vytisknout velikost písma Mucholapka podivná: jak žije, vypadá a loví tato masožravá rostlina

Těžko hledat známější a oblíbenější masožravku, než je mucholapka podivná (Dionaea muscipula).

Její jedinečné pasti z ní dělají opravdovou královnu masožravých rostlin. Přesvědčte se, že může dělat radost i vám!

Klepněte pro větší obrázek
I takto může vypadat úspěšný výsev semínek mucholapek

Jediný zástupce svého rodu

V celém rodu existuje jen jediný druh – mucholapka podivná. I když byste to podle vzhledu nejspíš neřekli, náleží do stejné čeledi jako rosnatky (rosnatkovité).

Mucholapky přirozeně rostou v Severní Americe, konkrétně na několika málo zbývajících lokalitách v Severní a Jižní Karolíně. Smutnou skutečností už je, že mnohokrát více mucholapek je pěstováno v kultuře, než kolik roste volně v přírodě.

V přírodě trpí potlačováním přirozených požárů, které by omezily konkurenční vegetaci. Dalším velkým problémem jsou nelegální sběrači, jejichž činnost je jen těžko pochopitelná.

Klepněte pro větší obrázek 
Na přelomu jara a léta mucholapky vykvétají ozdobnými květy

Mucholapky se totiž velice ochotně množí v in vitro kulturách, čehož ve velkém využívají komerční pěstitelé. Není tedy žádný problém sehnat je v supermarketech či běžných květinářstvích.

Jak mucholapka vypadá

Mucholapky tvoří přízemní růžice listů dlouhých obvykle čtyři až dvanáct centimetrů. Listové báze vytvářejí podzemní cibulkovitý útvar – oddenek, ve kterém rostliny dokážou přežít nepříznivá období (zimy, požáry a podobně).

Viditelná část listu se skládá z řapíku, na nějž dosedá listová čepel přeměněná v samotnou past. Ta může mít v extrémních případech až čtyři centimetry.

Klepněte pro větší obrázek
Spouštěcím chloupkům v pasti mucholapky je pro hmyz těžké se vyhnout

Unikátní lapací systém, přesto špatný lovec

Past je, jak jste se již mohli dočíst v článku o lapacích systémech masožravek, složena ze dvou polovin čepele, z nichž každá má na svých okrajích působivě vypadající zubovité výrůstky bránící kořisti v úniku a uprostřed tři citlivé spouštěcí chloupky.

Kořist je k rostlině vábena vylučovaným nektarem a barvou pastí. Když se dostane mezi samotné čepele, musí se dotknout některého z šesti spouštěcích chloupků, a to dvakrát v rozmezí přibližně dvou až dvaceti sekund (ochrana před sklapnutím pasti naprázdno, například při dešti). Když se tak stane, čelisti se k sobě přiklapnou (v dobrých podmínkách velmi rychle) a z potenciální kořisti je kořist opravdová.

Klepněte pro větší obrázek 
Sklapnutí pasti mucholapky je nejrychlejší u mladých listů při vysokých teplotách (okolo pětatřiceti stupňů Celsia) a vyšší vzdušné vlhkosti. Sklapnutí může být záležitostí i méně jak jedné sekundy

Po uvěznění kořisti rostlina začne s produkcí agresivních trávicích enzymů. Po několika dnech, kdy je již úlovek zbaven většiny využitelných látek, se past opět otevře a je připravena k dalšímu lovu. Tento cyklus může každá past absolvovat přibližně šestkrát, pak již odchází.

Přestože má mucholapka v názvu mouchy, její nejčastější kořistí je lezoucí hmyz: pavouci, sekáči a podobně. Celkově se však jedná spíše o méně úspěšného lovce – jedna rostlina přirozeně nemá více jak několik úlovků měsíčně.

Není mucholapka jako mucholapka

V úvodu článku jsem zmínil, že existuje pouze jediný druh svého rodu, ten však oplývá opravdu neskutečnou variabilitou. Ta se projevuje nejen v růstových vlastnostech, ale především ve vzhledu a velikosti rostlin.

Klepněte pro větší obrázek 
Kultivar Dionaea muscipula 'Dentate Traps' má krátké a široké zuby

Známe formy obří i trpasličí, dále celočervené, celozelené, všechny možné barevné přechody mezi těmito dvěma barvami, a to včetně různých žlutých, oranžových či dokonce flekatých forem. Tvar listů je také u každé mucholapky jiný.

Přírodní forma tvoří v zimním období krátké přízemní listy se zvětšenou asimilační plochou a v létě listy více specializované na lov – s dlouhými vzpřímenějšími řapíky. Nicméně v kultuře se objevují rostliny, které toto nedodržují a tvoří jen první, nebo jen druhý typ listů.

Klepněte pro větší obrázek 
Jednou z nejčastějších mutantních forem je uspokojivě rostoucí Dionaea muscipula 'Cupped Trap' s miskovitými pastmi

Jedním z nejzajímavějších znaků, na nichž se variabilita silně projevuje, jsou „zuby“ na pastech. Existuje nespočet jejich různých tvarů. Od dlouhých úzkých přes krátké pilovité až k pastem, kde zuby téměř chybí.

Extrémem jsou různé mutace, u nichž je past nebo list nějakým způsobem deformován. Takové rostliny někdy stojí na pomezí životaschopnosti a musí se jim věnovat zvýšená péče.

V druhém díle článku o mucholapce se blíže podíváme na její pěstování. Můžete se do n ěho pustit, není na něm vůbec nic těžkého. Víte například, že mucholapky můžete pěstovat i celoročně venku?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A