vytisknout velikost písma Mucholapka podivná: zásady úspěšného pěstování

Pěstování mucholapky podivné (Dionaea muscipula), královny mezi masožravými rostlinami, není nic obtížného. Zvládne to každý, kdo má k dispozici osluněný okenní parapet, zimní zahradu, skleník či pařeniště.

Mucholapka podivná: jak žije, vypadá a loví

Mucholapka podivná: jak žije, vypadá a loví

Dnes se dozvíte, jak ji pěstovat: dobré je vycházet z podmínek, které má na přirozených stanovištích v přírodě. V tomto případě se jedná o podmínky severoamerických Karolín.

Klepněte pro větší obrázek
Pěstování mucholapek v pařeništích a sklenících je téměř bezstarostné a velice efektivní

Nemáte už na parapetu místo? Pusťte se do venkovního pěstování

Roste tedy v podobném klimatu, jaké má Česká republika. To nám dovoluje pěstovat ji celoročně venku. Naše zimy jsou ale o trochu krutější, a proto rostliny chraňte chvojím nebo je umístěte do skleníku či pařeniště.

Jak pěstovat masožravé rostliny

Jak pěstovat masožravé rostliny

Pokud možnost venkovního umístění nemáte, lze mucholapky pěstovat na slunném okenním parapetu, nejlépe jižně orientovaném. V zimě uvítají snížení teploty až k bodu mrazu. Obecně platí, že čím nižší teplota, tím méně světla potřebují.

Klepněte pro větší obrázek
Cíleného zbarvení rostlin dosáhneme pouze při silném oslunění, v opačném případě bývají rostliny nevýrazně zelené

Zimování skoro potmě

Při teplotách kolem nuly už mucholapky můžete zimovat téměř v úplné tmě. Při zimování v pokojových teplotách jim raději přilepšete umělým zdrojem světla (zářivkou).

Kde, jak a proč masožravky (ne)nakupovat

Kde, jak a proč masožravky (ne)nakupovat

Během vegetační sezony, což je od jara do podzimu, rostliny uvítají běžné pokojové nebo venkovní teploty (10–35 stupňů Celsia). Zalévejte je nejlépe do podmisky, kde by měla stále stát voda přibližně do jedné desetiny výšky květináče.

Přednostně používejte měkkou vodu (nejlépe dešťovou či destilovanou) – substrát pak vydrží déle, než kdybyste zalévali tvrdou vodou (například tou z kohoutku).

Mucholapky přesazujte každé nebo každé druhé jaro, záleží na zachovalosti substrátu (vzhled, zápach a tak dále). Ten si můžete sami namíchat z čisté rašeliny a křemičitého písku nebo perlitu.

Klepněte pro větší obrázek
Nebojte se použít větší květináče a sesadit více rostlin k sobě. Vytvoříte tím stabilnější podmínky a o rostliny se nemusíte tak často starat

Složky použijte v poměru nejlépe 3:1 ve prospěch rašeliny. Jaký si vyberete květináč, záleží pouze na vás, ale doporučil bych výšku alespoň sedm centimetrů. Čím větší objem substrátu, tím déle vydrží bez nutnosti přesazení.

Mucholapky nehnojte a nejlépe ani nekrmte. Je to většinou kontraproduktivní, jelikož pasti s kořistí rády uhnívají. Pokud mucholapku ale krmit chcete, použijte hmyz maximálně do velikosti masařky nebo sekáče.

Mucholapky si rozmnožte sami

Chcete svou rostlinu rozmnožit? Nejjednodušším postupem je rozdělování trsů, které se samovolně vytvářejí. Další možnost představují listové řízky. Listy musíte odlomit i s podzemní oddenkovou částí, jíž je zapíchnete do substrátu.

Klepněte pro větší obrázek
Při množení listovými řízky odlomte list i s bílým kusem oddenku. Právě z této části vyroste nová rostlinka

Pak jen čekáte, zda se na povrchu neobjeví nová rostlinka. Úspěšnost listových řízků však není moc vysoká. Některé formy mucholapky podivné vytvářejí vzdušné odnože na květních stvolech. Takto vytvořené rostlinky stačí jen odlomit a zasadit.

Aby se vytvořila semena

Mucholapka není až na ojedinělé případy samosprašná. Když kvete, je k úspěšnému opylování květů třeba alespoň dvou nepříbuzných jedinců. Pokud se vám to podaří, sklidíte semínka.

Pokud nejsou úplně čerstvá, potřebují k dobrému vyklíčení projít chladným obdobím. Je to ochrana před vyklíčením těsně před zimou (mladé semenáčky by nemusely zimu přežít). Metoda, kterou toho docílíte, se nazývá chladová stratifikace.

Bez stratifikace to nejde

Semínka nasypte na vlhký ubrousek (ano, musí být ve vlhku, jinak stratifikace neproběhne!), ten vložte do uzavíratelného igelitového sáčku a uložte do chladničky. Za dva až čtyři měsíce jsou semínka připravena k výsevu.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud je rostlina vysílená a není v ideální kondici, květní stvoly již v zárodku zastřihněte. Kvetení je pro mucholapky náročné a vyžaduje mnoho energie

Existuje však jednodušší způsob chladové stratifikace. Semínka vysejte během zimy na výsevní substrát a nechte je venku.

Příroda se sama postará o vhodnou teplotu a semínka na jaře vyklíčí. Při vysévání semínka v žádném případě nezasypávejte – nechávají se na povrchu, jako když sama vypadnou ze semeníků.

Mucholapky běžně dospívají po dvou až čtyřech letech od výsevu. Výsevem většinou získáte množství různých forem, jež nesou nejen znaky rodičovských rostlin, ale také znaky jejich předků.

Můžete si tak sami vytvořit široké spektrum forem, kultivarů, nebo dokonce mutací této obdivuhodné masožravky.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |