vytisknout velikost písma Naložte si ovoce do alkoholu, pochutnáte si nejen na Silvestra

Jednoduchou úpravou, s jejíž pomocí dosáhnete prolnutí chuti ovoce a alkoholu, uděláte z letošní úrody nebo koupeného exotického ovoce nevšední lahůdku. Ještě než zaklepe Nový rok na dveře, připravte si pochoutku, která se dá použít například při přípravě koktejlů či ovocných pohárů.

Směs domácího a exotického ovoce v brandy  

Budete potřebovat 1/2 kg meruněk, 1/2 kg hrušek, 1/2 kg mandarinek, 1 ananas, 3 kiwi, šťávu ze 4 citronů, láhev brandy, 1 l vody, 1/2 kg moučkového cukru a 2 vanilkové lusky.

Ovoce oloupejte, z meruňek stáhněte slupku. Hrušky rozdělte na čtvrtky a zbavte jadřinců, meruňky rozpulte a vypeckujte, mandarinky rozdělte, ananas a kiwi pokrájejte na kolečka.

Klepněte pro větší obrázek
Jestliže vás přípravy na Silvestra děsí už teď, zkuste náš recept. Brandy vás rozveselí! 

Do hrnce nalijte vodu, přidejte citronovou šťávu, cukr a vanilku. Za občasného míchání nechte přejít varem. Jakmile se zcela rozpustí cukr, přidejte ovoce a krátce povařte. Připravte si velké zavařovací sklenice, například dvě třílitrové a ovoce do nich naskládejte asi jeden centimetr pod okraj.

Do uvařené šťávy nalijte brandy, dobře promíchejte a ovoce jí zalijte až po okraj. Sklenice uzavřete a podle vlastní zkušenosti sterilizujte v páře či troubě asi hodinu při teplotě sto šedesát stupňů. Zchladlé sklenice umístěte do chladu a temna a nechte čtyři až šest týdnů odležet.  

Limetky a kumkvaty v rumu

K výrobě tohoto receptu je třeba 1/4 kg limetek, 1/2 kg kumkvatů, 1/4 kg práškového cukru, 2 lahve světlého rumu (kubánský apod.) a 1 l vody.  

Ovoce dobře omyjte. Protože je těžko seženete bez chemicky ošetřené kůry, je vhodné použít k omytí některý ze speciálních přípravků, jež škodlivé látky neutralizují. Prodávají se například v obchodech zaměřených na zdravou výživu.

Pokud takový prostředek neseženete, omyjte ovoce alespoň octem; nechte ho několik minut působit a poté dobře opláchněte vodou. Dalším řešením je vložit celé ovoce i s kůrou do vroucí vody a krátce povařit. Poté plody ještě dobře opláchněte vodou.

Klepněte pro větší obrázek
Kůru limetek nezapomeňte dobře omýt 

Ovoce propíchejte, aby při vaření neprasklo. V hrnci svařte vodu s cukrem na sirup, do něj přidejte ovoce a za stálého míchání povařte pět minut na mírném ohni.

Připravte si dvě větší sklenice se širokým hrdlem (například od nakládaných okurek) a ovoce do nich naskládejte. Sirup za občasného míchání vařte tak dlouho, až zhoustne a zmenší objem asi na tři sta mililitrů.

Poté ho odstavte a přidejte do něj rum. Vše promíchejte a směsí zalijte ovoce až po hrdlo sklenice. Uzavřete ji a nechte v chladu a temnu alespoň měsíc odležet.  

Ananas v rumu

Nachystejte si 2 ananasy, 1/4 kg moučkového cukru, 0,5 l rumu a 2 kousky skořice.  

Ananasy zbavte zeleného vršku a omyjte. Do velkého hrnce dejte vařit dostatečné množství vody, v níž rozpustíte cukr, přidáte skořici a za občasného míchání počkáte, dokud se cukr nerozpustí.

Klepněte pro větší obrázek
Ananas je velmi chutný a navíc se po něm netloustne 

Potom přidejte oba celé ananasy a vařte je do změknutí. Poté je vyjměte, okrájejte kůru a vykrojte tvrdý střed. Ananasy nakrájejte asi na centimetr tlustá kolečka. Připravte si uzavíratelnou velkou sklenici nebo dvě menší, musí být o málo širší, než jsou kolečka ananasu – ty do ní naskládáte.

Šťávu vařte dál tak dlouho, dokud se nevyvaří na objem tři sta mililitrů. Odstavte ji, vlijte do ní rum a pořádně promíchejte. Tekutinou zalijte ananas ve sklenici, tu uzavřete a na chladném a temném místě nechte její obsah čtyři týdny rozležet.  

Vyzkoušejte recept od čtenáře: Ledové borůvky s vodkou

Ledovou tříšť a borůvky trochu rozsekejte v robotu a pak zalijte vychlazenou vodkou. Můžete ihned podávat. 

Jablka a švestky v koňaku

Připravte si 1/4 kg sušených koleček jablek, 1 kg pevných zralých švestek, 1,5 l šťávy z jablek a 0, 5 l koňaku. Do hrnce vložte ovoce, zalijte jablečnou šťávou a nechte přejít varem. Odstavte a v chladu nechte do druhého dne, aby nasáklo šťávou.

Klepněte pro větší obrázek
Všichni známe slivovici, ale proč nezkusit se švestkami něco nového? 

Pořiďte si větší zavařovací sklenice o celkovém obsahu nejméně dva litry. Ovoce vyjměte ze šťávy děrovanou naběračkou, vložte do sklenic asi centimetr pod jejich okraj a zcela zalijte koňakem. Uzavřete a nechte v chladu a temnu nejméně čtyři až šest týdnů, aby se ovoce rozleželo.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř obyčejnou pokojovou rostlinu s neobyčejnými účinky může mít doma každý. Chcete ji vyzkoušet?

dnes |
Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na balkóně

Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na …

Ne každý má zahradu, kde lze relaxovat u šplouchajícího jezírka a obdivovat krásu květin. I na malém balkoně, střešní zahradě či terase si takový luxus můžete dopřát.

16.  7.  2017 |
Jak si vyrobit domácí levandulový olej

Jak si vyrobit domácí levandulový olej

Nejen, že krásně voní, ale i uzdravuje. Má doslova blahodárné účinky. Koupit ho můžete v lékárnách, drogeriích, prodejnách zdravého životního stylu. Pokud si ho ale sami vyrobíte doma, vyjde vás na pár korun. S naším návodem to zvládne každý.

8.  7.  2017 |
Poslední šance pro fazole aneb Co v létě ještě zasadit

Poslední šance pro fazole aneb Co v létě ješt…

S příchodem léta jsme se v zahrádkách přehoupli do druhé poloviny vegetace. Správný zahrádkář však nenechá ležet ladem ani kousek půdy a věnuje se založení druhé úrody na těch plochách, kde dozrála první.

11.  7.  2017 |
Nejkrásnější ložnice z celého světa. Inspirujte se!

Nejkrásnější ložnice z celého světa. Inspiruj…

Stavíte, rekonstruujete nebo jen toužíte po změně? Pro inspiraci jsme pro vás tentokrát vybrali více než šedesát obrázků ložnic z celého světa. Ve které byste chtěli usínat vy?

28.  6.  2017 |