vytisknout velikost písma Nakličte si řeřichu a dodejte tělu vitaminy

Nakličte si řeřichu a dodejte tělu vitaminy

Všichni to dobře známe – zima, bacili, nemoci. Jak vyklouznout z kolotoče vracejícího se nachlazení? Jednou z možností je bezesporu posílení organizmu. Dopřejte si proto vitaminy v lahodném ovoci i v zelenině. A pusťte se do pěstování řeřichy či rokety, dejte klíčit čočku, fazoli, mungo, vojtěšku, cizrnu, pšenici, pohanku – požijte jakékoliv osivo, které máte po ruce.

Řeřicha: zdroj vitaminu C, B1, K, beta karotenu a minerálů

Ze zelených klíčků lze připravit chutné saláty, paštiky, nápoje či polévky. Anebo si jimi ozdobte chléb se sýrem, vždyť řeřicha v syrovém stavu bez tepelné úpravy je naprosto nejzdravější.

Budete-li se chtít pustit také do něčeho méně obvyklého, vyzkoušejte náš recept na řeřichovou omáčku, která se výborně hodí k vařeným bramborám s vejci. Její příprava vám nebude trvat déle než čtvrt hodiny. Jaké suroviny budete potřebovat?

  • dostatečně vzrostlou řeřichu;
  • strouhanku;
  • kousek másla;
  • hladkou mouku;
  • vlažnou vodu (může být i smetana);
  • sůl a pepř.

Narostlou řeřichu sestřihněte, operte a na kuchyňském ubrousku jemně osušte. Kousek másla rozpusťte na pánvi a osmahněte na něm dozlatova strouhanku. Přidejte nejprve trošku hladké mouky, tu také osmahněte dozlatova, a nakonec nadrobno nasekanou řeřichu. Vzniklý základ rozřeďte vlažnou vodou, kterou můžete zjemnit smetanou, přiveďte k varu, osolte a opeořete. Za občasného míchání vařte omáčku asi deset minut.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |