vytisknout velikost písma Musí se masožravé rostliny rosit?

Protože jsou masožravky vesměs velmi vlhkomilné a milují vysokou vzdušnou vlhkost, často slyšíme, že je nutné je rosit.

Je tomu tak doopravdy? Platí, že bez rosení budou strádat a zahynou? To samozřejmě ne. Pojďme se proto problematikou rosení masožravých rostlin zabývat pečlivěji. 

Pravdou je, že většina těchto rostlin vysokou vzdušnou vlhkost (to jest vyšší než sedmdesát procent) preferuje, ale současně vám nikdo osvícený neřekne, že si nedokáží na nižší hodnoty vzdušné vlhkosti zvyknout. Spíše naopak.

Klepněte pro větší obrázek
Rosnatky a další druhy s adhezními pastmi běžně není nutné rosit. Po přesazení nebo jiné stresové situaci to však pomůže s jejich hydratací

S vysokou vlhkostí přicházejí plísně a hniloby

Pokud nejsou v pořádku ostatní pěstební podmínky, jako je například dostatek světla nebo vhodná teplota, může právě vysoká vlhkost způsobovat problémy.

Ruku v ruce s ní totiž přicházejí plísně a hniloby, které dostatek vláhy, a to i ve vzduchu, milují ještě více než živořící rostlinky.

Klepněte pro větší obrázek
Venku rostliny rosí sama příroda, a to každý den

Nic se nesmí přehánět

Kdy se tedy rosení vyplatí? Zatím jste se dočetli o případech, kdy je lepší se mu vyhnout, ale ve většině případů se dá doporučit. Samozřejmě s mírou, protože jinak mohou přijít na řadu zmíněné problémy.

Vhodné je v případech, kdy rostliny mají dobré podmínky pro svůj růst (obzvláště dostatek světla a vhodnou teplotu) a jsou na vysokou humiditu prostředí přirozeně adaptovány.

Klepněte pro větší obrázek
Pokojové skleníčky jsou vesměs zařizovány právě kvůli udržení vysoké humidity. Občasné zamlžení rozprašovačem proto není na škodu

Máte masožravky ve vitrínce? Jednou či dvakrát týdně je pořádně poroste. Rosení ručním rozprašovačem rostlinám dočasně zajistí vysokou vzdušnou vlhkost (humiditu) a hydratuje je.

Exempláře umístěné volně na parapetu jsou naopak na nižší hodnoty vzdušné vlhkosti zvyklé, proto není třeba rosit je příliš často. Jde to dokonce i bez toho.

Klepněte pro větší obrázek
Odpar z povrchu substrátů a vody z podmisek má na mikroklima okolo rostlin zásadní vliv

Které masožravky rosení milují

Rosení se dá v každém případě doporučit u mexických tučnic během zimy, kdy mají substrát úplně suchý a čerpají vláhu jen ze vzduchu. Zhruba jednou týdně, ideálně zrána, je mírně poroste na listy.

Také láčkovky pěstované volně v bytě vaši péči s rozprašovačem uvítají. Ze své domoviny jsou totiž adaptované na velmi vlhký vzduch a v bytové vlhkosti většinou neochotně tvoří láčky.

Klepněte pro větší obrázek
Bublinatky mají vlhko rády

Spojte rosení s hubením škůdců nebo hnojením

Při rosení není nutné používat tak kvalitní vodu jako na zalévání. Důvod je jednoduchý. Použije se jí podstatně méně a neznečistí substrát. Proto se nemusíte bát ani vody z kohoutku.

U některých druhů můžete přidat i malou dávku listového hnojiva, ale o tom podrobněji až v některém z dalších článků s masožravou tematikou.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A