Možná jste už někdy slyšeli o soutěži s vtipným názvem Příroda čaruje – zahrádkář zírá.
Je každoroční součástí zahradnického veletrhu Zahrada Čech, který se koná v měsíci září v Litoměřicích. Jedna z jeho kategorií se zaměřuje na podivnosti vyrostlé na našich zahradách, přičemž vítězí ten soutěžící, kterému se urodí největší zvláštnost.
Pokud vám na zahradě vyroste něco podobného, pošlete svůj výpěstek do soutěže; foto: Profimedia
Nejčastěji se jedná o netypické plody, hlízy nebo jiné orgány rostlin, které vyrostly jinak, než je obvyklé, svým tvarem něco připomínají, případně do něčeho zarostly či něčím prorostly. Možná že podobné překvapení jste při sklizni úrody zažili i vy.
Pokud ano, budete vědět, jak se asi cítilo několik britských zahrádkářů, kteří se (nezávisle na sobě) rozhodli zjistit, jak jim vyrostla mrkev. Jedna vypadala jako lidské tělo: měla ruce, nohy, a dokonce i zelené vlasy.
Ona a on; foto: Profimedia
Další dvě tvořily pár, u něhož rozhodně nehrozí, že si muže spletete se ženou, a třetí připomínala ruku i s pěti prsty.
Jak zabránit deformacím mrkve
Pěstitel se při pohledu na takovéto exempláře pobaví, ale pokud by podobně měla vypadat celá úroda, asi by příliš nadšený nebyl. Zamysleme se proto, čím je taková odlišnost způsobena, a zda je možné nějak jí předcházet.
Problémy týkající se deformací kořenů mrkve se docela často objevují v případech, kdy je pěstována na těžších půdách. Špička kořene se dostane do místa, kde je nepropustné podloží, nebo do vrstvy půdy s nedostatkem kyslíku.
Sníst ruku, a nebýt kanibal? Jak vidíte, občas je to možné; foto: Profimedia
Důsledkem je různé větvení kořenu, které označujeme jako deformaci. Co může zahrádkář dělat, pokud půdní podmínky na jeho zahradě nejsou ideální? Řešením je pěstování mrkve na hrůbcích – podobně, jako je tomu u brambor.
Postup je téměř stejný, jen hrůbky pro mrkve musí být širší než pro brambory (uvádí se padesát až šedesát centimetrů) a musí mít rovnou horní část. Počkejte dva až tři týdny, než zemina slehne, a poté do hrůbku vysejte dvojřádek či trojřádek semen.