vytisknout velikost písma Naleštěné ovoce je lákavé. Ale...?

Slupka jablek se nápadně leskne, stejně tak i u pomerančů, hrušek, melounů. Všechno ovoce vypadá jak čerstvě utržené. Že by je snad prodejce mazal kůží od slaniny jako velikonoční vajíčka?
Naleštěné ovoce je lákavé. Ale...?

Zásada první: Zvadlé ovoce nikdo nekoupí

Všimli jste si, že některá koupená jablka mají mastnou slupku? Čím to je? Jedná se o jednoduchý, ale účinný trik, jak zabránit vysychání ovoce ve skladech velkoobchodů. Výrobci mají povoleno ošetřit plody vosky, které dodávají povrchu ovoce lesklý vzhled.

Klepněte pro větší obrázek
Naleštěná jablka vypadají lákavě 

Pro ošetření jablek je povoleno použití těchto lešticích látek (aditiv): včelí vosk (E 901), kandelilový vosk (E 902), karnaubský vosk (E 903) a šelak (E 904) - leštidlo. Už jsme si zvykli, že „éčka“ musí být uvedena na obalu potravin, ale na čerstvém ovoci a zelenině se obsah aditiv uvádět nemusí.

Zásada druhá: Zdravé je jen umyté ovoce

Obecně platí, že potraviny uváděné na trh podle platných předpisů jsou zdravotně nezávadné. Přesto je třeba dodržovat základní hygienické návyky, k nimž bezesporu patří omytí ovoce i zeleniny pod tekoucí vodou. I tak se ale může stát, že některá přídatná látka má schopnost vyvolat u zvlášť citlivých lidí příznaky podobné alergii (otok hrdla, kopřivka).

Klepněte pro větší obrázek
Veškeré ovoce i zeleninu bychom měli nejdříve omýt

O alergii se však nejedná, i když příznaky bývají totožné. Tyto reakce jsou důsledkem nesnášenlivosti na přídatné látky. V takovém případě se příště tomuto ovoci vyhneme, případně omezíme konzumované množství ovoce.

Zásada třetí: Než nakoupíte, hledejte ceduli

Prodejce je povinen viditelným způsobem informovat spotřebitele o ošetření čerstvého ovoce nebo čerstvé zeleniny konzervačními i jinými chemickými látkami. Tuto povinnost ukládá řada vyhlášek Ministerstva zemědělství (č. 332/1997 Sb., ve znění vyhlášky č. 92/2000 Sb., kterými se stanoví požadavky na čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu) a vyhláška č. 157/2003 Sb., která vstoupila v platnost datem vstupu ČR do EU.

V prodejnách je upozornění na chemické ošetření plodů zpravidla řešeno formou vývěsky umístěné v úseku ovoce a zeleniny. Nejčastěji se setkáváme s označením "Chemicky ošetřeno".

Klepněte pro větší obrázek
Je-li ovoce chemicky ošetřené, musí o tom být zákazník informován

Zásada čtvrtá: Máme právo vědět, co jíme

Podle platné legislativy o ochraně spotřebitele bychom měli být informováni o tom, zda nakupujeme ovoce s přirozenou ochranou povrchové vrstvy (vosková vrstvička), nebo zda kupujeme plody chemicky ošetřené. Máte-li jakékoli pochybnosti, informujte se u prodejce, u Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která dohlíží na dodržování legislativních předpisů v praxi, nebo si stáhněte Přehled potravinářských aditiv podle E-kódu - najdete je na stránkách:
http://www.spotrebitel.cz/filemanager/download/434/
7_Prehled_potravinarskych_aditiv_podle_E.doc

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |