vytisknout velikost písma Nahradí jakon brambory?

Jakon pochází z Jižní Ameriky a poskytuje sladké a osvěžující hlízy. Jsou vhodné pro diabetiky, pro lidi s nadváhou. Přečtěte si, jak můžete jakon vypěstovat na vlastní zahradě.
Nahradí jakon brambory?

Jakon (Smallanthus sonchifolius) pochází z Jižní Ameriky, kde byl odedávna pěstován na území dávno zaniklé říše Inků pro své sladké, křupavé a osvěžující hlízy. Rostlina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) tvoří velké podzemní hlízy o hmotnosti 100 – 500 g. Celá rostlina je však velmi citlivá na zmrznutí, tudíž je u nás její pěstování vymezeno podle nadmořské výšky od poloviny května do příchodu podzimních mrazíků.

Klepněte pro větší obrázek

Návod, jak jakon pěstovat, je zcela prostý. Rostlina vytváří na bázi stonku dva druhy hlíz. Blíže povrchu půdy najdeme stonkové hlízy, jimiž se vegetativně rozmnožuje a které nejsou vhodné ke konzumaci. Tyto hlízy vysazujeme jako brambory, jediný rozdíl je v tom, že jakon nevyžaduje čerstvě vyhnojenou půdu chlévským hnojem. Za přídavek kompostu ale bude vděčný. Během vegetace okopáváme, ničíme plevel a pravidelně zaléváme. Hlízy sklízíme do poloviny září.

Jedlé, v půdě uložené zásobní hlízy jsou vřetenovitého tvaru a připomínají bulvy červené řepy. Mají jemnou slupku, která na vzduchu rychle tmavne. Pod ní se nachází korová vrstva slabě pryskyřičnaté chuti, pod níž je jemná dužnina sklovitého vzhledu příjemné ovocné chuti. Skladováním těchto hlíz se výrazně zvyšuje jejich sladkost a vůně.

Klepněte pro větší obrázek

Hlízy jakonu jsou vhodné zejména pro diabetiky, pro lidi s nadváhou a u všech stavů, kde je na místě racionální zdravá výživa. Kromě užití za syrova ve směsi s ovocem nebo ve směsi se zeleninou jako saláty, je lze tepelně upravovat,vařit, dusit, smažit,kompotovat, přičemž na rozdíl od bramborových hlíz se jakonové hlízy nerozváří.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A