vytisknout velikost písma Nakličování semen snadno a rychle umožní Biomiska

Obzvlášť proti jarní únavě doporučované nakličování semen v domácích podmínkách a následná konzumace vzešlých klíčků a výhonků, téma aktuální a diskutované, není vůbec ničím novým.

Moudrost stará tisíce let

Číňané znali tento zdroj vitaminů a minerálů již před několika tisíci lety – stejně jako Féničané, kteří se požíváním na lodi naklíčených semen preventivně bránili při mořských plavbách smrtelným kurdějím (nemoc vznikající z nedostatku vitaminu C), či naši předkové.

Klepněte pro větší obrázek
Výsledky nakličování v Biomisce
 

Možná si i vy vzpomenete na starou štědrovečerní tradici jedení pučálky. Za tímto názvem se skrývá pokrm připravovaný z neloupaného hrachu, který se po namočení do osolené vody nechá bobtnat a poté asi tři dny klíčit. Nakonec se opraží na másle a dochutí medem či pepřem a solí.

Zázračný život uvnitř semen  

Při klíčení semen, která přijímají vodu, dochází k téměř magickému jevu – k aktivaci enzymů a štěpení organických látek. Několikanásobně vzrůstá obsah vitaminů (A, B, C, E), klíčky v sobě mají množství cukrů, bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, fosforu, nenasycených mastných kyselin, jež podporují imunitu i metabolismus, a dalších látek s protirakovinnými účinky, zelené výhonky obsahují i chlorofyl.  

Z výše uvedeného je jasné, že klíčky našemu organismu dokáží velmi prospět. Jejich konzumaci doporučují odborníci na výživu celoročně, ale zvlášť důležitou roli hraje v období zimy, při jarní únavě, stresu či rekonvalescenci. Měli by je jíst lidé dospívající, starší i nemocní.  

Klepněte pro větší obrázek
Klíčky lze rozmixovat a vzniklou šťávu vypít

Čerstvé klíčky jsou nejen chutné, ale především velice vhodné i pro podporu léčení některých chorob, například cukrovky, srdečních a cévních onemocnění, nadváhy nebo poruch metabolismu. 

Otázkou tedy zůstává, jak se ke klíčkům dostat. Na výběr máme ze dvou možností – buď je přímo zakoupit v některém z bioobchodů či v klasickém supermarketu v oddělení zdravé výživy, nebo si je doma vypěstovat.  

Jak se klíčí doma?  

Pokud se rozhodnete klíčit semínka sami, existuje několik způsobů, jak postupovat. Pro všechny však platí tři zásadní pravidla:

  • Kupujte pouze semena určená pro potravinářské účely! Klasická semena, častokrát namořená, prodávaná k vysazení, se ošetřují pesticidy a fungicidy, jež mají po dobu skladování zabránit nežádoucímu klíčení či plesnivění. Mohou tedy být jedovatá!
  • Obsah sáčku zbavte cizích příměsí.
  • Odstraňte semena, která jsou poškozená, neúplná či jinak zbarvená.

Zdánlivě nejjednodušší způsob klíčení semen je ten nejstarší, se kterým jsme se setkávali už jako děti o Velikonocích, kdy se nechávala naklíčit zelená výzdoba. Mám na mysli použití vaty či gázy položené na talířku či v misce jako základu pro uložení zrn. Jestliže jste něco podobného občas zkoušeli, sami znáte negativa:

  • Klíčky z tohoto materiálu odstraníte jedině nožem či nůžkami, takže o část „úrody“ přijdete.
  • Semena přichycená k podkladu nebudete moci proplachovat, pročež hrozí vznik plísně.
  • Semena ne vždy mají optimální přístup světla.
  • Do semen se dostávají nečistoty z okolí.

Výrazně vhodnější je použití obyčejné skleněné lahve, v jejímž víčku vytvoříte dírky, jež umožní časté proplachování dostatkem vody, aby se v semenech neuchytily plísně či škodlivé mikroorganismy. Víčko můžete nahradit cedníčkem nebo síťkou.  

Někomu popsané možnosti vyhovují, někomu ne. Mně na nich vadí jednak to, že chci-li naklíčit větší množství zrn, zabírají misky a lahve rozložené po bytě zbytečně moc místa, dále že se na semena práší a nemají dostatek vlhkosti, kterou by měly mít. Občas také není úplně nejjednodušší jejich proplachování.  

Proč to dělat složitě, když to jde snadno

Z uvedených důvodů jsem se mezi bio-milovníky, kteří patří k největším konzumentům klíčků, rozhodla zjistit, zda vývoj nějak nepostoupil. Na trhu lze opravdu sehnat přístroje určené k nakličování zrn – vybírat můžete z různých typů přístrojů, jež mohou a nemusí být poháněny elektřinou.  

Klepněte pro větší obrázek
Freshlife  

Já si k vyzkoušení vybrala výrobky, které můžete koupit na stránkách www.pristrojeprozdravi.cz. Jedná se o Biomisku na klíčení semen a automatické klíčidlo Freshlife. K oběma přístrojům dostanete návod na použití, takže nemusíte mít strach, že byste nevěděli, jak postupovat. Takzvaná nakličovadla mají oproti jiným metodám minimálně dvě výhody:  

  • Skládají se z několika misek, takže máte k dispozici semena v různých stádiích klíčení.
  • Semena v nich lze jednoduše proplachovat, čímž eliminujete možný vznik plísně.
  • Semena snadno udržujete vlhká, a přitom nejsou ve vodě (při nakličování bez speciálního přístroje semena přeschnou nebo zahnijí, naopak v přístrojích vyrostou snadno a budou chutná a křupavá).

Klepněte pro větší obrázek
Biomiska: jednoduchá, praktická

Nepodceňujte přípravnou fázi

Obecně platí, že každou nádobu musíte nejdříve omýt horkou vodou bez chemických prostředků. Pak už postupujte úplně stejně jako při „klasickém“ klíčení – přebraná a opláchnutá semena nasypte do nádoby k tomu určené, zalijte vodou a nechte nabobtnat.  

Jak množství vody, tak i doba, po níž se mají semena máčet, závisí především na jejich velikosti. Malým semínkům stačí 4–6 hodin pod hladinou, obilovinám 6–12 a luštěniny potřebují 12–15 hodin. Nic se však nestane, když necháte všechna semena ve vodě přes noc. Pokud jsou tvrdá a přeschlá, namáčejte je klidně dva dny. Vodu vždy pravidelně vyměňujte.  

Po dané době ji slijte (obsahuje mnoho živin, tudíž je škoda ji vylít – hodí se k zálivce rostlin), semena opět propláchněte a nechte klíčit. Výhodou Biomisky je mimo jiné skutečnost, že jednotlivé misky (celkem tři o průměru 18 centimetrů) ke klíčení, z nichž se skládá, mají odtokové otvory, takže proplachování semen (dvakrát denně) je bezproblémové. Voda postupně steče až do spodní záchytné nádoby, v níž zůstává. Zvlhčuje tak vzduch v Biomisce a urychluje a zjednodušuje proces klíčení.  

Klíčidlo Freshlife má ještě další výhodu – zavlažování semen probíhá automaticky. Kropící systém se spustí každých 15 minut, takže klíčky mají neustále bohatý přísun vody. Takto vyrostou během pěti dnů do osmicentimetrové velikosti, kdy jsou nejvýživnější. Chcete-li nakličovat semen ještě více, lze přikoupit další nádobu.  

Klepněte pro větší obrázek
Freshlife obsahuje automatické kropítko 

Klepněte pro větší obrázek
Kropítko v akci: uvnitř nádoby jsou vidět bubliny 

Nakličování semen právě v těchto přístrojích má množství pozitiv:  

  • přístroje lze lehce udržovat, snadno se myjí
  • jsou vyrobeny z nezávadného materiálu (acrylskla, které je vhodné pro potraviny)
  • jsou odolné vůči rozbití a škrábancům
  • umožňují optimální přístup světla

Klepněte pro větší obrázek
Jednotlivé misky obsahují kromě drážek červený odtokový sifon

  • nabízejí osvědčený způsob zavodňování jednotlivých misek
  • nakličování je jednoduché a rychlé 

Jak posílit tělo i ducha

Klíčky můžeme konzumovat, jakmile jsou dvakrát až třikrát delší než samotné semeno (uvádí se, že nejpozději sedmý den od začátku klíčení). Platí, že nejvíce vitaminů a dalších látek obsahují tehdy, když chutnají nejlépe. Jestliže jsou nahořklé, nechali jste je klíčit moc dlouho. 

Jí se i s kořínky a výhonky, a to buď samostatně, nebo jako součást mnoha pokrmů (salátů, kaší, k posypání brambor, na chléb, do polévek, do pomazánek, k masům a podobně).  

Přidávejte je do hotových jídel, vařením byste mohli zničit cenné látky (enzymy, vitaminy). Klíčky se jí především syrové či tepelně upravené, nejlépe nad párou. Nemusíte je však sníst hned, v ledničce vydrží týden.  

Semena jakých druhů lze nechat klíčit? Ideální je vojtěška, mungo, řeřicha, fazole, čočka, hrách, soja, hořčice, ředkvičky, bazalka, pískavice, pohanka, pšenice, ječmen, žito, špalda, oves, slunečnice, sezam, len, dýně a další.  

Klepněte pro větší obrázek
Fazolky mungo si vychutnáte syrové 

Pokud se do klíčení semen teprve pouštíte, doporučuji vyzkoušet fazolky mungo. Mají téměř stoprocentní klíčivost, rychle rostou a jsou docela tolerantní k začátečnickým chybám. Navíc výborně chutnají jak syrové, tak v dalších úpravách.  

Speciální nakličovadlo versus klíčení na vatě

Jestliže se rozhodujete, zda si nakličovadlo opatřit, pak vám radím, že rozhodně ano. Každý, kdo nechává pravidelně nakličovat semena pomocí vhodného přístroje, mi totiž potvrdil, že by se k dřívějšímu způsobu už nevrátil.

A který z přístrojů vybrat, zda s automatickým zavlažováním či bez něj? Podle toho, co jsem měla možnost vyzkoušet, a podle svých potřeb (semena nakličuji občas, a to pro dvě osoby) bych se jednoznačně rozhodla pro Biomisku (335 korun).  

Klepněte pro větší obrázek
Mísa pro různá semena je ve Freshlifu rozdělena do čtyř částí  

Na rozdíl od Freshlifu (2980 korun) nezabírá tolik místa, je skladná, snadněji se s ní manipuluje, k dobrému výkonu nepotřebuje elektrický příkon a v neposlední řadě je cenově přijatelnější. Freshlife bych doporučila početnějším rodinám a jako ideální zařízení pro jídelny nabízející zdravou výživu nebo čajovny, tedy pro větší množství lidí.

Soutěžte s námi o Biomisku

Klepněte pro větší obrázek
Do každého patra můžete umístit jiný druh 

A protože jaro je tu a s ním i jarní únava, připravili jsme pro vylepšení nálady zajímavou soutěž. Napište nám svůj nej recept na pokrm z naklíčených semen, přidejte fotografii hotového pokrmu a vše pošlete na adresu soutez@abecedazahrady.cz.

Své příspěvky můžete zasílat do pátku 25. dubna 2008. Tři z vás, jejichž recepty nás upoutají nejvíce, od nás získají Biomisku.

Soutěž již byla ukončena.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |