vytisknout velikost písma Mrkev obecná: pěstování, odrůdy

Mrkev obecná (Daucus carota) patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae). Ceněná je pro vysoký obsah provitaminu A a vitaminů B, C a E. Jak ji pěstovat, abyste se dočkali kvalitní úrody, a mezi kterými odrůdami vybírat?

Jedná se o rostlinu s válcovým až kůlovitým kořenem, který je hladký nebo porostlý drobnými chloupky, zpeřené listy mají uspořádání do růžice. 

Mrkev pochází z mírného pásma Evropy a Asie. Nezávisle na odrůdě potřebuje především důkladně zpracovanou půdu s dostatkem živin a vláhy.

Přehled kultivarů mrkve obecné
Název kultivaru Typ Barva kořene Tvar kořene
'Berlikumer 2' pozdní sytě oranžová jehlanovitý
'Calibra F1' velmi raný oranžová válcový
'Chamare' raný světle červená jehlanovitý
'Flakker' pozdní oranžová válcový
'Jarana F1' raný sytě oranžová válcový
'Jitka F1' raný sytě oranžová válcový
'Karola' poloraný oranžová jehlanovitý
'Karotina' raný oranžová válcový
'Katlen' pozdní sytě oranžová jehlanovitý
'Koloseum F1' pozdní oranžová jehlanovitý
'Kráska' poloraný sytě oranžová válcový
'Lenka' raný oranžová válcový
'Maxima F1' pozdní sytě oranžová jehlanovitý
'Mignon' raný oranžová válcový
'Nantes 3' poloraný sytě oranžová válcový
'Nantes 5' raný červenooranžová válcový
'Nectar F1' raný sytě oranžová válcový
'Purple Haze F1' raný purpurová válcový
'Rondo' raný sytě oranžová kulatý
'Rubína' polopozdní červenooranžová jehlanovitý
'Smirna' raný oranžová válcový
'Táborská žlutá' poloraný žlutá válcový
'Vanda' raný červenooranžová válcový
'Směs barev' - - -
pozn.: obsahuje semena bílé, červené, žluté a purpurové mrkve s kořeny válcového typu

Kvalitní půda a dostatek vláhy základem úspěchu

Před jarním výsevem půdu nejprve řádně zpracujte. Na malých zahrádkách si vystačíte s rýčem a hráběmi, velké záhony obdělejte s pomocí kultivátoru. Před samotným kypřením nezapomeňte na přidání kompostu jako zdroje živin. Chlévský hnůj není vhodný, protože mrkev nemá přímé hnojení ráda.

Klepněte pro větší obrázek
Odrůda 'Mignon' vyniká jemnou strukturou a lahodnou chutí; foto: Semo

Kamenité a přemokřené struktury nejsou pro pěstování mrkve dobré – kořen se v těchto podmínkách větví, případně bývá postižen hnilobou. Nejlepším místem pro vegetaci mrkve jsou záhony se středně těžkou půdou umístěné na slunečném stanovišti.

Do řádně zpracovaných půd můžete vysévat od poloviny měsíce dubna, přičemž nejvhodnější je výsev do řádků vzdálených od sebe patnáct centimetrů. Semena vkládejte maximálně jeden centimetr hluboko do země – při velmi hlubokém výsevu by nevyklíčila a vznikla by holá místa.

Klepněte pro větší obrázek
Mrkev 'Rondo'; foto: Semo

Osevní pásky si můžete vytvořit i sami

V poslední době se značně rozmohl trend výsevních pásků, přičemž jedno balení stojí padesát korun a více. Dají se použít i při výsevu mrkve. Fungují jednoduše – do slabé folie jsou nasypána jednotlivá semínka, která mají mezi sebou určitý rozestup, aby po vyklíčení dobře rostla. Děrováním folie je zajištěn přístup vlhkosti.

Existuje i novější typ pásků, kdy jsou semena nalepena na papír, který se v půdě postupně rozloží. Z této myšlenky vychází i nápad zahrádkářů na vytvoření pásku podomácku: na běžný toaletní papír nalepte semena pomocí klovatiny nebo bílku s vodou. Na rozlehlých plochách ale vysévejte raději volná osiva, příprava pásků by vám zabrala mnoho času.

Klepněte pro větší obrázek
Odrůda 'Purple Haze F1'; foto: Semo

Výsevní pásek před položením do půdy namočte do vody, aby jednotlivá semena nabobtnala. Mrkev je v období klíčení citlivá na pravidelnost zálivky a stejně tak jako u klasických volných semen by vám ani tato v páscích nemusela vzejít, pokud budete výsev držet na suchu.

Po vzejití osiva začněte pravidelně kypřit prostor mezi řádky a sazenice postupně jednoťte, abyste dosáhli co nejvyšších výnosů. Vzrostlé jedince zalévejte střídmě, abyste je uchránili před hnilobou.

Mrkev pro skladování i přímou spotřebu

Tuto zeleninu můžete použít k přímému konzumu i dlouhodobému skladování. Kořeny vyjmuté z půdy nejprve důkladně očistěte, ukruťte listovou růžici a poté je vkládejte do čistých plastových přepravek. Sklizeň uložte na suché, chladné a tmavé místo s dobrou cirkulací vzduchu.

Klepněte pro větší obrázek
'Směs barev' kombinuje čtyři odstíny v jednom sáčku; foto: Semo

Hniloba nejvážnějším problémem

Mrkev občas trápí choroby a škůdci, z nichž nejvážnější je černá hniloba, kdy na kořenech vznikají nehezké černé mazlavé skvrny. Hnilobou však mohou trpět i kořeny skladované, jsou-li umístěny v nevhodném, tedy vlhkém a teplém prostředí.

Hnilobou může končit i napadení rostlin pochmurnatkou mrkvovou – dospělí jedinci nijak neškodí, ale larvy vyžírají chodbičky pod povrchem kořene, čímž jej mohou vážně poškodit. Mladé exempláře pak často hynou.

Ze savých škůdců napadají mrkev nejčastěji mšice. Použijte na ně postřik přípravkem Decis, který se stejně jako na mšice hodí také na pochmurnatku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A