelijte přes sítko a vmíchejte do ní majonézu. Ochuťte pepřem, solí, cukrem, citronovou šťávou a worcesterovou omáčkou. Důkladně promíchejte a nechte chvilku odležet. Grilovaná rajská jablíčka podávejte přelitá omáčkou a ozdobená snítkou čerstvé bazalky.
Salát z grilovaných lilků s fetou
- 2 velké nebo 4 malé lilky
- sůl
- 70 až 100 mililitrů olivového oleje
- 4 stroužky prolisovaného česneku
- 1 hlávkový salát
- 2 rajčata
- 1 citron
- 150 gramů fety
- 4 snítky čerstvé bazalky nebo máty
4 lžíce balzamikového octa. Lilky omyjte, seřízněte konec se stopkou a nakrájejte je podélně na co nejtenčí plátky. Osolte a nechte asi 15 až 20 minut vypotit. Potom lilek opláchněte pod studenou vodou a čistou utěrkou osušte. Rozpalte si gril nebo grilovací pánev.
Plátky lilků opečte po obou stranách na mřížce potřené olejem dozlatova, přendejte do mísy, osolte, opepřete a promíchejte s prolisovaným česnekem, olivovým olejem a jemně nakrájenými listy bylinek. Nechte vychladnout a rozležet. Mezitím si připravte zeleninu.
Ze salátu odstraňte povadlé vnější listy a větší srdíčko rozčtvrťte, důkladně omyjte a nechte okapat. Rajčata a citron omyjte a nakrájejte na měsíčky. Grilované lilky rozdělte na talíře, posypte rozdrobenou fetou, obložte připravenou zeleninou a podávejte zakápnuté vinným octem.
Marinovaná grilovaná zelenina
- 4–5 červených a žlutých paprik
- 1–2 chilli papriky
- zálivka: 1 lžíce citronové šťávy nebo vinného octa
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl a černý pepř
Rozehřejte gril na 250 stupňů Celsia, papriky podélně rozkrojte na polovinu a položte na grilovaní mřížku slupkou nahoru. Grilujte asi 5 minut, dokud slupka nezčerná a netvoří se na ní puchýře. Omyjte a pokrájejte chilli papričky.
Grilované papriky dejte do cedníku a propláchněte studenou vodou, odstraňte slupku a pokrájejte je na kousky. Kousky paprik a chilli papriček naložte do marinády. Nechte několik dní odležet.
Grilovaná cuketa s nivou
- 1 malá cuketa
- 50 gramů sýru Niva
- olej
- pepř
Cuketu rozkrájejte podél na listy, na jedné straně nedokrojte – musí vypadat jako vějíř. Kápněte na ni trošku oleje, opepřete a dejte do trouby zesklovatět. V mikrovlnce tento proces trvá asi jeden a půl minuty. Potom mezi listy nadrobte sýr Niva a dejte zapéct pod gril. Jezte samostatně nebo s vařenými bramborami.
Křupavé grilované brambory se sýrovo-bylinkovou zálivkou
- brambory
- směs na potírání: podle chuti česnek, bazalka, máta, sůl, pepř, olivový olej
- jemně nastrouhaný sýr eidam a parmezán
Brambory nařežte na asi centimetrové plátky a dejte opéct na gril dozlatova. Nakonec namažte směsí bylinek, česneku a sýra a nechte ještě pár minut na grilu, aby se směs neroztekla. Brambory si můžete připravit v silnějším alobalu pomazaném olejem.