vytisknout velikost písma Mrazy se blíží: co s jiřinkami

Mrazy se blíží: co s jiřinkami

Jiřiny, jedny z nejtypičtějších rostlin podzimu, jsou známy dlouhou dobou kvetení. Nezastaví je ani horší počasí a vydrží až do prvních mrazů. Jakmile však mráz spálí jejich květenství, je to neklamný signál, že je musíme v nejbližší době připravit k zazimování (stejně jako třeba dosnu indickou či mečíky).

Poté, co rostliny zhnědnou či zežloutnou, sestříhejte jejich stonky asi na deset centimetrů a vyndejte ze země jejich hlízy. Naše babičky dodržovaly pravidlo, že mezi sestříhnutím stonků a vyhrabáním hlíz je dobré počkat den či dva.

Z hlíz (cibulek) oklepte zeminu a nechte je několik dní sušit na dobře větraném místě. Potom je uložte do bedýnek či kbelíků buď prázdných, nebo naplněných hoblinkami, případně suchým pískem. V průběhu zimy je nesmíte vlhčit!

Měli byste se vyvarovat skladování poškozených kusů – ty raději hned vyhoďte, mohly by totiž začít hnít, a nakazit tak zbytek – to platí především o cibulkách. Také by se neměly vzájemně dotýkat.

K uskladnění vyberte tmavé nemrznoucí sklepní prostory se stálou teplotou kolem deseti stupňů. Doporučuje se svázat dohromady hlízy stejné odrůdy a označit je štítkem s popisem rostliny. Neznáte-li přesný název, poznačte si alespoň barvu a výšku, abyste v další sezóně věděli, jak rostliny sesadit.

Jiřinky začněte v příštím roce vysazovat od poloviny května. Chcete-li, aby vám rostliny vykvetly dříve, předpěstujte je na světlém místě s teplotou kolem patnácti stupňů. Do čerstvé zeminy je musíte vysadit už v únoru.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnice vypadá?

Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnic…

Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že to není kopřivka ani komáří štípnutí, máte zřejmě před sebou velký problém. Asi máte doma štěnice. Prozradíme vám, kde se schovávají, jak je poznat a co s nimi dělat.

18.  10.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |