vytisknout velikost písma Nahradí jakon brambory?

Jakon pochází z Jižní Ameriky a poskytuje sladké a osvěžující hlízy. Jsou vhodné pro diabetiky, pro lidi s nadváhou. Přečtěte si, jak můžete jakon vypěstovat na vlastní zahradě.
Nahradí jakon brambory?

Jakon (Smallanthus sonchifolius) pochází z Jižní Ameriky, kde byl odedávna pěstován na území dávno zaniklé říše Inků pro své sladké, křupavé a osvěžující hlízy. Rostlina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) tvoří velké podzemní hlízy o hmotnosti 100 – 500 g. Celá rostlina je však velmi citlivá na zmrznutí, tudíž je u nás její pěstování vymezeno podle nadmořské výšky od poloviny května do příchodu podzimních mrazíků.

Klepněte pro větší obrázek

Návod, jak jakon pěstovat, je zcela prostý. Rostlina vytváří na bázi stonku dva druhy hlíz. Blíže povrchu půdy najdeme stonkové hlízy, jimiž se vegetativně rozmnožuje a které nejsou vhodné ke konzumaci. Tyto hlízy vysazujeme jako brambory, jediný rozdíl je v tom, že jakon nevyžaduje čerstvě vyhnojenou půdu chlévským hnojem. Za přídavek kompostu ale bude vděčný. Během vegetace okopáváme, ničíme plevel a pravidelně zaléváme. Hlízy sklízíme do poloviny září.

Jedlé, v půdě uložené zásobní hlízy jsou vřetenovitého tvaru a připomínají bulvy červené řepy. Mají jemnou slupku, která na vzduchu rychle tmavne. Pod ní se nachází korová vrstva slabě pryskyřičnaté chuti, pod níž je jemná dužnina sklovitého vzhledu příjemné ovocné chuti. Skladováním těchto hlíz se výrazně zvyšuje jejich sladkost a vůně.

Klepněte pro větší obrázek

Hlízy jakonu jsou vhodné zejména pro diabetiky, pro lidi s nadváhou a u všech stavů, kde je na místě racionální zdravá výživa. Kromě užití za syrova ve směsi s ovocem nebo ve směsi se zeleninou jako saláty, je lze tepelně upravovat,vařit, dusit, smažit,kompotovat, přičemž na rozdíl od bramborových hlíz se jakonové hlízy nerozváří.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |