vytisknout velikost písma Nakličte si řeřichu a dodejte tělu vitaminy

Nakličte si řeřichu a dodejte tělu vitaminy

Všichni to dobře známe – zima, bacili, nemoci. Jak vyklouznout z kolotoče vracejícího se nachlazení? Jednou z možností je bezesporu posílení organizmu. Dopřejte si proto vitaminy v lahodném ovoci i v zelenině. A pusťte se do pěstování řeřichy či rokety, dejte klíčit čočku, fazoli, mungo, vojtěšku, cizrnu, pšenici, pohanku – požijte jakékoliv osivo, které máte po ruce.

Řeřicha: zdroj vitaminu C, B1, K, beta karotenu a minerálů

Ze zelených klíčků lze připravit chutné saláty, paštiky, nápoje či polévky. Anebo si jimi ozdobte chléb se sýrem, vždyť řeřicha v syrovém stavu bez tepelné úpravy je naprosto nejzdravější.

Budete-li se chtít pustit také do něčeho méně obvyklého, vyzkoušejte náš recept na řeřichovou omáčku, která se výborně hodí k vařeným bramborám s vejci. Její příprava vám nebude trvat déle než čtvrt hodiny. Jaké suroviny budete potřebovat?

  • dostatečně vzrostlou řeřichu;
  • strouhanku;
  • kousek másla;
  • hladkou mouku;
  • vlažnou vodu (může být i smetana);
  • sůl a pepř.

Narostlou řeřichu sestřihněte, operte a na kuchyňském ubrousku jemně osušte. Kousek másla rozpusťte na pánvi a osmahněte na něm dozlatova strouhanku. Přidejte nejprve trošku hladké mouky, tu také osmahněte dozlatova, a nakonec nadrobno nasekanou řeřichu. Vzniklý základ rozřeďte vlažnou vodou, kterou můžete zjemnit smetanou, přiveďte k varu, osolte a opeořete. Za občasného míchání vařte omáčku asi deset minut.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnice vypadá?

Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnic…

Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že to není kopřivka ani komáří štípnutí, máte zřejmě před sebou velký problém. Asi máte doma štěnice. Prozradíme vám, kde se schovávají, jak je poznat a co s nimi dělat.

18.  10.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Jak pěstovat nenáročné keře s jedlými plody

Jak pěstovat nenáročné keře s jedlými plody

V zahradě bývají často nejrůznější plochy, které jen těžko najdou využití. A právě tam jsou velmi vhodné keře, které i při minimální péči přinášejí jedlé plody a současně zahradu esteticky dotvářejí.

17.  10.  2017 |