vytisknout velikost písma Naleštěné ovoce je lákavé. Ale...?

Slupka jablek se nápadně leskne, stejně tak i u pomerančů, hrušek, melounů. Všechno ovoce vypadá jak čerstvě utržené. Že by je snad prodejce mazal kůží od slaniny jako velikonoční vajíčka?
Naleštěné ovoce je lákavé. Ale...?

Zásada první: Zvadlé ovoce nikdo nekoupí

Všimli jste si, že některá koupená jablka mají mastnou slupku? Čím to je? Jedná se o jednoduchý, ale účinný trik, jak zabránit vysychání ovoce ve skladech velkoobchodů. Výrobci mají povoleno ošetřit plody vosky, které dodávají povrchu ovoce lesklý vzhled.

Klepněte pro větší obrázek
Naleštěná jablka vypadají lákavě 

Pro ošetření jablek je povoleno použití těchto lešticích látek (aditiv): včelí vosk (E 901), kandelilový vosk (E 902), karnaubský vosk (E 903) a šelak (E 904) - leštidlo. Už jsme si zvykli, že „éčka“ musí být uvedena na obalu potravin, ale na čerstvém ovoci a zelenině se obsah aditiv uvádět nemusí.

Zásada druhá: Zdravé je jen umyté ovoce

Obecně platí, že potraviny uváděné na trh podle platných předpisů jsou zdravotně nezávadné. Přesto je třeba dodržovat základní hygienické návyky, k nimž bezesporu patří omytí ovoce i zeleniny pod tekoucí vodou. I tak se ale může stát, že některá přídatná látka má schopnost vyvolat u zvlášť citlivých lidí příznaky podobné alergii (otok hrdla, kopřivka).

Klepněte pro větší obrázek
Veškeré ovoce i zeleninu bychom měli nejdříve omýt

O alergii se však nejedná, i když příznaky bývají totožné. Tyto reakce jsou důsledkem nesnášenlivosti na přídatné látky. V takovém případě se příště tomuto ovoci vyhneme, případně omezíme konzumované množství ovoce.

Zásada třetí: Než nakoupíte, hledejte ceduli

Prodejce je povinen viditelným způsobem informovat spotřebitele o ošetření čerstvého ovoce nebo čerstvé zeleniny konzervačními i jinými chemickými látkami. Tuto povinnost ukládá řada vyhlášek Ministerstva zemědělství (č. 332/1997 Sb., ve znění vyhlášky č. 92/2000 Sb., kterými se stanoví požadavky na čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu) a vyhláška č. 157/2003 Sb., která vstoupila v platnost datem vstupu ČR do EU.

V prodejnách je upozornění na chemické ošetření plodů zpravidla řešeno formou vývěsky umístěné v úseku ovoce a zeleniny. Nejčastěji se setkáváme s označením "Chemicky ošetřeno".

Klepněte pro větší obrázek
Je-li ovoce chemicky ošetřené, musí o tom být zákazník informován

Zásada čtvrtá: Máme právo vědět, co jíme

Podle platné legislativy o ochraně spotřebitele bychom měli být informováni o tom, zda nakupujeme ovoce s přirozenou ochranou povrchové vrstvy (vosková vrstvička), nebo zda kupujeme plody chemicky ošetřené. Máte-li jakékoli pochybnosti, informujte se u prodejce, u Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která dohlíží na dodržování legislativních předpisů v praxi, nebo si stáhněte Přehled potravinářských aditiv podle E-kódu - najdete je na stránkách:
http://www.spotrebitel.cz/filemanager/download/434/
7_Prehled_potravinarskych_aditiv_podle_E.doc

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |
I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu: Kde a za kolik koupit truhlíky?

I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu…

Také každé jaro a léto litujete, že nebydlíte v rodinném domku, ale máte k dispozici jen malý balkon? Nevadí, i tak si můžete vytvořit krásnou zahrádku. Inspirujte se nabídkou truhlíků a květináčů z obchodů. Samozřejmě je můžete umístit i na terasu nebo do zahrady.

15.  3.  2019 |