vytisknout velikost písma Nahradí jakon brambory?

Jakon pochází z Jižní Ameriky a poskytuje sladké a osvěžující hlízy. Jsou vhodné pro diabetiky, pro lidi s nadváhou. Přečtěte si, jak můžete jakon vypěstovat na vlastní zahradě.
Nahradí jakon brambory?

Jakon (Smallanthus sonchifolius) pochází z Jižní Ameriky, kde byl odedávna pěstován na území dávno zaniklé říše Inků pro své sladké, křupavé a osvěžující hlízy. Rostlina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) tvoří velké podzemní hlízy o hmotnosti 100 – 500 g. Celá rostlina je však velmi citlivá na zmrznutí, tudíž je u nás její pěstování vymezeno podle nadmořské výšky od poloviny května do příchodu podzimních mrazíků.

Klepněte pro větší obrázek

Návod, jak jakon pěstovat, je zcela prostý. Rostlina vytváří na bázi stonku dva druhy hlíz. Blíže povrchu půdy najdeme stonkové hlízy, jimiž se vegetativně rozmnožuje a které nejsou vhodné ke konzumaci. Tyto hlízy vysazujeme jako brambory, jediný rozdíl je v tom, že jakon nevyžaduje čerstvě vyhnojenou půdu chlévským hnojem. Za přídavek kompostu ale bude vděčný. Během vegetace okopáváme, ničíme plevel a pravidelně zaléváme. Hlízy sklízíme do poloviny září.

Jedlé, v půdě uložené zásobní hlízy jsou vřetenovitého tvaru a připomínají bulvy červené řepy. Mají jemnou slupku, která na vzduchu rychle tmavne. Pod ní se nachází korová vrstva slabě pryskyřičnaté chuti, pod níž je jemná dužnina sklovitého vzhledu příjemné ovocné chuti. Skladováním těchto hlíz se výrazně zvyšuje jejich sladkost a vůně.

Klepněte pro větší obrázek

Hlízy jakonu jsou vhodné zejména pro diabetiky, pro lidi s nadváhou a u všech stavů, kde je na místě racionální zdravá výživa. Kromě užití za syrova ve směsi s ovocem nebo ve směsi se zeleninou jako saláty, je lze tepelně upravovat,vařit, dusit, smažit,kompotovat, přičemž na rozdíl od bramborových hlíz se jakonové hlízy nerozváří.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |