vytisknout velikost písma Nakličte si řeřichu a dodejte tělu vitaminy

Nakličte si řeřichu a dodejte tělu vitaminy

Všichni to dobře známe – zima, bacili, nemoci. Jak vyklouznout z kolotoče vracejícího se nachlazení? Jednou z možností je bezesporu posílení organizmu. Dopřejte si proto vitaminy v lahodném ovoci i v zelenině. A pusťte se do pěstování řeřichy či rokety, dejte klíčit čočku, fazoli, mungo, vojtěšku, cizrnu, pšenici, pohanku – požijte jakékoliv osivo, které máte po ruce.

Řeřicha: zdroj vitaminu C, B1, K, beta karotenu a minerálů

Ze zelených klíčků lze připravit chutné saláty, paštiky, nápoje či polévky. Anebo si jimi ozdobte chléb se sýrem, vždyť řeřicha v syrovém stavu bez tepelné úpravy je naprosto nejzdravější.

Budete-li se chtít pustit také do něčeho méně obvyklého, vyzkoušejte náš recept na řeřichovou omáčku, která se výborně hodí k vařeným bramborám s vejci. Její příprava vám nebude trvat déle než čtvrt hodiny. Jaké suroviny budete potřebovat?

  • dostatečně vzrostlou řeřichu;
  • strouhanku;
  • kousek másla;
  • hladkou mouku;
  • vlažnou vodu (může být i smetana);
  • sůl a pepř.

Narostlou řeřichu sestřihněte, operte a na kuchyňském ubrousku jemně osušte. Kousek másla rozpusťte na pánvi a osmahněte na něm dozlatova strouhanku. Přidejte nejprve trošku hladké mouky, tu také osmahněte dozlatova, a nakonec nadrobno nasekanou řeřichu. Vzniklý základ rozřeďte vlažnou vodou, kterou můžete zjemnit smetanou, přiveďte k varu, osolte a opeořete. Za občasného míchání vařte omáčku asi deset minut.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |