vytisknout velikost písma Mulčování v kostce: kdy, jak a co mulčovat

Mulčování představuje v současosti moderní technologii úpravy pravidelně udržovaných i zanedbaných travnatých ploch. Jenže málokdo ví, že neodpovídající využití této techniky přinese majitelovi plochy více problémů než užitku.

Historie mulčování se u nás otevřela v devadesátých letech s příchodem travních sekaček s mulčovacími klíny.

Pro sečení velmi vysoké trávy se zanedlouho objevily i speciální sekačky s uzavřenou skříní, které dokáží porost rozsekat na malé kousky.

Někdy je nutné mulčovat vícekrát

Při vývoji mulčovacích strojů se kladl důraz na ekologičnost sečení: zpracovaný porost se postupně rozloží a pohnojí posečenou plochu. Pokud ale mulčujete vysoký nebo velmi hustý porost, je třeba provést mulčování nadvakrát. Sečená hmota je díky tomu rozsekána na drobné kousky a s rozkladem nebývají problémy.

Klepněte pro větší obrázek
Ideální výška trávy pro mulčování je okolo pětadvaceti centimetrů; foto: Dakr

Před sečením vždy posuďte stav plochy. Když je trávník řídký, nemulčujte jej, a pokosený porost odkliďte do kompostu, kde se po proházení s hlínou bezproblémově rozloží. Při zmulčování takového trávníku by totiž postupem času došlo ke změně druhového složení, kdy by v ploše převládly plevele a na kyselých půdách narostl mech.

První tráva naroste většinou do konce měsíce května a posečenou hmotu z tohoto sečení je vhodné odklidit, neboť jí je velmi mnoho a po zmulčování by se jen pozvolna rozkládala, případně zahnívala. Na plochách, kde je porost značné hustoty, střídejte klasické sečení s mulčováním.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud za strojem nezůstávají hromádky sečeného porostu, je vše v pořádku

Proč nadvakrát?

Pokud v trávníku zůstanou větší hromádky nedokonale rozemleté trávy, počítejte s tím, že začne hnít, a v trávníku vzniknou nehezká holá místa. Navíc se zde rádi skrývají slimáci, kteří v noci vyrazí směrem k vaší zahrádce, kde způsobí nemalé škody.

Druhé mulčování proveďte nejdříve za tři dny od prvního, stroj nastavte na nižší sekací výšku a celou plochu projeďte ještě jednou. Tím se zbavíte hromádek nedokonale rozmixované trávy a celá plocha bude vypadat mnohem úhledněji.

Klepněte pro větší obrázek
Silný stroj s výměnnými adaptéry vyjde klidně i na šedesát tisícovek; foto: Dakr

Mulčování versus vertikutace

Na pěstěných trávnících mulčujte nanejvýš jednou za měsíc. Pusťte se do něj před nástupem horkých dní, mulč potom pomůže zadržet v trávníku vlhkost, čímž zabrání jeho vysychání.

Častější mulčování není příliš vhodné, neboť dochází ke vzniku travní plsti, která brání přístupu vláhy, vzduchu a živin ke kořenům. Pak je nutné provést provzdušnění, nazývané také vertikální řez trávníku nebo vertikutace, a to pomocí speciálního stroje.

Na nepěstěné trávníky s vhodnou výškou a hustotou porostu nemá mulčování negativní vliv, takové porosty po této proceduře zhoustnou a více kvetou v jarním období. Jediným místem, kde mulčování nevadí vůbec, jsou různé svahy a škarpy kolem silnic nebo lesní školky. Tam se plevele běžně vyskytují a pomocí výkonné techniky se seče maximálně třikrát do roka.

Klepněte pro větší obrázek
Mulčovací sekačka pro pěstěné trávníky; foto: Stiga

Čím mulčovat? Porovnejte ceny

K mulčování můžete zakoupit hned několik různých strojů. Benzinové sekačky se sběracím košem a mulčovacím klínem se dají pořídit v ceně okolo deseti tisíc korun. Naproti tomu mulčovač s vyměnitelným adaptérem za disk pro sečení vysoké trávy vyjde na dvojnásobek.

Jednoúčelové mulčovače seženete od třiceti tisíc korun. Pro zahrádkáře jsou vhodnou volbou i stavebnicové systémy s vyměnitelnými adaptéry, kdy jeden motor pohání mnoho různých zařízení. Takové zařízení vás bude stát přibližně čtyřicet tisíc korun.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |