vytisknout velikost písma Nastal čas čekankových kořenů na rychlení

Čekankové puky patří k nejzdravějším zeleninám. Pomalu se blíží čas, kdy si budeme moci pochutnat na zapečených pucích se sýrovou omáčkou nebo na pikantním salátu.
Nastal čas čekankových kořenů na rychlení

Tato zelenina obsahuje nejméně dusičnanů a dusitanů, má výborné dietetické účinky a přímo blahodárný vliv na trávení.

Klepněte pro větší obrázek
Salát z čekanky je lahodný

Sklízíme kořeny

Kořeny čekanky vyryjeme a necháme je čtyři až pět dnů dozrát. (Zásobní látky se během této doby sestoupí z listů do kořenů). Listovou růžici opatrně odřízneme, přibližně dva centimetry nad vegetačním vrcholem. Kořeny přitom nevystavujeme slunci a nenecháváme jejich povrch přeschnout. Následkem přísušku by se zastavil vývoj vlasových kořínků. Takto očištěné kořeny skladujeme ve sklepě nebo jiném chladném, vlhčím prostředí, kde nesmí mrznout.

Pěstujeme čekanku

Vlastní rychlení provádíme buď v nádobách s vlhkým pískem, zeminou nebo naplněných vodou. Kořeny svisle narovnáme, například, do většího, dostatečně vysokého kbelíku a zalijeme je vodou, aby hladina dosahovala přibližně 5 centimetrů pod vegetační vrchol. Nádobu přikryjeme, aby na čekankové puky nešlo světlo nebo ji umístíme do tmy. Světlo způsobuje zelenání puků, které jsou pak hořké. Doba rychlení je závislá na teplotě. Při 8 až 12 °C se puky vyvinou za 45 až 60 dní, při vyšších teplotách do 20 °C sklízíme puky již za měsíc. Narostlé puky postupně ořezáváme, umyjeme a využíváme k přípravě salátů nebo k přípravě teplých jídel. Chceme-li snížit obsah hořkých látek, odstraníme vrchní obalové listy. Před přípravou salátu zmírníme hořkost puků vyluhováním nakrájených listů. Necháme je máčet alespoň dvanáct hodin a vodu během dne několikrát vyměníme.

  • Čekanku nikdy nevyséváme na vyhnojený pozemek chlévským hnojem. Na půdách dobře zásobených živinami sice čekanka tvoří bohatou listovou růžici, ale růst kořenů zaostává.
  • Z hlediska příznivého vývoje růstu kořenů jsou nejvhodnější propustné hlinitopísčité půdy.
  • Pro dobrý růst kořenů je nutné důkladné zpracování půdy do hloubky alespoň třiceti centimetrů.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |
I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu: Kde a za kolik koupit truhlíky?

I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu…

Také každé jaro a léto litujete, že nebydlíte v rodinném domku, ale máte k dispozici jen malý balkon? Nevadí, i tak si můžete vytvořit krásnou zahrádku. Inspirujte se nabídkou truhlíků a květináčů z obchodů. Samozřejmě je můžete umístit i na terasu nebo do zahrady.

15.  3.  2019 |