Majestátní akát vyniká záplavou bílých květů, které omamují sladkou vůní a lákají včely i motýly. Tento strom je významnou medonosnou rostlinou a skrývá bohatství léčivých látek, které právě teď můžete získat.
Trnovník akát (Robinia pseudoacacia) je až 25 metrů vysoký keř nebo strom, který má hnědou, hluboko popraskanou borku a lichozpeřené listy složené z malých, měkkých elipsovitých lístků. Během celého roku jsou poměrně nenápadné, ale na jaře k sobě přitáhnou pozornost: jejich květy silně, až opojně voní a kvůli velkému množství nektaru přitahují opylovače.
V dobu, kdy kvete akát, můžete sklízet i rebarboru. Vyzkoušejte i z ní připravit rebarborový sirup:
Jak využít akát
Právě květy se v lidovém léčitelství užívají pro své projímavé a uvolňující účinky. Při křečích různého původu (žaludku a hladkého svalstva střev) se doporučuje asi 5% spařený čaj z květů v množství 2 až 3 šálky denně. Odvar z kůry je možné užívat jako projímadlo.
Při používání akátu buďte velmi opatrní, celý strom je jedovatý, protože obsahuje alkaloid v kůře, kořenu a semenech. Ten paralyzuje nervovou soustavu, symptomy otravy se projevují neklidem, nevolností, zvracením a tachykardií.
Kromě toho lze čaj z akátu a dalších bylin užívat při selhání ledvin, kúra je složitá a náročná, ale slibuje úlevu. Akát se využívá i při přípravě homeopatických léků: na překyselení žaludku, při žaludečních a dvanácterníkových vředech.
Jak připravit akátový sirup
Budete potřebovat:
- 400 gramů akátových květů (jen bílých kvítků otrhaných od stopek)
- kilo a čtvrt cukru
- dva citrony v biokvalitě
- 40 gramů kyseliny citronové
- vodu
Postup:
Květy zalijte litrem a půl vody, přidejte na kolečka nakrájený citron a kyselinu citronovou. Vše krátce svařte a uložte na tmavé, chladné místo, kde směs necháte dva dny louhovat. Poté slijte přes plátýnko, které důkladně vymačkáte. Dejte na sporák, pomalu ohřívejte a přidejte všechen cukr. Pomalu míchejte, dokud se cukr nerozpustí, poté nalijte do připravených, důkladně sterilovaných sklenic. Nakonec zakápněte každou láhev kapkou alkoholu, který znemožní množení škodlivých bakterií.
Do zahrady akát raději nesázejte
Ačkoliv je akát významnou medonosnou rostlinou a z jednoho stromu může být až 8 kilogramů medu, který je navíc ceněný pro svou jemnou chuť, světlou barvu, antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, v zahradě tento strom raději nechtějte. Může se agresivně šířit kořeny i semeny, navíc z kořenů vylučuje jedovaté látky. To způsobuje, že se v jeho okolí postupně přestává dařit dalším rostlinám a akáty v dané lokalitě pomalu převažují.
V blízkosti akátu se nedaří ani ovoci a ovocným stromům, ani stepním rostlinám.
Využití akátového dřeva
Dřevo akátu je čím dál oblíbenější. Je totiž velmi odolné – látky v něm obsažené jej totiž chrání proti hnilobě, odolává dřevokaznému hmyzu i houbám, takové dřevo je odolné i při uložení v zemi. lze z něj tak vyrobit různé kůly, které se zatloukají do země – plotové sloupky, ohrady, dřevěné prolézačky. Pevné dřevo je oblíbené i ve stavebnictví, díky svým vlastnostem je ideální pro výrobu zahradního nábytku. Akáty poměrně rychle rostou, a tak je pevné dřevo vhodné i jako kvalitní topivo – hoří pomalu a vydává příjemné teplo.