vytisknout velikost písma Nastal čas čekankových kořenů na rychlení

Čekankové puky patří k nejzdravějším zeleninám. Pomalu se blíží čas, kdy si budeme moci pochutnat na zapečených pucích se sýrovou omáčkou nebo na pikantním salátu.
Nastal čas čekankových kořenů na rychlení

Tato zelenina obsahuje nejméně dusičnanů a dusitanů, má výborné dietetické účinky a přímo blahodárný vliv na trávení.

Klepněte pro větší obrázek
Salát z čekanky je lahodný

Sklízíme kořeny

Kořeny čekanky vyryjeme a necháme je čtyři až pět dnů dozrát. (Zásobní látky se během této doby sestoupí z listů do kořenů). Listovou růžici opatrně odřízneme, přibližně dva centimetry nad vegetačním vrcholem. Kořeny přitom nevystavujeme slunci a nenecháváme jejich povrch přeschnout. Následkem přísušku by se zastavil vývoj vlasových kořínků. Takto očištěné kořeny skladujeme ve sklepě nebo jiném chladném, vlhčím prostředí, kde nesmí mrznout.

Pěstujeme čekanku

Vlastní rychlení provádíme buď v nádobách s vlhkým pískem, zeminou nebo naplněných vodou. Kořeny svisle narovnáme, například, do většího, dostatečně vysokého kbelíku a zalijeme je vodou, aby hladina dosahovala přibližně 5 centimetrů pod vegetační vrchol. Nádobu přikryjeme, aby na čekankové puky nešlo světlo nebo ji umístíme do tmy. Světlo způsobuje zelenání puků, které jsou pak hořké. Doba rychlení je závislá na teplotě. Při 8 až 12 °C se puky vyvinou za 45 až 60 dní, při vyšších teplotách do 20 °C sklízíme puky již za měsíc. Narostlé puky postupně ořezáváme, umyjeme a využíváme k přípravě salátů nebo k přípravě teplých jídel. Chceme-li snížit obsah hořkých látek, odstraníme vrchní obalové listy. Před přípravou salátu zmírníme hořkost puků vyluhováním nakrájených listů. Necháme je máčet alespoň dvanáct hodin a vodu během dne několikrát vyměníme.

  • Čekanku nikdy nevyséváme na vyhnojený pozemek chlévským hnojem. Na půdách dobře zásobených živinami sice čekanka tvoří bohatou listovou růžici, ale růst kořenů zaostává.
  • Z hlediska příznivého vývoje růstu kořenů jsou nejvhodnější propustné hlinitopísčité půdy.
  • Pro dobrý růst kořenů je nutné důkladné zpracování půdy do hloubky alespoň třiceti centimetrů.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku, i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

22.  11.  2017 |