vytisknout velikost písma Namíchejte si vlastní osvěžující mojito z čerstvé máty

Namíchejte si vlastní osvěžující mojito z čerstvé máty

Letní extrémně horké dny jsou únavné a zničující, a tak se asi každý z nás těší na kdejakou příležitost pro osvěžení se. Využijte mátu a zpříjemněte si chvíli odpočinku její chutí v podobě mojita, lahodného ledového míchaného nápoje původem z Karibiku. Jestli si nemůžete nebo nechcete dát alkoholický koktejl, připravte si virgin mojito, verzi bez alkoholu.

Na mojitu je příjemná jednoduchost, s níž se připravuje – namícháte ho během chvilky přímo ve sklenici, z níž ho budete pít. Pro začátek vyzkoušejte recept s 4 cl světlého rumu, limetkou, třemi lžičkami třtinového cukru, asi deseti lístky čerstvé svěží máty peprné a perlivou vodou, později můžete experimentovat, čeho (lehce!) ubrat či přidat tak, aby vám mojito chutnalo co nejvíce.

 

Kdy a jak vzniklo mojito

Podle Wikipedie (CC BY-SA 3.0: Mojito) je za předchůdce mojita považován nápoj zvaný El Draque, v překladu drak, který namíchal anglický korzár Richard Drake z aguardiente (nerafinovaný předchůdce rumu), cukru, limetky a máty. Jako název použil přezdívku svého nadřízeného Francise Draka. Základna korzárů byla na Kubě a při jejich výpravách se recept rozšířil do dalších latinskoamerických zemí. V 19. století byl koktejl mezi chudšími Kubánci poměrně populární, o čemž svědčí například kniha Ramóna de Palma z roku 1838, kdy mojito denně pije jedna z hlavních postav coby prevenci před epidemií cholery. Skutečné mojito vzniklo z El Draque záměnou aguardiente za rum počátkem 20. století na Kubě.

 

Nejdříve operte mátu a limetku – pokud se vám podaří sehnat kousek pěstovaný bez chemického postřiku, můžete ji použít celou. Pokud ne, doporučuji ji raději oloupat a kůru vyhodit. Lístky potom otrhejte do vychlazené, vyšší, štíhlé sklenice a přidejte limetku nakrájenou na kousky. Přisypte třtinový cukr a všechny ingredience pečlivě rozmačkejte, aby se z máty uvolnily silice a mohly se spojit s ostatními složkami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Látky obsažené v mátě příznivě ovlivňují lidský organizmus: pomáhají při nevolnosti, chřipce, nachlazení, kožních problémech, nadýmání, průjmu, revmatizmu i bolestech nervů  

Barmani pro tuto činnost používají dřevěné mačkátko zvané muddler (na první fotografii). Většina z nás je doma nemá, a tak si musíme poradit jinak, dobře poslouží například silnější vařečka. Pokud vám to s ní nepůjde, v kuchyni jistě máte hmoždíř, ať už keramický, porcelánový či kovový – v tom případě ale zpracujte uvedené ingredience rovnou v něm a teprve poté je přendejte do sklenice, abyste ji při drcení nerozbili.

Led versus tříšť? Chutnat bude obojí

Takto vytvořený základ zasypte téměř po okraj ledovými kostkami, případně tříští. V některých receptech se dočtete, že použití kostek je naprosto nepřípustné, protože do pravého mojita patří jedině a pouze tříšť, ale to je nesmysl.

Rozhodně není potřeba prožívat, kterou z variant zvolíte, ostatně na Kubě barmani rozbíjejí větší kousky ledu jen tak v ruce, a co odpadne, použijí bez ohledu na to, jakou to má formu. Zajímavé je, že led se do tamějších podniků naváží v podobě obrovských kvádrů, které se potom po částech porcují. Po vyložení z nákladního auta si ho přímo po silnici odtáhnou až do baru (ne, není v žádném obalu).

Klepněte pro větší obrázek
Mojito chutná nejlépe za horkých letních dnů 

Mimochodem turistům se doporučuje nepít kubánskou vodu, ale vodu balenou, od níž nehrozí žádná infekce. Většina cizinců toto pravidlo velmi důkladně dodržuje, ale jak přijde řada na mojito, pozornost poleví a nějak je nenapadne, že led je jen skupenství vody.

 

Máta peprná 

Máta peprná (Mentha pipertita) vznikla roku 1696 zkřížením máty klasnaté, plané rostliny z jižní Evropy, s mátou vodní, jež je původem z Anglie.

Seženete ji snadno, prodávají ji téměř ve všech supermarketech. Koupit se dají chlazené stvoly nebo rovnou rostlinka v květináči (pokud ji hned nespotřebujete, přesaďte ji do lehčí výživné zeminy). Vypěstovat se dá i ze semen. Je nenáročná, má ráda sluníčko, teplo a hodně vody.

Protože mátu využijete nejen k přípravě mojita, ale i lahodného čaje a k dochucení ovocných i zeleninových salátů či skopového masa, přijde vám vhod její zásoba, kterou si můžete pořídit běžným usušením: lepší je sušit ji rychle při nízké teplotě, třeba na půdě zavěšenou na trámu. Sušená nať by se ovšem neměla skladovat déle než rok.

 

 
Máta pohladí po duši i po těle

Máta pohladí po duši i po těle

Vraťme se ale k přípravě nápoje. Vše pečlivě promíchejte, přilijte rum a sklenici dolijte vychlazenou perlivou vodou. Nápoj ozdobte snítkou máty i kolečkem limetky a podávejte ho s brčkem a na ubrousku. Relax s mojitem bude ještě o to lepší, když si k němu pustíte kubánskou hudbu. Pohled na zelenou mátu, bublinky a led vás z horkého ulepeného dne v představách přenese na pláž pod palmy.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |