vytisknout velikost písma Naložte si ovoce do alkoholu, pochutnáte si nejen na Silvestra

Jednoduchou úpravou, s jejíž pomocí dosáhnete prolnutí chuti ovoce a alkoholu, uděláte z letošní úrody nebo koupeného exotického ovoce nevšední lahůdku. Ještě než zaklepe Nový rok na dveře, připravte si pochoutku, která se dá použít například při přípravě koktejlů či ovocných pohárů.

Směs domácího a exotického ovoce v brandy  

Budete potřebovat 1/2 kg meruněk, 1/2 kg hrušek, 1/2 kg mandarinek, 1 ananas, 3 kiwi, šťávu ze 4 citronů, láhev brandy, 1 l vody, 1/2 kg moučkového cukru a 2 vanilkové lusky.

Ovoce oloupejte, z meruňek stáhněte slupku. Hrušky rozdělte na čtvrtky a zbavte jadřinců, meruňky rozpulte a vypeckujte, mandarinky rozdělte, ananas a kiwi pokrájejte na kolečka.

Klepněte pro větší obrázek
Jestliže vás přípravy na Silvestra děsí už teď, zkuste náš recept. Brandy vás rozveselí! 

Do hrnce nalijte vodu, přidejte citronovou šťávu, cukr a vanilku. Za občasného míchání nechte přejít varem. Jakmile se zcela rozpustí cukr, přidejte ovoce a krátce povařte. Připravte si velké zavařovací sklenice, například dvě třílitrové, a ovoce do nich naskládejte asi jeden centimetr pod okraj.

Do uvařené šťávy nalijte brandy, dobře promíchejte a ovoce jí zalijte až po okraj. Sklenice uzavřete a podle vlastní zkušenosti sterilizujte v páře či troubě asi hodinu při teplotě sto šedesát stupňů. Zchladlé sklenice umístěte do chladu a temna a nechte čtyři až šest týdnů odležet.  

Limetky a kumkvaty v rumu

K výrobě tohoto receptu je třeba 1/4 kg limetek, 1/2 kg kumkvatů, 1/4 kg práškového cukru, 2 lahve světlého rumu (kubánský apod.) a 1 l vody.  

Ovoce dobře omyjte. Protože je těžko seženete bez chemicky ošetřené kůry, je vhodné použít k omytí některý ze speciálních přípravků, jež škodlivé látky neutralizují. Prodávají se například v obchodech zaměřených na zdravou výživu.

Pokud takový prostředek neseženete, omyjte ovoce alespoň octem; nechte ho několik minut působit a poté dobře opláchněte vodou. Dalším řešením je vložit celé ovoce i s kůrou do vroucí vody a krátce povařit. Poté plody ještě dobře opláchněte vodou.

Klepněte pro větší obrázek
Kůru limetek nezapomeňte dobře omýt 

Ovoce propíchejte, aby při vaření neprasklo. V hrnci svařte vodu s cukrem na sirup, do něj přidejte ovoce a za stálého míchání povařte pět minut na mírném ohni.

Připravte si dvě větší sklenice se širokým hrdlem (například od nakládaných okurek) a ovoce do nich naskládejte. Sirup za občasného míchání vařte tak dlouho, až zhoustne a zmenší objem asi na tři sta mililitrů.

Poté ho odstavte a přidejte do něj rum. Vše promíchejte a směsí zalijte ovoce až po hrdlo sklenice. Uzavřete ji a nechte v chladu a temnu alespoň měsíc odležet.  

Ananas v rumu

Nachystejte si 2 ananasy, 1/4 kg moučkového cukru, 0,5 l rumu a 2 kousky skořice.  

Ananasy zbavte zeleného vršku a omyjte. Do velkého hrnce dejte vařit dostatečné množství vody, v níž rozpustíte cukr, přidáte skořici a za občasného míchání počkáte, dokud se cukr nerozpustí.

Klepněte pro větší obrázek
Ananas je velmi chutný a navíc se po něm netloustne 

Potom přidejte oba celé ananasy a vařte je do změknutí. Poté je vyjměte, okrájejte kůru a vykrojte tvrdý střed. Ananasy nakrájejte asi na centimetr tlustá kolečka. Připravte si uzavíratelnou velkou sklenici nebo dvě menší, musí být o málo širší, než jsou kolečka ananasu – ty do ní naskládáte.

Šťávu vařte dál tak dlouho, dokud se nevyvaří na objem tři sta mililitrů. Odstavte ji, vlijte do ní rum a pořádně promíchejte. Tekutinou zalijte ananas ve sklenici, tu uzavřete a na chladném a temném místě nechte její obsah čtyři týdny rozležet.  

Vyzkoušejte recept od čtenáře: Ledové borůvky s vodkou

Ledovou tříšť a borůvky trochu rozsekejte v robotu a pak zalijte vychlazenou vodkou. Můžete ihned podávat. 

Jablka a švestky v koňaku

Připravte si 1/4 kg sušených koleček jablek, 1 kg pevných zralých švestek, 1,5 l šťávy z jablek a 0,5 l koňaku. Do hrnce vložte ovoce, zalijte jablečnou šťávou a nechte přejít varem. Odstavte a v chladu nechte do druhého dne, aby nasáklo šťávou.

Klepněte pro větší obrázek
Všichni známe slivovici, ale proč nezkusit se švestkami něco nového? 

Pořiďte si větší zavařovací sklenice o celkovém obsahu nejméně dva litry. Ovoce vyjměte ze šťávy děrovanou naběračkou, vložte do sklenic asi centimetr pod jejich okraj a zcela zalijte koňakem. Uzavřete a nechte v chladu a temnu nejméně čtyři až šest týdnů, aby se ovoce rozleželo.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

15.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?

31.  7.  2018 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

18.  9.  2018 | | 2 N/A