Řeřicha setá (Lepidium sativum), kterou můžete znát také pod názvem řeřicha zahradní, je nenáročná rostlina původem z Blízkého východu. Pěstuje se snadno a celoročně pro mladé děložní lístky, které mají poměrně výraznou vůni a kořenitou chuť podobnou ředkvičce. Čím jsou rostlinky starší, tím výraznější a palčivější jejich chuť je. Řeřichu je vhodnější použít ve studené kuchyni, protože tepelnou úpravou ztrácí vitamin C a hořkne.
Pusťte se do výsevu, je to snadné
Na řeřiše je úžasné, jak rychle dokáže růst. Její nakličování můžete sledovat takřka v přímém přenosu. Zárodky lístků uvidíte už po dvou dnech od výsevu a už po zhruba šesti dnech můžete začít s odřezáváním horních částí natí, jež zase rychle dorostou. K pěstování stačí jako základ obyčejný plastový nebo polystyrenový tácek, mělký kelímek nebo bavlněný tampon, do nichž nasypete zeminu. Pokud žádnou nemáte, poslouží místo klasického substrátu silnější vrstva vaty, papírové ubrousky nebo kuchyňské utěrky (obojí ve dvou třech vrstvách). Vydatně je zalijte vodou, a až se vsákne, řeřichu nahusto vysejte. Než se objeví první lístky, umístěte výsevní nádobu do mikrotenového sáčku, aby měla řeřicha vhodné klima. Pamatujte, že semena nesmí zaschnout.
Zdroj vitaminu C, B1, K, beta-karotenu a minerálů
Člověk by téměř nevěřil, jak zdravá naklíčená semena jsou. Řeřicha obsahuje vitaminy C, A, B1, B3, B6, beta-karoten, K i E. Stejně „nadupané“ je i množství minerálů – sodík, draslík, fosfor, vápník, železo a také jód. Vše doplňují kyselina askorbová, nasycené mastné kyseliny, riboflavin a vláknina.
Jak řeřichu zpracovat?
Mladé rostlinky můžete přidávat do salátů, paštik, pomazánek, lze jimi posypat různé pokrmy včetně polévek a použít se dají i jako součást smoothie. Vůbec nejjednodušší je ozdobit si řeřichou chléb se sýrem, vždyť v syrovém stavu bez tepelné úpravy je naprosto nejzdravější.
Recept na řeřichovou omáčku
Budete-li se chtít pustit také do něčeho méně obvyklého, vyzkoušejte náš recept na řeřichovou omáčku, která se výborně hodí k vařeným bramborám s vejci. Její příprava vám nebude trvat déle než čtvrt hodiny. Jaké suroviny budete potřebovat:
Narostlou řeřichu sestřihněte, operte a na kuchyňském ubrousku jemně osušte. Kousek másla rozpusťte na pánvi a osmahněte na něm dozlatova strouhanku. Přidejte nejprve trošku hladké mouky, tu také osmahněte dozlatova a nakonec nadrobno nasekanou řeřichu. Vzniklý základ rozřeďte vlažnou vodou, kterou můžete zjemnit smetanou, přiveďte k varu, osolte a opepřete. Za občasného míchání vařte omáčku asi deset minut. Při servírování ji nezapomeňte bohatě dozdobit množstvím nadrobno nakrájené řeřichy.
Řeřicha peruánská neboli maka podporuje fyzickou i psychickou odolnost
Možná jste slyšeli o řeřiše peruánské (Lepidium meyenii), známé také pod názvem maka, případně maka horská, která je řazena mezi superpotraviny. Roste na místech s vysokou nadmořskou výškou (až ke 4500 m n. m.), ale využití má jiné než řeřicha setá: pěstuje se pro své bulvy, které domorodci jedí vařené a pečené v popelu nebo je suší a poté rozvářejí na kaši ve vodě nebo mléku. Umějí z nich připravit i kvašený nápoj maca chica. U nás je k sehnání prášek z bulv, který obsahuje velké množství sacharidů, bílkovin, vlákniny, minerálů, vitaminů, aminokyselin, stopových prvků, mastných kyselin, saponinů, tříslovin, alkaloidů, sterolů a řady dalších zdraví prospěšných látek. Právě díky vysokému obsahu přírodních sterolů se hodí i pro sportovce. Užívá se k podpoře vitality organismu, jeho fyzické i psychické odolnosti. Podporuje libido, sexuální výkonnost a plodnost, pomáhá při problémech s erekcí a menopauzou, harmonizuje menstruační cyklus.
TIP NA VIDEO: Rýmovník: Věděli jste, jaké má blahodárné účinky? Podívejte se na video