vytisknout velikost písma Nádoba - celá polovina krásy exotických rostlin

Pěstování v nádobách využíváme především na balkonech, terasách a u exotických rostlin. Obal je přitom neméně, nebo setjně důležitý jako samotná rostlina.
Nádoba - celá polovina krásy exotických rostlin

Klepněte pro větší obrázekPro pěstování rostlin je nutné zvolit vhodný druh a velikost nádoby. Rostlina zasazená v příliš malé nádobě nemá možnost optimálně vyvinout podzemní i nadzemní část a je náročnější na pravidelnou zálivku a přísun živin. Objem substrátu v příliš velké nádobě není rostlina schopná včas prokořenit, substrát se snadno převlhčuje a může se znehodnotit (zkysnout). Každá nádoba určená pro pěstování rostlin musí být opatřena dostatečně velkým otvorem nebo otvory pro odtok zálivkové vody.

Nejčastěji se setkáváme s nádobami z pálené hlíny, dřeva, plastu a kovu. Jejich výběr může krásu exotické rostliny podtrhnout či doplnit, nebo naopak znehodnotit.

Klepněte pro větší obrázekPálená hlína (terakota) je porézní materiál. Celý povrch nádoby je schopný vypařovat, ale také přijímat vlhkost a vzduch. Tím je podporováno vysychání substrátu v květináči, stojí-li na volném prostranství. A naopak, je-li nádoba zapuštěna v půdě, propouští ke kořenům vlhkost z okolní půdy. Rostliny pěstované ve volně stojících hliněných nádobách je nutné častěji zalévat. Nový květináč z pálené hlíny by se měl před prvním použitím namočit na několik hodin do vody, aby jeho stěny nasály vodu a ne-odebíraly ji vysazené rostlině. Vhodnější pro volně stojící využití jsou terakotové nádoby s vnější glazurou. Ta znemožní odpar vody, ale také přístup vzduchu ke kořenům.

Klepněte pro větší obrázekDřevo je poměrně lehký a pevný přírodní materiál. Pro výsadbu rostlin se používají nejčastěji okrouhlé dřevěné kbelíky, vědra nebo čtverhranné květináče a truhlíky. Nádoby by měly být vyrobeny z kvalitního tvrdého dřeva a naimpregnovány nebo natřeny látkami, které chrání dřevo proti působení vlhkosti ale nepoškozují rostliny. Stěny nádoby umožňují částečnou výměnu plynů a vlhkosti s okolím, ale v daleko menší míře než hliněné nádoby.

Klepněte pro větší obrázekPlastové nádoby jsou lehké a snadno omyvatelné. Jejich povrch je nepropustný pro vodu a vzduch, a proto v nich substrát pomaleji vysychá, ale může dojít také k jeho snadnějšímu přelití. Květináče zapuštěné do záhonu nejsou schopné přijímat vlhkost z okolní půdy a rostlina musí být pravidelně zalévána a hnojena. Plastové nádoby mají jen nízkou hmotnost a zvláště vyšší rostliny v nich mohou mít špatnou stabilitu, takže je nutné dobré ukotvení.

Klepněte pro větší obrázekPlechové nádoby mají podobné vlastnosti jako nádoby plastové – jsou nepropustné, lehké a rychle se zahřívají. Přesto bývají často používány pro svůj efektní vzhled. Rostliny v plechových nádobách by se však měly umisťovat raději do polostínu nebo na severní strany budov, aby nedocházelo k jejich přehřívání, zhoršené výměně plynů a zahnívání kořenů.

Související články

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |