vytisknout velikost písma Nastal čas čekankových kořenů na rychlení

Čekankové puky patří k nejzdravějším zeleninám. Pomalu se blíží čas, kdy si budeme moci pochutnat na zapečených pucích se sýrovou omáčkou nebo na pikantním salátu.
Nastal čas čekankových kořenů na rychlení

Tato zelenina obsahuje nejméně dusičnanů a dusitanů, má výborné dietetické účinky a přímo blahodárný vliv na trávení.

Klepněte pro větší obrázek
Salát z čekanky je lahodný

Sklízíme kořeny

Kořeny čekanky vyryjeme a necháme je čtyři až pět dnů dozrát. (Zásobní látky se během této doby sestoupí z listů do kořenů). Listovou růžici opatrně odřízneme, přibližně dva centimetry nad vegetačním vrcholem. Kořeny přitom nevystavujeme slunci a nenecháváme jejich povrch přeschnout. Následkem přísušku by se zastavil vývoj vlasových kořínků. Takto očištěné kořeny skladujeme ve sklepě nebo jiném chladném, vlhčím prostředí, kde nesmí mrznout.

Pěstujeme čekanku

Vlastní rychlení provádíme buď v nádobách s vlhkým pískem, zeminou nebo naplněných vodou. Kořeny svisle narovnáme, například, do většího, dostatečně vysokého kbelíku a zalijeme je vodou, aby hladina dosahovala přibližně 5 centimetrů pod vegetační vrchol. Nádobu přikryjeme, aby na čekankové puky nešlo světlo nebo ji umístíme do tmy. Světlo způsobuje zelenání puků, které jsou pak hořké. Doba rychlení je závislá na teplotě. Při 8 až 12 °C se puky vyvinou za 45 až 60 dní, při vyšších teplotách do 20 °C sklízíme puky již za měsíc. Narostlé puky postupně ořezáváme, umyjeme a využíváme k přípravě salátů nebo k přípravě teplých jídel. Chceme-li snížit obsah hořkých látek, odstraníme vrchní obalové listy. Před přípravou salátu zmírníme hořkost puků vyluhováním nakrájených listů. Necháme je máčet alespoň dvanáct hodin a vodu během dne několikrát vyměníme.

  • Čekanku nikdy nevyséváme na vyhnojený pozemek chlévským hnojem. Na půdách dobře zásobených živinami sice čekanka tvoří bohatou listovou růžici, ale růst kořenů zaostává.
  • Z hlediska příznivého vývoje růstu kořenů jsou nejvhodnější propustné hlinitopísčité půdy.
  • Pro dobrý růst kořenů je nutné důkladné zpracování půdy do hloubky alespoň třiceti centimetrů.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |