vytisknout velikost písma Nastal čas čekankových kořenů na rychlení

Čekankové puky patří k nejzdravějším zeleninám. Pomalu se blíží čas, kdy si budeme moci pochutnat na zapečených pucích se sýrovou omáčkou nebo na pikantním salátu.
Nastal čas čekankových kořenů na rychlení

Tato zelenina obsahuje nejméně dusičnanů a dusitanů, má výborné dietetické účinky a přímo blahodárný vliv na trávení.

Klepněte pro větší obrázek
Salát z čekanky je lahodný

Sklízíme kořeny

Kořeny čekanky vyryjeme a necháme je čtyři až pět dnů dozrát. (Zásobní látky se během této doby sestoupí z listů do kořenů). Listovou růžici opatrně odřízneme, přibližně dva centimetry nad vegetačním vrcholem. Kořeny přitom nevystavujeme slunci a nenecháváme jejich povrch přeschnout. Následkem přísušku by se zastavil vývoj vlasových kořínků. Takto očištěné kořeny skladujeme ve sklepě nebo jiném chladném, vlhčím prostředí, kde nesmí mrznout.

Pěstujeme čekanku

Vlastní rychlení provádíme buď v nádobách s vlhkým pískem, zeminou nebo naplněných vodou. Kořeny svisle narovnáme, například, do většího, dostatečně vysokého kbelíku a zalijeme je vodou, aby hladina dosahovala přibližně 5 centimetrů pod vegetační vrchol. Nádobu přikryjeme, aby na čekankové puky nešlo světlo nebo ji umístíme do tmy. Světlo způsobuje zelenání puků, které jsou pak hořké. Doba rychlení je závislá na teplotě. Při 8 až 12 °C se puky vyvinou za 45 až 60 dní, při vyšších teplotách do 20 °C sklízíme puky již za měsíc. Narostlé puky postupně ořezáváme, umyjeme a využíváme k přípravě salátů nebo k přípravě teplých jídel. Chceme-li snížit obsah hořkých látek, odstraníme vrchní obalové listy. Před přípravou salátu zmírníme hořkost puků vyluhováním nakrájených listů. Necháme je máčet alespoň dvanáct hodin a vodu během dne několikrát vyměníme.

  • Čekanku nikdy nevyséváme na vyhnojený pozemek chlévským hnojem. Na půdách dobře zásobených živinami sice čekanka tvoří bohatou listovou růžici, ale růst kořenů zaostává.
  • Z hlediska příznivého vývoje růstu kořenů jsou nejvhodnější propustné hlinitopísčité půdy.
  • Pro dobrý růst kořenů je nutné důkladné zpracování půdy do hloubky alespoň třiceti centimetrů.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Mšice a boj proti nim

Mšice a boj proti nim

Mšice jsou nejčastěji se vyskytujícím škůdcem, který napadá téměř jakýkoliv rostlinný druh. Překvapit vás mohou nejen na zahradě, ale i v bytě. Z rostlin sají šťávu, tím je připravují o živiny a oslabují je, navíc se velmi rychle množí. Když už se na rostlinách objeví, je proto nutné urychleně zakročit. Jak je poznáte a jak s nimi bojovat?

19.  6.  2018 |
Jak pěstovat rakytník řešetlákový, aby plodil co nejvíc?

Jak pěstovat rakytník řešetlákový, aby plodil…

O rakytníku je známo, že jeho plody mají obrovské množství vitaminu C, je velmi přizpůsobivý a snese téměř jakékoliv podmínky. Přesto se některým pěstitelům nedaří donutit keř k tomu, aby plodil pravidelně a vydatně. Co za tímto neúspěchem může stát a jak pěstovat rakytník tak, aby byla sklizeň vydatná?

13.  6.  2018 |
Samosběr jahod 2018: Kde si nasbírat jahody a ušetřit? Přehled míst v celé ČR

Samosběr jahod 2018: Kde si nasbírat jahody a…

Milujete čerstvé jahody? Pokud člověk nemá zahradu a nechce jahody kupovat v obchodě, nabízí se samosběr jahod. Přinášíme vám přehled míst v jednotlivých krajích České republiky, kde si můžete nasbírat jahody.

2.  6.  2018 |