vytisknout velikost písma Načechraná čechrava

Výrazná květenství intenzivních barev připomínají ozdobné chocholy cirkusových koní. Přesto je čechrava elegantní rostlinou pro zahradu i domov.
Čechrava neboli tavolín (Astilbe) je trvalka, patřící mezi lomikamenovité. Má dvojčetně až trojčetně dělené, zpeřené listy. Kvete dlouhými latami květů, převážně v létě. Zkombinujeme-li více odrůd, lze docílit plynulého kvetení od poloviny června až do září. Jednotlivé druhy mají výšku od patnácti až do sto dvaceti centimetrů.

Tato trvalka pochází z Asie, odkud ji v osmnáctém století přivezli námořníci. Původní rostliny byly nízké, s drobnějším bílým květenstvím. Dnes pěstované odrůdy jsou vesměs hybridy.

Za dnešní atraktivní podobu i pojmenování Astilbe x arendsii vděčí německému pěstiteli Georgu Arendsovi. Tomu se podařilo vyšlechtit odrůdy, které dosahují až metrové výšky a honosí se květy v hustých latách, zbarvených od bílé přes růžovou až po hnědočervenou.

Klepněte pro větší obrázek
Čechrava se pěstuje snadno a ozdobí i stinné kouty zahrad

Druhou, výraznou skupinu čechrav tvoří Astilbe japonica, jejíž květenství mají pyramidovitý tvar a rozkvétají už v červnu.

Nejznámější druhy

Miniaturním druhem je Astilbe crispa, vysoká pouhých patnáct až dvacet centimetrů. K dostání je například varieta Arend "Perkeo" se zkadeřenými listy a tmavě růžovým květenstvím. Kvete v červenci.

Mezi nižší druhy s výškou mezi čtyřiceti a šedesáti centimetry se řadí nejranější odrůda "Deutschland" s bílými květy či tmavě růžová "Bremen", dále růžově kvetoucí "Cattleya" a "Europa" .

Klepněte pro větší obrázek
Astilbe japonica "Deutschland" patří mezi nižší druhy

K nejvyšším patří Astilbe thunbergii pocházející z Japonska. Dorůstá do výšky přes jeden metr.

Astilbe chinensis je jediný druh snášející sucho. Měří až třicet centimetrů, má poléhavé listy. Kvete fialovorůžově od června do září.

Aby čechrava prospívala

…na zahradě

Rozhodnete-li se umístit tuto rostlinu na vaši zahrádku, můžete tak učinit jak na podzim, tak i na jaře. Vysazovat ji můžete jednotlivě i ve skupinách.

Čechrava dobře poroste na polostinném či stinném místě pod vyššími keři a stromy, na okraji okrasného jezírka. Lze ji umístit i na slunečné stanoviště, musí však stále mít vlhkou půdu. Dejte ale pozor na přemokření.

Zemina nesmí být zásaditá, měla by být dostatečně humózní.

Při podzimní výsadbě je pro první zimu vhodná lehká pokrývka z listí.

Kořeny se po několika letech objevují nad povrchem, takže je nutné přihrnutí hlínou, aby nedošlo k jejich vysychání.

Při větším suchu v létě i v zimním období je nutná zálivka, v horkých dnech se doporučuje postřik vodou. Nezapomínejte ani na pravidelné hnojení.

…i v nádobě

Čechravu lze krátkodobě pěstovat jako hrnkovou nebo truhlíkovou rostlinu. Stejně jako ve volné půdě má ráda polostín nebo světlé stanoviště bez přímého slunce. Je chladnomilná, teploty v tomto případě nesmí klesnout pod deset stupňů.

Klepněte pro větší obrázek
Čechravě se daří také v květináči

Pěstování je obdobné - vlhká půda, častá zálivka, rosení a hnojení.

Po odkvětu se nádoba s rostlinou umístí na několik dní do chladné a dobře větrané místnosti, poté se rostlina vysadí do volné půdy na zastíněné místo.

Čechravy se dají i rychlit.

Množení

Množení čechrav se provádí na jaře nebo na podzim dělením starších rostlin. Připraveny jsou tehdy, když je jejich střed holý. Rostlina vyžaduje přesazení do nové půdy. Vyjme se, rozdělí ostrým nožem a vysadí na nové místo. Původní místo se osází jinými rostlinami.

Klepněte pro větší obrázek
Astilbe chinensis "Visions" si můžete stejně jako ostatní kultivary jednoduše rozmnožit

Náš tip

Čechravy se hodí i k řezu. Po uříznutí se musí dát okamžitě do vody.

Nejefektněji působí vyšší druhy s dlouhým stvolem umístěné ve vysoké váze.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |