Nářaďový domek: netradiční vánoční překvapení

Nevíte, kam uložit pracovní nářadí? Využijte zahradní domek. Buď ho dokážete postavit sami, nebo vám jej dodá specializovaná firma. Ta zajistí jak jeho výrobu, tak i finální montáž.

Domluví-li se celá rodina, může se takový domek na nářadí stát hodnotným a praktickým vánočním dárkem. Samotnou kapitolou je vybudování základu. Nářaďový zahradní domek je třeba usadit na úplně rovnou plochu. K základu postačí dvacet centimetrů vápencového štěrku udusaného vibrační deskou, důslednější zahrádkáři domek usadí na betonový panel či dlažbu.  

domky1.JPG
Tento typ představuje základní alternativu nářaďového domku; foto: Delta Svratka  

Nejprve základy, pak až nákup  

Nejlepší variantou je základová litá betonová deska, zpevněná kari sítěmi, případně kamenem. Jenže v mrazivém prosinci není lití betonu vhodné, protože mráz by jej do jara roztrhal, a celá práce by se tudíž musela opakovat znovu.  

V případě, že se domek bude usazovat přímo na dlažbu, je problém s vybudováním základů vyřešen. Specializovaná firma domek při montáži umístí tak, aby byl přímo na této betonové ploše.  

domky2.JPG
Domek je třeba po finální montáži natřít lazurovacím lakem a impregnační barvou; foto: Delta Svratka  

Různé velikosti  

Nářaďové domky se dodávají v různých velikostech. Poté, co si nějaký vyberete a zakoupíte, bude nutné, abyste jej několikrát natřeli ochranným nátěrem (například Luxolem nebo speciálními nátěry dodávanými přímo firmou, jež domky vyrábí). Nátěr ochrání celou dřevěnou konstrukci před nepříznivými povětrnostními vlivy.  

Střecha bývá pokryta pískovanou lepenkou a za příplatek je možné, abyste si objednali lepší řešení ve formě asfaltové lepenky nebo šindele. Krytinu je možné sehnat ve více barevných odstínech.  

Existují základní dvě konstrukční provedení: panelové a srubové domky. Panelový má nosné sloupky pokryté palubkami, srubový je zhotoven pomocí speciálních křížových spojů v konstrukci. Právě srubový domek je velmi pěkným doplňkem zahrady. Lze jej ještě dále zkrášlit pomocí závěsných květináčů a jiných dekorací.  

domky3.JPG
Takto vypadá finální stav po natření; foto: Delta Svratka 

Vlastní úpravy  

Po zakoupení domku můžete začít s úpravami. Pokud máte velké množství nářadí, vyplatí se vám, abyste si na ně vyrobili stojany, které budou přimontovány k vnitřní stěně domku. Toto řešení vám velmi ušetří místo.  

Každý výrobce zahradních nářaďových domků důsledně doporučuje naimpregnovat materiál, z něhož je domek zhotoven. Po impregnaci je dále velmi žádoucí použít i lazurovací lak nebo jiný ochranný nátěr. S těmito nátěry vám domek vydrží několik desetiletí.  

domky4.JPG
Nářaďový domek může plnit i jiný úkol než úschovný, může se například stát zajímavou dekorací zahrady; foto: Delta Svratka  

Až domů  

Kvalitní firma je schopná dovézt vám vybraný typ domku přímo domů a následně zajistit jeho finální montáž. Ceny zahradních nářaďových domků se pohybují od dvaceti do padesáti tisíc korun dle provedení, firmy si za montáž účtují okolo dvou tisíců korun.

Doporučujeme

Články odjinud