vytisknout velikost písma Nádoba - celá polovina krásy exotických rostlin

Pěstování v nádobách využíváme především na balkonech, terasách a u exotických rostlin. Obal je přitom neméně, nebo setjně důležitý jako samotná rostlina.
Nádoba - celá polovina krásy exotických rostlin

Klepněte pro větší obrázekPro pěstování rostlin je nutné zvolit vhodný druh a velikost nádoby. Rostlina zasazená v příliš malé nádobě nemá možnost optimálně vyvinout podzemní i nadzemní část a je náročnější na pravidelnou zálivku a přísun živin. Objem substrátu v příliš velké nádobě není rostlina schopná včas prokořenit, substrát se snadno převlhčuje a může se znehodnotit (zkysnout). Každá nádoba určená pro pěstování rostlin musí být opatřena dostatečně velkým otvorem nebo otvory pro odtok zálivkové vody.

Nejčastěji se setkáváme s nádobami z pálené hlíny, dřeva, plastu a kovu. Jejich výběr může krásu exotické rostliny podtrhnout či doplnit, nebo naopak znehodnotit.

Klepněte pro větší obrázekPálená hlína (terakota) je porézní materiál. Celý povrch nádoby je schopný vypařovat, ale také přijímat vlhkost a vzduch. Tím je podporováno vysychání substrátu v květináči, stojí-li na volném prostranství. A naopak, je-li nádoba zapuštěna v půdě, propouští ke kořenům vlhkost z okolní půdy. Rostliny pěstované ve volně stojících hliněných nádobách je nutné častěji zalévat. Nový květináč z pálené hlíny by se měl před prvním použitím namočit na několik hodin do vody, aby jeho stěny nasály vodu a ne-odebíraly ji vysazené rostlině. Vhodnější pro volně stojící využití jsou terakotové nádoby s vnější glazurou. Ta znemožní odpar vody, ale také přístup vzduchu ke kořenům.

Klepněte pro větší obrázekDřevo je poměrně lehký a pevný přírodní materiál. Pro výsadbu rostlin se používají nejčastěji okrouhlé dřevěné kbelíky, vědra nebo čtverhranné květináče a truhlíky. Nádoby by měly být vyrobeny z kvalitního tvrdého dřeva a naimpregnovány nebo natřeny látkami, které chrání dřevo proti působení vlhkosti ale nepoškozují rostliny. Stěny nádoby umožňují částečnou výměnu plynů a vlhkosti s okolím, ale v daleko menší míře než hliněné nádoby.

Klepněte pro větší obrázekPlastové nádoby jsou lehké a snadno omyvatelné. Jejich povrch je nepropustný pro vodu a vzduch, a proto v nich substrát pomaleji vysychá, ale může dojít také k jeho snadnějšímu přelití. Květináče zapuštěné do záhonu nejsou schopné přijímat vlhkost z okolní půdy a rostlina musí být pravidelně zalévána a hnojena. Plastové nádoby mají jen nízkou hmotnost a zvláště vyšší rostliny v nich mohou mít špatnou stabilitu, takže je nutné dobré ukotvení.

Klepněte pro větší obrázekPlechové nádoby mají podobné vlastnosti jako nádoby plastové – jsou nepropustné, lehké a rychle se zahřívají. Přesto bývají často používány pro svůj efektní vzhled. Rostliny v plechových nádobách by se však měly umisťovat raději do polostínu nebo na severní strany budov, aby nedocházelo k jejich přehřívání, zhoršené výměně plynů a zahnívání kořenů.

Související články

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A