vytisknout velikost písma Naleštěné ovoce je lákavé. Ale...?

Slupka jablek se nápadně leskne, stejně tak i u pomerančů, hrušek, melounů. Všechno ovoce vypadá jak čerstvě utržené. Že by je snad prodejce mazal kůží od slaniny jako velikonoční vajíčka?
Naleštěné ovoce je lákavé. Ale...?

Zásada první: Zvadlé ovoce nikdo nekoupí

Všimli jste si, že některá koupená jablka mají mastnou slupku? Čím to je? Jedná se o jednoduchý, ale účinný trik, jak zabránit vysychání ovoce ve skladech velkoobchodů. Výrobci mají povoleno ošetřit plody vosky, které dodávají povrchu ovoce lesklý vzhled.

Klepněte pro větší obrázek
Naleštěná jablka vypadají lákavě 

Pro ošetření jablek je povoleno použití těchto lešticích látek (aditiv): včelí vosk (E 901), kandelilový vosk (E 902), karnaubský vosk (E 903) a šelak (E 904) - leštidlo. Už jsme si zvykli, že „éčka“ musí být uvedena na obalu potravin, ale na čerstvém ovoci a zelenině se obsah aditiv uvádět nemusí.

Zásada druhá: Zdravé je jen umyté ovoce

Obecně platí, že potraviny uváděné na trh podle platných předpisů jsou zdravotně nezávadné. Přesto je třeba dodržovat základní hygienické návyky, k nimž bezesporu patří omytí ovoce i zeleniny pod tekoucí vodou. I tak se ale může stát, že některá přídatná látka má schopnost vyvolat u zvlášť citlivých lidí příznaky podobné alergii (otok hrdla, kopřivka).

Klepněte pro větší obrázek
Veškeré ovoce i zeleninu bychom měli nejdříve omýt

O alergii se však nejedná, i když příznaky bývají totožné. Tyto reakce jsou důsledkem nesnášenlivosti na přídatné látky. V takovém případě se příště tomuto ovoci vyhneme, případně omezíme konzumované množství ovoce.

Zásada třetí: Než nakoupíte, hledejte ceduli

Prodejce je povinen viditelným způsobem informovat spotřebitele o ošetření čerstvého ovoce nebo čerstvé zeleniny konzervačními i jinými chemickými látkami. Tuto povinnost ukládá řada vyhlášek Ministerstva zemědělství (č. 332/1997 Sb., ve znění vyhlášky č. 92/2000 Sb., kterými se stanoví požadavky na čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu) a vyhláška č. 157/2003 Sb., která vstoupila v platnost datem vstupu ČR do EU.

V prodejnách je upozornění na chemické ošetření plodů zpravidla řešeno formou vývěsky umístěné v úseku ovoce a zeleniny. Nejčastěji se setkáváme s označením "Chemicky ošetřeno".

Klepněte pro větší obrázek
Je-li ovoce chemicky ošetřené, musí o tom být zákazník informován

Zásada čtvrtá: Máme právo vědět, co jíme

Podle platné legislativy o ochraně spotřebitele bychom měli být informováni o tom, zda nakupujeme ovoce s přirozenou ochranou povrchové vrstvy (vosková vrstvička), nebo zda kupujeme plody chemicky ošetřené. Máte-li jakékoli pochybnosti, informujte se u prodejce, u Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která dohlíží na dodržování legislativních předpisů v praxi, nebo si stáhněte Přehled potravinářských aditiv podle E-kódu - najdete je na stránkách:
http://www.spotrebitel.cz/filemanager/download/434/
7_Prehled_potravinarskych_aditiv_podle_E.doc

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku, i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

22.  11.  2017 |