vytisknout velikost písma Na balkóně jako v ráji! Osazujeme truhlíky a nádoby

Každý balkón a terasa se mohou proměnit v oázu zeleně, pestrých květů a vůní. Stačí osázet nádoby. Je nejvyšší čas začít.
Na balkóně jako v ráji! Osazujeme truhlíky a nádoby
Seznam kapitol
  1. Plánujeme, sázíme a pečujeme
  2. Tipy na výsadbu v různých podmínkách
Zelený balkón i pro nezkušené pěstitele

Pro všechny, kdo uprostřed vysokých městských zdí trpí nedostatkem zeleně, i pro milovníky nadstandardně ozdobených venkovských domů máme uklidňující zprávu – stále ještě neprošvihli termín výsevu letniček a kupování sazeniček do truhlíků a závěsných květináčů.

Začneme úplně jednoduše, vybereme několik nenáročných, většinou jednoletých, rostlin, které nám přesto mohou udělat velikou radost. Máme-li málo zkušeností nebo nás odrazuje předchozí neúspěch, zkusme to ještě jednou, třeba jsme loni jenom málo hnojili nebo dali citlivé druhy do náročných podmínek.

Klepněte pro větší obrázek

Nádoba svědčí o vkusu i vtipu

V něčem rostlinky musíme pěstovat, připravíme si cokoliv, co uznáme za vhodnou nádobu – truhlíky, květináče, staré hrnce, polévkovou mísu po babičce… Prostě jakýkoliv kousek, který podle nás bude přínosem k celkovému designu balkónu a dá se naplnit hlínou. Mysleme však i na umístění a upevnění nádob, ať se nám vysoké rostliny v malých květináčích nepřevrací, případně v nejhorším ať náš výpěstek padající z pátého poschodí nezabije nešťastného kolemjdoucího.

Klepněte pro větší obrázek

Substrát je grunt

Druhou důležitou pomůckou je kvalitní substrát. V obchodech najdeme množství typů zeminy, vybereme některou s neutrální kyselostí, měla by být sterilní, vzdušná a kyprá. Pořídíme si univerzální malou zahradnickou lopatku nebo jiné šikovné nářadíčko, které můžeme použít k provzdušňování půdy, aby na povrchu neztvrdla do škraloupu. Pod hlínu na dno nádoby dáme vrstvu kamínků nebo keramzitu jako drenáž.

Na balkóně vyhladoví

Ani bez hnojiva nám „mini zahrádka“ neporoste. Protože rostliny v květináčích mají velmi omezené životní zdroje, musíme jim to vynahradit jinak. Hodně hnojíme, minimálně jednou za čtrnáct dnů, balkónovky potřebují mnohem víc živin než pokojové rostliny. Hnojivo koupíme v obchodě (z vlastních zkušeností doporučujeme Kristalon nebo kuličky Osmocote), ti odvážnější se mohou vydat do kurníku nebo do koňské stáje, kde na podlaze pro své truhlíky najdou skvostné poklady.

Klepněte pro větší obrázek

Neuhasitelná žízeň

Další absolutní nutností je vydatná zálivka, zvlášť, jestli nám na balkón svítí sluníčko. Zaléváme denně, klidně i víckrát. Dáváme však pozor, ať zbytečně nepocákáme listy, spálené hnědé skvrny nejsou žádoucím estetickým prvkem. Částečně nám od zalévaní mohou ulehčit samozavlažovací truhlíky, na trhu jich je velký výběr. Ale nikdy nezapomenem, že k vodovodu si oni ony nedojdou.

Klepněte pro větší obrázek

Estetika na prvním místě

A teď to zásadní – umělecký záměr. Zkusíme promyslet, jak by vlastně měla zahrádka vypadat, co si od ní slibujeme, jestli chceme terasu zaplavit zeleným pralesem nebo stačí jen pár solitérních rostlin, jestli použijeme romantické dekorované květináče nebo moderní truhlíky nebo všechno dohromady, jestli očekáváme praktický užitek nebo se budeme kochat pohledem, jestli se nám bude víc líbit jedna barva květů nebo spíš nekoordinovaný pestrý mišmaš.

Nebojme se, kombinujeme klidně staré s novým, můžeme zkusit různé velikosti, tvary a materiály nádob, vymysleme celkové uspořádání podle svého vkusu – souměrné nebo neuspořádané.

Samozřejmě potřebujeme také nějaké rostliny. Záleží, jak kytičky rozvrhneme, nicméně je dobré dát převislé na kraje nádoby a doplnit je uprostřed nízkými, vzadu vyššími vzpřímenými. V případě truhlíků není špatné mít převislé kytky nejen směrem na ulici, ale i dovnitř balkónu, slouží přeci jen především našim očím.

Jsou dvě možnosti, jak zaplnit připravené nádoby – vysetím semínek nebo zasazením malých rostlinek, které koupíme nebo jsme si je předem připravili z řízků pořízených tajně či legálně na jiných terasách. Semínka sice musíme pikýrovat a přesazovat nebo aspoň protrhávat, poskytnou ovšem větší radost z pozorování během růstu. S hotovými sazenicemi se zase lépe plánuje. Na balkóně je možné pěstovat i mnoho druhů bylinek, takže z mini zahrady můžeme mít navíc i druhotný praktický užitek.

Do podlouhlého truhlíku můžeme kombinovat různé druhy, máme víc prostoru než v malých květináčích. Jestliže plánujeme i závěsnou nádobu, snažíme se poskytnout kytičkám co nejvíc prostoru a květináč zavěsit tak, abychom na něj dobře viděli a mohli se z něj těšit. Bez obav můžeme kombinovat tvary i barvy!

Klepněte pro větší obrázek

Následující kapitola
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |