Multi-Komfortní dům – jaké jsou jeho přednosti?

Multi-Komfortní dům vychází z konceptu pasivního domu a je navržen tak, aby vedl k optimálnímu a pohodlnému bydlení. Velmi důsledně dbá na ekologické, ekonomické a sociální faktory.

Multi-Komfortní nabízí nejvyšší tepelný komfort, včetně vynikající akustiky a estetiky. A nejen to. V  Multi-Komfortním domě se klade důraz i na kvalitní výměnu vzduchu v interiéru, požární ochranu a bezpečí při zachování vysoké flexibility designu stavby.

S Multi-Komfortním domem se sžijete velmi snadno. Budete se v něm totiž cítit nadmíru pohodlně a nebude vám v něm nic chybět.

Jaké jsou tedy přednosti Multi-Komfortního domu?

Optimální teplota v interiéru

V Multi-Komfortním domě se pohybuje teplota vzduchu v místnostech mezi 20–23°C  po celý rok. Vědecké studie prokázaly, že právě tato teplota je ideální pro odpočinek i efektivní práci. V Multi-komfortním domě je této teploty dosaženo po celý rok a to téměř bez jakéhokoli vytápění.

Vždy dostatek čerstvého vzduchu

V každém domě je zapotřebí čerstvého vzduchu. Obzvláště citliví na čerstvý vzduch jsou alergici. I jejich nároky však umí Multi-Komfortní dům plně uspokojit. Někdy totiž situace neumožňuje přirozené manuální větrání otevřením okna, ať již z důvodu prašnosti okolí domu či jednoduše hluku.

IMG_1525web.jpg 
Rekuperace (Foto: Isover)

Přísun čerstvého vzduchu proto zajišťuje větrací systém, jež je součástí základního vybavení pasivních domů. Pracuje podobně jako lidské plíce. Neustálý proud filtrovaného čerstvého vzduchu stále udržuje jeho vysokou kvalitu bez prachu, pylu a aerosolu. Použitý vzduch je ve stejnou chvíli odváděn pryč. Stejným způsobem pak dochází i k rozvodu tepla a tepelné výměně v celém domě. Tyto vlastnosti mají pozitivní vliv na stavbu samotnou. Vzhledem k ideální vlhkosti čerstvého vzduchu se zabraňuje vlhnutí konstrukcí, jež může v budoucnosti znamenat jejich poškození.

Vysoká úspora nákladů za energii

Nejlevnější energie je taková, kterou nespotřebujeme. Nemusí být vytvořena, dovezena nebo zaplacena. Taková energie pak nemá škodlivý efekt na člověka ani na životní prostředí. Na tomto principu jsou postaveny všechny koncepty pasivních domů. Vzhledem k tomu, že dostatečné množství tepla zůstává v domě, je tedy běžný způsob vytápění místností většinou nadbytečný. Tímto způsobem Multi-Komfortní dům  šetří energii i náklady na ni.

Isover_EPS-neofloor-podlahaweb.jpg 
Na izolaci podlah se často zapomíná (Foto: Isover)

Více je to patrné v souvislosti se stále rostoucími cenami ropy a oleje a jejich omezenými zdroji. Díky jednoduchému technickému vybavení má Multi-Komfortní dům velmi nízké požadavky na údržbu. Při porovnání Multi-Komfortního domu s tradičně stavěnými novými domy bylo zjištěno, že náročnost na vytápění v pasivních domech je nižší až o 75 %! Ve srovnání se starými budovami může být úspora energie nižší až o 90 %. Zajímavostí je, že v Multi-Komfortním domě v chladném zimním počasí může být místnost o ploše 20 m2 vytopena deseti čajovými svíčkami nebo pomocí dvou 100 Wattových žárovek.

Standard Multi-Komfortního domu dává svobodu dle vašich představ

Multi-Komfortní dům se neliší oproti ostatním domům ani tak svým vzhledem, ale především kvalitou vnitřního prostředí. Může být proto realizován na jakýkoliv tvar budovy. Toto tvrzení dosvědčuje každoročně rostoucí počet realizovaných staveb, ať se jedná o rodinné domy i průmyslové areály, školy, kostely, či dokonce horské chaty. Již delší dobu nejsou pasivní domy pouze výsadou moderních novostaveb. Roste počet starších i historických staveb, jejichž přestavba je založena na principech pasivních domů. Používáním prvků pasivních domů je možné dosáhnout ekonomicky i ekologicky šetrných výsledků.

A1123HDweb.jpg 
Foto: Isover

Pohodlné bydlení

Pokud se rozhodnete pro Multi-Komfortní dům, je vše zajištěno pro vaše pohodlné bydlení. Zdi, podlahy i okna mají velmi příznivou povrchovou teplotu, a to i v případě velmi nízkých venkovních teplot. Venkovní zdi i podlahy nad sklepem jsou pouze o 0,5 – 1°C chladnější než vzduch v místnostech. Okna pasivních domů jsou o 2 – 3°C chladnější než vzduch v místnosti. V domech, jež nevyhoví energetickým standardům pro pasivní domy, je možné vysokého stupně pohodlí dosáhnout jen při podstatně vyšší spotřebě energie.

Isover_fasada_Srchweb.jpg 
Foto: Isover

Pořídit si Multi-Komfortní dům se vyplatí

Z vnějšku se na první pohled může Multi-Komfortní dům jevit jako běžně navrhované bydlení. Pouze však jen do toho okamžiku, než dojde na interiér. Tam je pečlivé plánování nezbytné a je také cenově náročnější – přinejmenším z počátku. V konečném výsledku ale nové pojetí usnadní realizaci a pomůže dosáhnout kýžené energetické rovnováhy: nízké tepelné ztráty na jedné straně a získané solární a vnitřní tepelné zisky na straně druhé. Majitelé těchto domů profitují z nízkých nákladů na vytápění a současně si užívají vysokého standardu bydlení a vysokého dlouhodobého zhodnocování domu oproti ostatním.

Autor článku: Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., divize Isover

Doporučujeme

Články odjinud