vytisknout velikost písma Naleštěné ovoce je lákavé. Ale...?

Slupka jablek se nápadně leskne, stejně tak i u pomerančů, hrušek, melounů. Všechno ovoce vypadá jak čerstvě utržené. Že by je snad prodejce mazal kůží od slaniny jako velikonoční vajíčka?
Naleštěné ovoce je lákavé. Ale...?

Zásada první: Zvadlé ovoce nikdo nekoupí

Všimli jste si, že některá koupená jablka mají mastnou slupku? Čím to je? Jedná se o jednoduchý, ale účinný trik, jak zabránit vysychání ovoce ve skladech velkoobchodů. Výrobci mají povoleno ošetřit plody vosky, které dodávají povrchu ovoce lesklý vzhled.

Klepněte pro větší obrázek
Naleštěná jablka vypadají lákavě 

Pro ošetření jablek je povoleno použití těchto lešticích látek (aditiv): včelí vosk (E 901), kandelilový vosk (E 902), karnaubský vosk (E 903) a šelak (E 904) - leštidlo. Už jsme si zvykli, že „éčka“ musí být uvedena na obalu potravin, ale na čerstvém ovoci a zelenině se obsah aditiv uvádět nemusí.

Zásada druhá: Zdravé je jen umyté ovoce

Obecně platí, že potraviny uváděné na trh podle platných předpisů jsou zdravotně nezávadné. Přesto je třeba dodržovat základní hygienické návyky, k nimž bezesporu patří omytí ovoce i zeleniny pod tekoucí vodou. I tak se ale může stát, že některá přídatná látka má schopnost vyvolat u zvlášť citlivých lidí příznaky podobné alergii (otok hrdla, kopřivka).

Klepněte pro větší obrázek
Veškeré ovoce i zeleninu bychom měli nejdříve omýt

O alergii se však nejedná, i když příznaky bývají totožné. Tyto reakce jsou důsledkem nesnášenlivosti na přídatné látky. V takovém případě se příště tomuto ovoci vyhneme, případně omezíme konzumované množství ovoce.

Zásada třetí: Než nakoupíte, hledejte ceduli

Prodejce je povinen viditelným způsobem informovat spotřebitele o ošetření čerstvého ovoce nebo čerstvé zeleniny konzervačními i jinými chemickými látkami. Tuto povinnost ukládá řada vyhlášek Ministerstva zemědělství (č. 332/1997 Sb., ve znění vyhlášky č. 92/2000 Sb., kterými se stanoví požadavky na čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu) a vyhláška č. 157/2003 Sb., která vstoupila v platnost datem vstupu ČR do EU.

V prodejnách je upozornění na chemické ošetření plodů zpravidla řešeno formou vývěsky umístěné v úseku ovoce a zeleniny. Nejčastěji se setkáváme s označením "Chemicky ošetřeno".

Klepněte pro větší obrázek
Je-li ovoce chemicky ošetřené, musí o tom být zákazník informován

Zásada čtvrtá: Máme právo vědět, co jíme

Podle platné legislativy o ochraně spotřebitele bychom měli být informováni o tom, zda nakupujeme ovoce s přirozenou ochranou povrchové vrstvy (vosková vrstvička), nebo zda kupujeme plody chemicky ošetřené. Máte-li jakékoli pochybnosti, informujte se u prodejce, u Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která dohlíží na dodržování legislativních předpisů v praxi, nebo si stáhněte Přehled potravinářských aditiv podle E-kódu - najdete je na stránkách:
http://www.spotrebitel.cz/filemanager/download/434/
7_Prehled_potravinarskych_aditiv_podle_E.doc

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |