vytisknout velikost písma Nahradí jakon brambory?

Jakon pochází z Jižní Ameriky a poskytuje sladké a osvěžující hlízy. Jsou vhodné pro diabetiky, pro lidi s nadváhou. Přečtěte si, jak můžete jakon vypěstovat na vlastní zahradě.
Nahradí jakon brambory?

Jakon (Smallanthus sonchifolius) pochází z Jižní Ameriky, kde byl odedávna pěstován na území dávno zaniklé říše Inků pro své sladké, křupavé a osvěžující hlízy. Rostlina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) tvoří velké podzemní hlízy o hmotnosti 100 – 500 g. Celá rostlina je však velmi citlivá na zmrznutí, tudíž je u nás její pěstování vymezeno podle nadmořské výšky od poloviny května do příchodu podzimních mrazíků.

Klepněte pro větší obrázek

Návod, jak jakon pěstovat, je zcela prostý. Rostlina vytváří na bázi stonku dva druhy hlíz. Blíže povrchu půdy najdeme stonkové hlízy, jimiž se vegetativně rozmnožuje a které nejsou vhodné ke konzumaci. Tyto hlízy vysazujeme jako brambory, jediný rozdíl je v tom, že jakon nevyžaduje čerstvě vyhnojenou půdu chlévským hnojem. Za přídavek kompostu ale bude vděčný. Během vegetace okopáváme, ničíme plevel a pravidelně zaléváme. Hlízy sklízíme do poloviny září.

Jedlé, v půdě uložené zásobní hlízy jsou vřetenovitého tvaru a připomínají bulvy červené řepy. Mají jemnou slupku, která na vzduchu rychle tmavne. Pod ní se nachází korová vrstva slabě pryskyřičnaté chuti, pod níž je jemná dužnina sklovitého vzhledu příjemné ovocné chuti. Skladováním těchto hlíz se výrazně zvyšuje jejich sladkost a vůně.

Klepněte pro větší obrázek

Hlízy jakonu jsou vhodné zejména pro diabetiky, pro lidi s nadváhou a u všech stavů, kde je na místě racionální zdravá výživa. Kromě užití za syrova ve směsi s ovocem nebo ve směsi se zeleninou jako saláty, je lze tepelně upravovat,vařit, dusit, smažit,kompotovat, přičemž na rozdíl od bramborových hlíz se jakonové hlízy nerozváří.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

15.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?

31.  7.  2018 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

18.  9.  2018 | | 2 N/A