vytisknout velikost písma Mulčování v kostce: kdy, jak a co mulčovat

Mulčování představuje v současosti moderní technologii úpravy pravidelně udržovaných i zanedbaných travnatých ploch. Jenže málokdo ví, že neodpovídající využití této techniky přinese majitelovi plochy více problémů než užitku.

Historie mulčování se u nás otevřela v devadesátých letech s příchodem travních sekaček s mulčovacími klíny.

Pro sečení velmi vysoké trávy se zanedlouho objevily i speciální sekačky s uzavřenou skříní, které dokáží porost rozsekat na malé kousky.

Někdy je nutné mulčovat vícekrát

Při vývoji mulčovacích strojů se kladl důraz na ekologičnost sečení: zpracovaný porost se postupně rozloží a pohnojí posečenou plochu. Pokud ale mulčujete vysoký nebo velmi hustý porost, je třeba provést mulčování nadvakrát. Sečená hmota je díky tomu rozsekána na drobné kousky a s rozkladem nebývají problémy.

Klepněte pro větší obrázek
Ideální výška trávy pro mulčování je okolo pětadvaceti centimetrů; foto: Dakr

Před sečením vždy posuďte stav plochy. Když je trávník řídký, nemulčujte jej, a pokosený porost odkliďte do kompostu, kde se po proházení s hlínou bezproblémově rozloží. Při zmulčování takového trávníku by totiž postupem času došlo ke změně druhového složení, kdy by v ploše převládly plevele a na kyselých půdách narostl mech.

První tráva naroste většinou do konce měsíce května a posečenou hmotu z tohoto sečení je vhodné odklidit, neboť jí je velmi mnoho a po zmulčování by se jen pozvolna rozkládala, případně zahnívala. Na plochách, kde je porost značné hustoty, střídejte klasické sečení s mulčováním.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud za strojem nezůstávají hromádky sečeného porostu, je vše v pořádku

Proč nadvakrát?

Pokud v trávníku zůstanou větší hromádky nedokonale rozemleté trávy, počítejte s tím, že začne hnít, a v trávníku vzniknou nehezká holá místa. Navíc se zde rádi skrývají slimáci, kteří v noci vyrazí směrem k vaší zahrádce, kde způsobí nemalé škody.

Druhé mulčování proveďte nejdříve za tři dny od prvního, stroj nastavte na nižší sekací výšku a celou plochu projeďte ještě jednou. Tím se zbavíte hromádek nedokonale rozmixované trávy a celá plocha bude vypadat mnohem úhledněji.

Klepněte pro větší obrázek
Silný stroj s výměnnými adaptéry vyjde klidně i na šedesát tisícovek; foto: Dakr

Mulčování versus vertikutace

Na pěstěných trávnících mulčujte nanejvýš jednou za měsíc. Pusťte se do něj před nástupem horkých dní, mulč potom pomůže zadržet v trávníku vlhkost, čímž zabrání jeho vysychání.

Častější mulčování není příliš vhodné, neboť dochází ke vzniku travní plsti, která brání přístupu vláhy, vzduchu a živin ke kořenům. Pak je nutné provést provzdušnění, nazývané také vertikální řez trávníku nebo vertikutace, a to pomocí speciálního stroje.

Na nepěstěné trávníky s vhodnou výškou a hustotou porostu nemá mulčování negativní vliv, takové porosty po této proceduře zhoustnou a více kvetou v jarním období. Jediným místem, kde mulčování nevadí vůbec, jsou různé svahy a škarpy kolem silnic nebo lesní školky. Tam se plevele běžně vyskytují a pomocí výkonné techniky se seče maximálně třikrát do roka.

Klepněte pro větší obrázek
Mulčovací sekačka pro pěstěné trávníky; foto: Stiga

Čím mulčovat? Porovnejte ceny

K mulčování můžete zakoupit hned několik různých strojů. Benzinové sekačky se sběracím košem a mulčovacím klínem se dají pořídit v ceně okolo deseti tisíc korun. Naproti tomu mulčovač s vyměnitelným adaptérem za disk pro sečení vysoké trávy vyjde na dvojnásobek.

Jednoúčelové mulčovače seženete od třiceti tisíc korun. Pro zahrádkáře jsou vhodnou volbou i stavebnicové systémy s vyměnitelnými adaptéry, kdy jeden motor pohání mnoho různých zařízení. Takové zařízení vás bude stát přibližně čtyřicet tisíc korun.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |