vytisknout velikost písma Lák na okurky: Vyberte si z osvědčených receptů

Pokud jste se letos pustili do pěstování okurek a úroda se vydařila natolik, že syrové je nesníte, pustíte se pravděpodobně do jejich nakládání. A i když možná máte na nálev na okurky svůj oblíbený recept, proč nevyzkoušet alespoň s částí úrody něco nového?

Stejně jako u jakéhokoliv zavařování platí i u okurek tatáž pravidla: Zeleninu je třeba pečlivě umýt, sklenice i s víkem důkladně vyčistit a poté ještě vyvařit, případně přelít vřelou vodou a používat jen čisté pomůcky. A čím jiným tento článek zahájit než připomínkou Znojma, města okurek a úžasného nálevu na ně. Receptů na jeho přípravu samozřejmě existuje více, ale s tímto chybu rozhodně neuděláte. 

Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnce: Který způsob si vyberete?

Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnce: Který způsob si vyberete?

Nálev na pravé znojemské okurky

Na 1 litr nálevu budete potřebovat:

  • ¼ l octa
  • ¾ l vody
  • 7 dkg cukru
  • 3 dkg soli
  • 3 kuličky pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • lžičku hořčičného semínka
  • 2 bobkové listy
  • mrkev a kousek křenu nakrájené na kolečka
  • cibuli rozkrájenou na plátky
  • kopr

Do hrnce nalijte vodu, přidejte do ní cukr se solí, dobře promíchejte a přiveďte k varu. V tom okamžiku přidejte ocet, pepř, nové koření, hořčičné semínko a bobkový list a nechte vařit pět minut. Do sklenice naskládejte okurky, mezi ně vložte sem tam mrkev, křen, cibuli a kopr. Až nálev vychladne, zeleninu jím zalijte a poté sterilizujte při teplotě 75 °C po dobu 20 minut.

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jednoduchý nálev Deko

Díky tomuto snadnému receptu si do zásoby předchystáte ochucenou zeleninu, kterou později využijete k přípravě různých salátů – bramborového, vajíčkového, luštěninového apod. Budete potřebovat jen zeleninu dle vlastního výběru (klasikou je okurek, hrášek, mrkev a celer, přičemž okurky tvoří směs z cca 60 procent), ocet, vodu, cukr a Deko, což je sypký kořenicí přípravek v ceně kolem 4 Kč.

Okurky nakrájejte na kostičky, stejně tak i předvařenou mrkev s celerem. Přidejte k nim kuličky hrášku (máte-li, tak i kukuřici). Směsí naplňte sklenice a zalijte nálevem, který připravíte z 1,75 l vody, 0,5 l 8% octa, 100 až 120 g cukru (dá se nahradit sladidlem) a obsahu sáčku Deko. Nálev povařte 5 minut a poté ochlaďte. Uzavřené sklenice sterilujte 20 minut při 80 °C. Hotový nálev můžete nějaký čas skladovat, protože se nezkazí, a spotřebovávat jej postupně podle toho, jak vám budou dorůstat okurky a další zelenina.

Jak naložit cukety: Jako matjesy, do pikantního oleje nebo bylinkového nálevu

Jak naložit cukety: Jako matjesy, do pikantního oleje nebo bylinkového nálevu

Nálev na okurky přímo do sklenic

Tento recept vychází opět z použití přípravku Deko a hodí se pro ty, kteří si chtějí dobu zavařování zkrátit na minimum. Ingredience jsou určeny pro 10 sklenic o objemu 0,7 l, přičemž nálev není třeba nijak přepočítávat. Veškeré rozdělování proveďte podle oka. Připravte si:

  • 1 Deko
  • 1 l octa
  • cukr
  • vodu
  • cibuli
  • mrkev
  • kopr
  • česnek

Na dno každé ze sklenic naskládejte několik koleček cibule i mrkve, pár snítek kopru, stroužek česneku a postupně přidávejte okurky. Ukládejte je natěsno a občas proložte uvedenou zeleninou. Poté je zasypte cukrem: 1,5 až 2 lžícemi na 1 sklenici. Deko rovnoměrně rozdělte do všech lahví a stejně pokračujte i s octem. Následně každou z nich zalijte vodou (může být i studená, nepřevařená), uzavřete a dejte sterilizovat při 100 °C od bodu varu na 5 minut. Poté ještě sklenice uložte podobně jako rýži pod deku, kde okurky dojdou, a nechte je tam do vychladnutí.

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Bzenecký nálev na okurky

Přímo z Bzenecké octárny pochází následující recept na okurky, jehož součástí je i umělé sladidlo Sacharin. Budete potřebovat:

  • 7 kg okurek
  • cibuli
  • mrkev
  • kopr
  • 3 l vody
  • 1 l Bzeneckého octa
  • 120 g soli
  • 400 g cukru
  • 30 kuliček Sacharinu
  • 30 kuliček nového koření
  • 30 kuliček pepře
  • 1 lžíci hořčičného semínka
  • 4 bobkové listy
  • 4 kusy hřebíčku
  • kousek celé skořice

20 minut povařte dohromady vodu s octem a kořením. Okurky naskládejte do sklenic, proložte na kolečka nakrájenou mrkví, cibulkou a snítkou kopru. Zalijte nálevem, uzavřete a sterilujte 20 minut při 80 °C.

Nejlepší recepty z okurek

Nejlepší recepty z okurek

Ostřejší nálev na okurky salátovky

Pokud máte dostatek okurek salátovek nebo vám přerostly nakládačky, zkuste je zpracovat netradičně. Nachystejte si:

  • 1,5 kg okurek
  • 3 cibule
  • 1,5 lžíce soli
  • 300 ml octa
  • 200 ml krystalového cukru
  • ½ lžičky mletého pepře
  • ½ lžičky kari
  • ½ lžičky mletého chilli

Okurky i se slupkou nastrouhejte na kolečka, cibuli pokrájejte na půlkolečka a oboje smíchejte se solí. Nechte odležet po dobu tří hodin, aby se ze zeleniny dostala voda. Poté vodu slijte, zeleninu vyždímejte a přidejte k ní nálev uvařený z uvedených surovin. Vše důkladně zamíchejte a rozdělte do sklenic. Okurkový salát zavařujte 20 minut při 80 °C.

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v paneláku

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v pan…

Napadlo by vás, že tyhle fotky pocházejí z bytů v panelových domech? Nás tedy vůbec. Je vidět, že šikovnou rekonstrukcí lze ze standardizovaných bytů získat moderní domov, který bude vyhovovat potřebám svých obyvatel. Prohlédněte si v galerii v úvodu článku zdařilé rekonstrukce panelových bytů.

19.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Interiér roku
Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy rostou?

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy…

Je to k vzteku, když slyšíte, jak rostou houby, a pak se vrátíte z lesa s prázdnou. Kam vyrazit?

5.  9.  2021 |
Markéta Žídková
Houby
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Díky vydatným dešťům, které v posledních dnech zalily Česko, a také příznivým teplotám, houby znovu pomalu začínají růst, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů a meteorologů se ale v nadcházejícím období babího léta můžeme těšit na pořádnou nadílku. Počasí zkrátka bude houbařům přát. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

1.  9.  2021 |
Lenka Chvostová
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

28.  7.  2021 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

20.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Domácnost