vytisknout velikost písma Náš tip: podzimní menu z ovoce a zeleniny

Většina prací se teď točí kolem sklizně ovoce a zeleniny. Ještě než všechny plody umístíte do mrazáku či zavaříte, zkuste z nich vykouzlit podzimní menu, kterým pohostíte nejen rodinu.

Nápady pro každou úrodu 

Ať už byla letos vaše úroda veliká, nebo se scvrkla jen na ukázku toho, čím vším vás dokáže v lepších letech zahrada obdařit, můžete si z ní připravit něco dobrého na zub.

Pokrmy z vlastních čerstvých surovin chutnají zaručeně nejlépe a jsou také bohatší na vitaminy. A kdyby přece jen nebylo ingrediencí dost, nákup vaše kuchtění jistí.

Nabídneme vám čtyři recepty, ze kterých si bez problému sestavíte celé menu, ale stejně tak se dají připravit samostatně. Osvěžující salát ze zeleniny a sýra stačí i jako lehký oběd nebo večeře.  

Klepněte pro větší obrázek
Úrodu před konzumací dobře operte 

Cibulačka vás zahřeje v sychravých podzimních dnech, zvlášť po práci na zahradě. Vine se vám kolem domu réva, ale na výrobu kvalitního moku by těch pár sebraných hroznů nestačilo?

Vyzkoušejte lehké a jemně delikatesní kotlety s vinnou šťávou. A máte-li hojnost jablek, můžete si celou zimu dopřávat jablkový koláč, jehož těsto v sobě nemá ani trochu tuku. 

Zeleninový salát se sýrem 

pro 1 osobu 

  • 1 lučina do salátů či 60 až 100 g balkánského sýra (fety a podobně)  
  • 1 bílá paprika 
  • 1 větší rajče 
  • 1 cibule 
  • nakládané olivy 
  • olivový olej 
  • citron 
  • sůl 
  • pepř 

Připravte si misku a vložte do ní na kostičky nakrájený sýr, na kolečka nakrájenou zeleninu a podle chuti několik oliv i s trochou nálevu. Štiplavou chuť cibule i její nadýmavé účinky zmírní, pokud ji asi minutu povaříte v horké vodě.

Klepněte pro větší obrázek
Rajčata neskladujte v ledničce, nesvědčí jim to 

Poté vše zakápněte olejem a podle chuti přisolte a opepřete. Pro zvýraznění chuti můžete ještě přidat trochu citronové šťávy. Důkladně promíchejte a podávejte s chlebem nebo slaným pečivem.

Francouzská cibulačka 

  • 3 velké cibule 
  • 1,5 l hovězího vývaru nebo hovězího bujónu z kostky 
  • 30 g másla 
  • 1 lžíce oleje 
  • 1 lžička hladké mouky 
  • veka nebo rohlíky 
  • 100 g strouhaného sýra 
  • 3 celé pepře 
  • sůl 

Cibule oloupejte a nakrájejte na drobnější kousky. Do hrnce nalijte olej a přidejte kousek másla, do rozpálené směsi tuku nasypte cibuli a nechte zrůžovět. Přisypte mouku, promíchejte a zalijte pomalu vývarem. Pozor ale, ať vám nezcuckovatí mouka. 

Klepněte pro větší obrázek
Víte, že cibule patří do čeledi amarylkovitých?  

Přidejte pepř a nechte polévku dobře provařit, aby cibule změkla. Optimální doba je asi 20 až 30 minut. Podle chuti ji můžete nakonec ještě dosolit.

Veku nebo rohlíky nakrájejte na tenčí plátky a z obou stran osmažte na másle. Hotovou polévku nalijte do misek, vložte osmažené pečivo a na ně nasypte strouhaný sýr. Podávejte horké.

Vinařské kotlety 

pro 4 osoby 

  • 4 velké nebo 8 menších vepřových kotlet 
  • 500 g hroznového vína 
  • 40 g másla 
  • sůl 
  • pepř 

Révu umyjte a dejte si stranou několik kuliček na ozdobení. Z plodů vylisujte šťávu (ideální je použít elektrický odšťavňovač), omyjte maso, osušte a lehce naklepte. Vetřete do něho sůl a pepř a nechte v chladničce hodinu dvě odležet.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud révu pěstujete sami a v malém, zkuste se vyhnout chemickým postřikům 

Na pánvi rozpalte máslo a kotlety na něm z obou stran dobře opečte. Přilijte šťávu z vína a snižte teplotu. Za stálého míchání nechte šťávu krátce prohřát, ale tak, aby se nevařila. Nakonec do ní vhoďte zbylé kuličky vína a promíchejte.  

Na talíře položte kotlety, přelijte je šťávou a každou ozdobte kuličkami révy. Jako příloha se hodí bramborové hranolky, americké nebo vařené brambory.  

Jablkový koláč tety Báji 

  • 300 g šťavnatých jablek 
  • 100 g ořechů nebo mandlí 
  • 300 g hrubé mouky 
  • 250 g cukru nejlépe moučkového 
  • 2 vejce 
  • 1 prášek do pečiva 
  • máslo na vymazání formy 

Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Ořechy vlašské, lískové nebo mandle nasekejte také na hrubší kousky. V míse utřete vejce s cukrem, přisypte mouku a do ní zamíchejte prášek do pečiva.

Přidejte strouhaná jablka a ořechy a vše promíchejte ve vláčné těsto. Pokud by snad bylo příliš suché vlivem malé šťavnatosti jablek, přilijte trochu mléka. 

Klepněte pro větší obrázek
Jablka obsahují množství antioxidantů, které snižují riziko vzniku rakoviny 

Na pečení můžete použít koláčovou formu nebo menší plech či pekáček. Vymažte ho máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte těsto a nechte v předehřáté troubě při střední teplotě upéct. Pečení trvá podle druhu trouby i výšky těsta okolo půl hodiny.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

28.  11.  2018 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

11.  12.  2018 |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

29.  11.  2018 |
Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svátků. Jak se vám líbí?

Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svát…

Jsou roztomilí, vousatí, s obrovským bambulatým nosem a čepicí naraženou přes oči. Kdo alespoň jednoho nemá letos doma, jakoby snad ani nebyl. Tyhle malé roztomilé vánoční postavičky, které si oblíbily nejen děti, ale i dospělí, totiž rozzáří vaše Vánoce! Inspiraci najdete ve fotogalerii.

2.  12.  2018 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

5.  12.  2018 |