vytisknout velikost písma Na avokádu si vaše děti příliš nepochutnají

Pokud nechcete, aby vaše děti chodily kolem mísy s ovocem velikým obloukem, nedávejte na ni avokádo. Podle nového průzkumu je totiž právě avokádo pochutinou, kterou děti nejvíce nesnáší.

Avokádo předčilo dokonce i zelí, které vládlo mezi nejneoblíbenějšími jídly dlouhou řadu let. Vaše potomky rozhodně nenalákáte ani na pórek nebo tykev. Tyto druhy zeleniny se totiž umístily na druhém a třetím místě v dětském žebříčku nejnechutnějších poživatin.

Překvapením letošního výzkumu je nečekaná neoblíbenost melounu, který se umístil již na čtvrtém místě hned za tykví! Naopak zelí si v posledním průzkumu, který uspořádala již poněkolikáté Britská dietetická asociace společně s Britským centrem pro výzkum rakoviny, výrazně polepšilo! Umístilo se totiž až na devátém místě.

Průzkumu se zúčastnily děti ve věku od čtyř do pěti lety, které měly za úkol hodnotit sto běžných druhů potravin. Zatímco avokádo vyšlo z konečného součtu se zápornou hodnotou, vysoko v kategorii oblíbených se umístila čokoláda a čokoládové sušenky, na kterých si děti pochutnávají ze všech jídel nejraději.

Doktorka Wendy Doyleová z Britské dietetické asociace se domnívá, že si děti budují vůči avokádu odpor převážně kvůli jeho vzhledu, a ne proto jak chutná. „Fakt, že velkou část z neoblíbených jídel zabírá zelenina a většinu oblíbených pak tvoří jídla z rychlého občerstvení, je sice děsivý, ale ne překvapivý,“ řekla Doyleová s tím, že mezi další velmi oblíbené pochutiny patří zmrzlina, kuře s hranolky a kupodivu také chléb.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |