vytisknout velikost písma Nahradí jakon brambory?

Jakon pochází z Jižní Ameriky a poskytuje sladké a osvěžující hlízy. Jsou vhodné pro diabetiky, pro lidi s nadváhou. Přečtěte si, jak můžete jakon vypěstovat na vlastní zahradě.
Nahradí jakon brambory?

Jakon (Smallanthus sonchifolius) pochází z Jižní Ameriky, kde byl odedávna pěstován na území dávno zaniklé říše Inků pro své sladké, křupavé a osvěžující hlízy. Rostlina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) tvoří velké podzemní hlízy o hmotnosti 100 – 500 g. Celá rostlina je však velmi citlivá na zmrznutí, tudíž je u nás její pěstování vymezeno podle nadmořské výšky od poloviny května do příchodu podzimních mrazíků.

Klepněte pro větší obrázek

Návod, jak jakon pěstovat, je zcela prostý. Rostlina vytváří na bázi stonku dva druhy hlíz. Blíže povrchu půdy najdeme stonkové hlízy, jimiž se vegetativně rozmnožuje a které nejsou vhodné ke konzumaci. Tyto hlízy vysazujeme jako brambory, jediný rozdíl je v tom, že jakon nevyžaduje čerstvě vyhnojenou půdu chlévským hnojem. Za přídavek kompostu ale bude vděčný. Během vegetace okopáváme, ničíme plevel a pravidelně zaléváme. Hlízy sklízíme do poloviny září.

Jedlé, v půdě uložené zásobní hlízy jsou vřetenovitého tvaru a připomínají bulvy červené řepy. Mají jemnou slupku, která na vzduchu rychle tmavne. Pod ní se nachází korová vrstva slabě pryskyřičnaté chuti, pod níž je jemná dužnina sklovitého vzhledu příjemné ovocné chuti. Skladováním těchto hlíz se výrazně zvyšuje jejich sladkost a vůně.

Klepněte pro větší obrázek

Hlízy jakonu jsou vhodné zejména pro diabetiky, pro lidi s nadváhou a u všech stavů, kde je na místě racionální zdravá výživa. Kromě užití za syrova ve směsi s ovocem nebo ve směsi se zeleninou jako saláty, je lze tepelně upravovat,vařit, dusit, smažit,kompotovat, přičemž na rozdíl od bramborových hlíz se jakonové hlízy nerozváří.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak pěstovat vřes v truhlíku na balkoně i na zahradě

Jak pěstovat vřes v truhlíku na balkoně i na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu a ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá.

14.  9.  2017 |