vytisknout velikost písma Nač nesmíte zapomenout při výsadbě dřevin

Říjen je nejvhodnějším obdobím pro výsadbu většiny ovocných a okrasných dřevin. Poradíme vám, jak postupovat. Dopředu si promyslete, jaké stromky či keře budou ideální volbou pro vaši zahradu. Zjistěte si, jaké mají nároky na pěstování a pusťte se do práce.

Jáma tak akorát

Není podstatné, zda vykopete jámu kruhovou nebo pravoúhlou. Měli byste ale dodržet pravidlo týkající se její velikosti – měla by být asi dvakrát tak velká jako kořenový bal.

V odborné literatuře se můžete setkat i s konkrétními mírami. Pro délku strany čtvercové jámy se u ovocných stromů doporučuje 100 centimetrů, u bobulovin (keřů či stromků) polovina, tedy 50 centimetrů.

Klepněte pro větší obrázek
Než strom zasadíte, vyzkoušejte, zda je hloubka jámy odpovídající

Kopejte do hloubky 50 až 60 centimetrů, nezapomeňte nakypřit dno. Půdu, kterou vyberete, obohaťte humusem a živinami. Vzhledem k tomu, že zemina by měla ještě před vysazením vybrané dřeviny sesednout, připravte si jámu alespoň dva či tři dny předem. Dřeviny nevysazujte příliš blízko k sousedovu pozemku, aby se za čas nestaly příčinou neshod.

Výsadba dřevin

Při převozu zakoupených exemplářů k vám domů udržujte jejich kořeny vlhké. Pro jistotu si s sebou vezměte pytlovinu či podobný materiál, abyste do něj mohli v případě potřeby kořeny zabalit. Pokud byste je nechali holé a suché, hrozí, že se dřevina neujme, popřípadě špatně poroste.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rostliny s rozrostlým kořenovým balem se ujímají snadněji

Při výsadbě kořeny prohlédněte; ty, které jsou poraněné, zastřihněte, ostatní nijak neupravujte. Den před výsadbou je namočte do čisté vody. Máte-li jámu dobře připravenou, můžete nyní vykopat jen tak velký prostor, který stačí pro objem kořenů.

Půdu upravte tak, aby uprostřed vznikl malý kopeček, na který kořeny pečlivě rozložíte. U stromů, které byly naroubovány těsně nad zemí, dbejte na to, aby místo roubování zůstalo asi 10 centimetrů nad povrchem půdy.

Toto místo poznáte podle zesílení, jež připomíná otok. V případě, že by se dostalo pod půdu, zapustila by ušlechtilá odrůda kořeny, a podnož by tak ztratila svůj vliv na růst a plodnost daného stromu. Kořenový bal zahrňte zemí, upěchujte a řádně zalijte.

Klepněte pro větší obrázek
Dobře zasazený strom musí vydržet i bouři

Opora, jak má být

Kmen stromu přivažte ke kůlu. Ten má svojí výškou sahat asi 10 centimetrů pod první větev koruny. Výjimkou jsou vřetena (tvar ovocných stromů mající pouze střední osou, na níž se nacházejí plodonosné větve), stromkové rybízy a angrešty, u nichž musí opora procházet podél koruny, jelikož střední výhon se k ní vyvazuje po celý život.

Stromy uvažte ke kůlům z počátku pouze provizorně, aby se při sesedání půdy neponičily. K vázání použijte materiál, kterým dřeviny nepoškodíte; máte-li volnou chvíli a několik zbylých korkových zátek, není nic jednoduššího, než zátky navléci na měděný či pozinkovaný drát. Vytvoříte tak úvaz, jenž stromu neublíží a jehož životnost bude zaručeně delší než v případě často užívaného provázku.

Klepněte pro větší obrázek
Při výsadbě již větších, vzrostlejších stromů použijte kůlů více

Sestřih jako od holiče

U ovocných stromů, které vysadíte na podzim, je vhodné založit řezem korunku. Ponechejte střední výhon a tři až čtyři postranní. Všechny ostatní seřízněte až na větevní kroužek a rány zatřete štěpařským voskem.

Výhony v koruně zkraťte o polovinu až dvě třetiny délky, jen střední nechte vyčnívat o něco výše. Dbejte na to, abyste výhony seřízli nad pupenem, který směřuje ven. Řez proveďte i u okrasných keřů. Všechny výhony zkraťte ve dvou třetinách až v polovině jejich délky.

Aby dřeviny vydržely

Nachází-li se vaše zahrada poblíž polí či lesů, postarejte se o ochranu dřevin proti okusu divokou zvěří. Nejvhodnějším materiálem je drátěné – králičí pletivo s drobnými očky či umělá hmota s malými otvory, které omotáte minimálně do výšky jednoho metru.

Klepněte pro větší obrázek
Budoucí úrodu je třeba chránit hned od začátku

Jestliže svádíte boj s píďalkou podzimní, je nejvyšší čas pořídit stromům lepové pásy. Dříve než je umístíte těsně ke kmeni, odrhněte rozpraskanou kůru. Pozor, nenechávejte ji volně padat!

Je zapotřebí prostřít pod strom dostatečně prostornou látku a vše, co na ni odpadne, okamžitě spálit. Za kůrou se totiž skrývá mnoho škůdců. Lepové pásy omotejte také na kůly vedle stromů – i tudy by se mohly samičky píďalek dostat na stromy.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |