vytisknout velikost písma Mystické mučenky zdobí i chutnají

Tento rod čítá kolem čtyř set druhů rostlin. Ve volné přírodě patří mezi polodřevité liány, jež se v pralese pnou vzhůru. U nás se pěstují v interiéru, ale ne všechny druhy se do našich obydlí a skleníků hodí.

Utrpení zračící se v květech

Mučenky pocházejí z teplých krajů Jižní Ameriky. Jejich květ připomíná symboly Kristova umučení – latinské jméno mučenky zní Passiflora a passio znamená právě utrpení. Například věnec paprsků představuje trnovou korunu, pět tyčinek Kristovy rány, tři blizny hřeby.

U nás se pěstují hlavně druhy Passiflora caerulea, Passiflora edulis, Passiflora incarnata, Passiflora racemosa, Passiflora violacea a Passiflora quadrangularis.

Klepněte pro větší obrázek
Mučenka jedlá je známá spíše pod názvem maracuja

Podmínky pěstování

Jedná se o rychle rostoucí rostliny, které se upevňují pomocí opěrných konstrukcí. Ke svému životu potřebují světlé, dobře větrané a teplé místo. Přes léto jim vyhovuje teplota vyšší než dvacet stupňů Celsia, přes zimu by neměla teplota dlouhodobě klesnout pod deset stupňů Celsia.

Libovolně se mohou tvarovat a řezat. Mají rády pravidelné hnojení, ale nemá se to přehánět. Od října do února se rostliny vůbec nehnojí. Přes zimu omezte zalévání na jednou za sedm až deset dní. Od jara do podzimu by měla být půda stále a vlhká, takže je často zalévejte, ale nepřemokřete. Mučenky rozmnožujeme na jaře semeny a v létě stonkovými řízky. Důležité je zajistit jim chladné přezimování.

Škůdci a problémy s růstem

Při nedostatku čerstvého vzduchu či teplém přezimování mohou rostlinu napadnout červci, svilušky nebo třásněnky. Listy mučenkám opadávají v příliš chladném prostředí a rovněž v teplé místnosti s ústředním topením. Vyšší teplota způsobuje schnutí a žloutnutí listů, tvoří se málo poupat a rostlina ztrácí na atraktivitě. Pokud nemá dostatek živin, málo kvete.

Léčivá mučenka pletní

Mučenka pletní (Passiflora incarnata) je stará indiánská bylina, která se používá při neklidu, špatném usínání, hemoroidech, kožních problémech, migréně, křečovitém astmatu, bolestech spojených s menstruací, při podrážděnosti a strachu.

Klepněte pro větší obrázek
Passiflora incarnata je snad nejotužilejším druhem; ve vinorodém klimatu může zůstat venku i přes zimu - samozřejmě pod kvalitním zimním krytem

Její účinné látky pomáhají zklidnit žaludek a zmírnit střevní potíže, uplatní se při depresích a hysterii. Denní dávka je přibližně dva až osm gramů. Ve větších dávkách může mučenka přivodit halucinace.

Setkat se s ní můžete ve formě čaje, sirupu nebo tinktury. Její plody se ale nejí. Na léčbu plísňových onemocnění se používají listy v přírodním stavu. Stačí, když rozemnete čerstvý list a přiložíte jej na postižené místo. Několikrát vyměňte a třetí den již můžete zpozorovat účinek. Jedná se o velmi účinnou léčivku a dobře se kombinuje s meduňkou, kozlíkem lékařským, hlohem, třezalkou či chmelem.

Mučenka velkoplodá

Passiflora quadrangularis je bujná liána se sedm až deset centimetrů dlouhými listy a s velmi dekorativními a vonnými květy. Kvete až několikrát za rok. Po opylení vzniká plod o hmotnosti deset až dvacet dekagramů. Má kožovitou slupku a uvnitř aromatickou šťávu. Rostlina bujně roste, a proto je nutné její neustálé tvarování a seřezávání.

Klepněte pro větší obrázek
Tento druh s červenavými, trochu vonícími květy je náročný na teplo

Mučenka jedlá

Passiflora edulis, známější pod názvem maracuja, vyžaduje velký prostor. Tato liána má velké dekorativní květy a tvoří vejčité velké bobule o velikosti šedesát milimetrů. Plod o rozměru golfového míčku má v plné zralosti tenkou nafialovělou slupku.

Žlutá aromatická a šťavnatá dužina je plná jedlých semen, má velký obsah vitaminu C a nakyslou chuť. Plody se jí syrové nebo se používají na džusy, do zmrzlin, jogurtů nebo koktejlů.

Klepněte pro větší obrázek
Z plodů mučenky jedlé můžeme připravit  zajímavé pokrmy

Vyzkoušejte vybrané maracujové recepty:

Zákusky z maracují

Potřebujete půl hrnku maracujové šťávy, jeden hrnek smetany, jednu konzervu kondenzovaného mléka, tři vaječné bílky, tři vaječné žloutky, tři lžíce cukru (nebo víc podle chuti) a jednu lžíci nastrouhané citronové kůry.

Připravujte den před podáváním. Nejprve našlehejte bílky do sněhu, přidejte trošku soli a přimíchejte cukr. Zvlášť smíchejte maracujovou šťávu, kondenzované mléko, žloutky a smetanu. Tuto směs vylijte do pekáčku nebo jiné formy, potřete našlehanými bílky a posypte nastrouhanou citronovou kůrou. Vše dejte do lednice přibližně na osm hodin.

Marmeláda z maracují a papáji

Potřebujete jeden kilogram zralých maracují, jednu středně velkou papáju, dva a půl hrnku cukru.

Plody mučenky překrojte, vyndejte dužinu a vložte ji do mixéru. Ten zapněte a rychle vypněte, aby vznikla šťáva, ale aby se přitom nerozmačkala semínka. Šťávu přeceďte stlačováním lžící přes cedník.

Papáju oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na kousky. Ty vidličkou rozmačkejte na kaši. Vše vložte do hrnce a společně s cukrem vařte za častého míchání tak, aby se ovocná směs nepřipálila. Marmeláda je hotová v momentě, kdy se při míchání lžící vidí dno hrnce. Pak už zbývá jen naplnění skleniček.

Klepněte pro větší obrázek
Dozrálé plody jsou nám známější

Vepřové plátky v maracujové omáčce 

Na přípravu potřebujete plátky vepřového masa, jednu bujonovou kostku, česnekovou sůl, jednu cibuli, petržel, citronovou šťávu, půl hrnku hořčice, půl hrnku maracujové šťávy, dvě lžíce kukuřičné moučky, sůl, pepř a jeden a půl poháru bílého vína.

Petrželovou nať umixujete společně s dvěma lžicemi oleje, slepičím bujonem, půlkou cibule a šťávou z citronu. V této směsi marinujte maso dvě hodiny před vařením. Omáčku si připravíte na středním ohni. Do hrnce vlijete maracujovou šťávu, cukr rozpuštěný v bílém víně s kukuřičnou moučkou a hořčicí. Směs mícháme dřevěnou vařečkou.

Naposled přidáme trošku másla, soli a pepře pro lepší lesk omáčky. Masové plátky opečete na oleji, na talíři je polijete připravenou omáčkou a ozdobíte citronovými kolečky. Podáváme s bramborami, hranolkami nebo zeleninovým salátem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |