vytisknout velikost písma Na zimování zapomeňte: citrony vypěstujete i v paneláku!

Na zimování zapomeňte: citrony vypěstujete i v paneláku!

Jak je to možné? Citrus s exotickým vzhledem známý jako Buddhova ruka totiž nepotřebuje zimování.

Buddhova ruka (Citrus medica var. Digitata) je drobnější roubovaný keřík z čeledi routovitých (Rutaceae). Největší zajímavost představují plody, avšak rostlina jako taková patří z hlediska pěstování k těm nejméně náročným.

Klepněte pro větší obrázek
Plody netradičního tvaru se využívají ke kandování nebo v usušeném stavu vkládají jako aromatická složka mezi prádlo; foto: Pavel Beran – Subtropické zahradnictví Kruh

Původní druh Citrus medica, u nás známý také jako cedrát, pochází ze severovýchodní Indie. Buddhova ruka vznikla křížením s klasickým pomerančovníkem (Citrus sinensis), přičemž za její domovinu je považováno Japonsko a Indie.

Buddhova ruka potřebuje dostatek vody a světla

Buddhově ruce, stejně tak jako jiným druhům citrusů, nejvíce vyhovují teploty vzduchu kolem třiadvaceti stupňů Celsia. Rostlina má ráda pravidelnou zálivku, avšak dávejte pozor na přelití!

To by mohlo vyústit ve hnilobu kořenů a následný úhyn. V sezoně, tedy od jara do podzimu, rostlinu přihnojujte nejlépe každý týden tekutým hnojivem.

Klepněte pro větší obrázek
Velké rostliny unesou větší počet plodů, menším exemplářům ponecháme dva až čtyři; foto: Pavel Beran – Subtropické zahradnictvá Kruh

Základem je kvalitní správná zemina a dostatek prostoru v květináči

Nejen Buddhovu ruku, ale i ostatní druhy citrusů pěstujte ve speciálním typu zeminy, jež je určena přesně pro tuto skupinu rostlin, nebo jej sami namíchejte: dva díly zahradnického substrátu, jeden díl písku a jeden díl těžké jílovité zeminy.

Ve spodní části pěstebních nádob nesmí chybět ani účinná drenáž, třeba keramzit. Jednoleté rostlině postačuje květináč o průměru kolem dvanácti centimetrů, dvouletá již vyžaduje alespoň šestnáct centimetrů.

Tříletému exempláři dopřejte nádobu o průměru alespoň dvaadvacet centimetrů, čtyř- a víceletým kusům více než třicet centimetrů. Rostliny pěstujte na světlých a chráněných místech. V místech, kde je průvan, začne Buddhova ruka velmi rychle shazovat olistění a zahyne.

Nezapomínejte na pravidelné rosení: nejen že tím rostlinám zlepšíte kondici, ale zároveň je tím ochráníte před savými škůdci. Citrusy bývají obecně nejvíce napadány sviluškou, a to především v suchých panelákových bytech.

Klepněte pro větší obrázek
Buddhova ruka je jeden z nejatraktivnějších, a přitom nejsnadněji pěstovatelných citrusů; foto: Pavel Beran – Subtropické zahradnictví Kruh

Když začne kvést

Buddhova ruka začíná kvést druhým rokem na jednoletém dřevě. Všímejte si především toho, kolik má rostlina květů. Jeden plod totiž potřebuje být vyživován dvaceti až třiceti listy.

Vzhledem k tomu, že plody dosahují v poměru k velikosti celého keříku velkých rozměrů, doporučuji vám ponechat na rostlině maximálně dva až tři.


Podívejte se, jak se rozvíjí květ Buddhovy ruky 

Už žádné zimování!

Na rozdíl od citrusů, roubovaných na podnoži druhu Poncirus trifoliata, Buddhova ruka nepotřebuje chladné zimování. Je totiž roubována na podnože bigarádie (Citrus aurantium). Někoho by ale mohlo trochu zmást, že před zimou kompletně shodí olistění.

Není to ovšem žádná nemoc, nýbrž přirozený jev! Na rostlině přes zimu zůstávají jen květy a případně plody. Buddhovu pěst pak přemístěte na okno se severní či východní orientací, kde bezproblémově přečká zimu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |