vytisknout velikost písma Naleštěné ovoce je lákavé. Ale...?

Slupka jablek se nápadně leskne, stejně tak i u pomerančů, hrušek, melounů. Všechno ovoce vypadá jak čerstvě utržené. Že by je snad prodejce mazal kůží od slaniny jako velikonoční vajíčka?
Naleštěné ovoce je lákavé. Ale...?

Zásada první: Zvadlé ovoce nikdo nekoupí

Všimli jste si, že některá koupená jablka mají mastnou slupku? Čím to je? Jedná se o jednoduchý, ale účinný trik, jak zabránit vysychání ovoce ve skladech velkoobchodů. Výrobci mají povoleno ošetřit plody vosky, které dodávají povrchu ovoce lesklý vzhled.

Klepněte pro větší obrázek
Naleštěná jablka vypadají lákavě 

Pro ošetření jablek je povoleno použití těchto lešticích látek (aditiv): včelí vosk (E 901), kandelilový vosk (E 902), karnaubský vosk (E 903) a šelak (E 904) - leštidlo. Už jsme si zvykli, že „éčka“ musí být uvedena na obalu potravin, ale na čerstvém ovoci a zelenině se obsah aditiv uvádět nemusí.

Zásada druhá: Zdravé je jen umyté ovoce

Obecně platí, že potraviny uváděné na trh podle platných předpisů jsou zdravotně nezávadné. Přesto je třeba dodržovat základní hygienické návyky, k nimž bezesporu patří omytí ovoce i zeleniny pod tekoucí vodou. I tak se ale může stát, že některá přídatná látka má schopnost vyvolat u zvlášť citlivých lidí příznaky podobné alergii (otok hrdla, kopřivka).

Klepněte pro větší obrázek
Veškeré ovoce i zeleninu bychom měli nejdříve omýt

O alergii se však nejedná, i když příznaky bývají totožné. Tyto reakce jsou důsledkem nesnášenlivosti na přídatné látky. V takovém případě se příště tomuto ovoci vyhneme, případně omezíme konzumované množství ovoce.

Zásada třetí: Než nakoupíte, hledejte ceduli

Prodejce je povinen viditelným způsobem informovat spotřebitele o ošetření čerstvého ovoce nebo čerstvé zeleniny konzervačními i jinými chemickými látkami. Tuto povinnost ukládá řada vyhlášek Ministerstva zemědělství (č. 332/1997 Sb., ve znění vyhlášky č. 92/2000 Sb., kterými se stanoví požadavky na čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu) a vyhláška č. 157/2003 Sb., která vstoupila v platnost datem vstupu ČR do EU.

V prodejnách je upozornění na chemické ošetření plodů zpravidla řešeno formou vývěsky umístěné v úseku ovoce a zeleniny. Nejčastěji se setkáváme s označením "Chemicky ošetřeno".

Klepněte pro větší obrázek
Je-li ovoce chemicky ošetřené, musí o tom být zákazník informován

Zásada čtvrtá: Máme právo vědět, co jíme

Podle platné legislativy o ochraně spotřebitele bychom měli být informováni o tom, zda nakupujeme ovoce s přirozenou ochranou povrchové vrstvy (vosková vrstvička), nebo zda kupujeme plody chemicky ošetřené. Máte-li jakékoli pochybnosti, informujte se u prodejce, u Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která dohlíží na dodržování legislativních předpisů v praxi, nebo si stáhněte Přehled potravinářských aditiv podle E-kódu - najdete je na stránkách:
http://www.spotrebitel.cz/filemanager/download/434/
7_Prehled_potravinarskych_aditiv_podle_E.doc

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |