vytisknout velikost písma Nakličte si řeřichu a dodejte tělu vitaminy

Nakličte si řeřichu a dodejte tělu vitaminy

Všichni to dobře známe – zima, bacili, nemoci. Jak vyklouznout z kolotoče vracejícího se nachlazení? Jednou z možností je bezesporu posílení organizmu. Dopřejte si proto vitaminy v lahodném ovoci i v zelenině. A pusťte se do pěstování řeřichy či rokety, dejte klíčit čočku, fazoli, mungo, vojtěšku, cizrnu, pšenici, pohanku – požijte jakékoliv osivo, které máte po ruce.

Řeřicha: zdroj vitaminu C, B1, K, beta karotenu a minerálů

Ze zelených klíčků lze připravit chutné saláty, paštiky, nápoje či polévky. Anebo si jimi ozdobte chléb se sýrem, vždyť řeřicha v syrovém stavu bez tepelné úpravy je naprosto nejzdravější.

Budete-li se chtít pustit také do něčeho méně obvyklého, vyzkoušejte náš recept na řeřichovou omáčku, která se výborně hodí k vařeným bramborám s vejci. Její příprava vám nebude trvat déle než čtvrt hodiny. Jaké suroviny budete potřebovat?

  • dostatečně vzrostlou řeřichu;
  • strouhanku;
  • kousek másla;
  • hladkou mouku;
  • vlažnou vodu (může být i smetana);
  • sůl a pepř.

Narostlou řeřichu sestřihněte, operte a na kuchyňském ubrousku jemně osušte. Kousek másla rozpusťte na pánvi a osmahněte na něm dozlatova strouhanku. Přidejte nejprve trošku hladké mouky, tu také osmahněte dozlatova, a nakonec nadrobno nasekanou řeřichu. Vzniklý základ rozřeďte vlažnou vodou, kterou můžete zjemnit smetanou, přiveďte k varu, osolte a opeořete. Za občasného míchání vařte omáčku asi deset minut.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |
Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiď…

Domácí úroda má tu výhodu, že není závislá na počasí. Podmínky vhodné pro růst hub totiž můžete snadno simulovat. Nejčastěji se pěstují žampiony a hlíva ústřičná. Pokud máte pár vzrostlých stromů, můžete koupit sadbu hřibovitých hub, která se prodává v práškové variantě či jako suspenze s živými zárodky.

15.  9.  2019 |