vytisknout velikost písma Na výstavě Floria budou k vidění i dvousetleté bonsaje

Na výstavě Floria budou k vidění i dvousetleté bonsaje

Již za pár dnů se v Kroměříži uskuteční tradiční prodejní pěstitelská výstava Floria, na níž se od čtvrtka 10. do neděle 13. října sjede na 200 zahradníků z celé republiky. Návštěvníkům nabídne každý den od 9.00 do 17.00 hodin především ovocné i okrasné stromky a širokou škálu podzimních květin.

Vůbec poprvé budou moci návštěvníci obdivovat výpěstky zahrádkářů ve speciální expozici věnované ovoci a zelenině. Podzimní plody jako jablka, hrušky, švestky nebo fazole, ale i patisony nebo tykve různých odrůd budou k vidění v jedné z krytých hal výstaviště.

Vstupte do světa bonsají

Ve stejném termínu se na výstavišti uskuteční největší autorská výstava bonsají v Evropě Floria Bonsai, pořádaná ve spolupráci s Bonsai centrem a muzeem Isabelia ze Starého Města u Uherského Hradiště, které patří mezi největší firmy s tímto zaměřením ve východní a střední Evropě.

K vidění budou desítky bonsají starých až 200 let. Zájemci tady mohou získat cenné rady pro jejich pěstování i tvarování. Samotná expozice je v rámci výstavního prostoru rozdělena na tři části. V první budou umístěny bonsaje vytvořené z jamadori (výchozí rostlinný materiál určený pro další tvarování vykopaný ve volné přírodě).

Druhý sál nabídne pohled do malé, v japonském duchu vytvořené zahrady s tradiční bránou Torri, stylizovanou čajovnou a prostorem pro tvarování a úpravu bonsají. Třetí část v klasických aranžmá ukáže další jehličnaté a listnaté bonsaje.

Poradí vám odborníci

Po celou dobu výstavy bude pro zájemce připravena poradenská služba a prodejní zázemí, v němž si návštěvníci mohou zakoupit malé bytové bonsaje i hodnotnější stromy v různých stádiích rozpracovanosti. Zajímavým zpestřením bude zhruba dvacetiminutový film promítaný v pravidelných časových intervalech, který diváky seznámí s nejrůznějšími možnostmi a technikami tvarování bonsají.

Výstavu bonsají doplní také přehlídka exponátů suiseki ze sbírek Bonsai centra Isabelia a správnou atmosféru navodí reprodukovaná hudba Doc. Vlastislava Matouška Ph.D., hráče na japonskou flétnu šakuhači.

Na své si přijdou i chovatelé

Součástí podzimní Florie bude prodejní výstava drobného zvířectva, určená nejen chovatelům. Představí více než stovku králíků a holubů, také slepice, kachny a husy v jejich přirozeném prostředí na jezírku, vybudovaném pro tuto příležitost.

Návštěvníci si zvolí králičího favorita, který bude vyhlášen Králíkem Moravy. Na své si přijdou i milovníci medu; včelařům bude patřit samostatná expozice s prodejem včelařských potřeb, doplněná prodejem medu, medoviny a medových perníků.

Zdroj: Výstaviště Floria

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |