vytisknout velikost písma Mrazy se blíží: co s jiřinkami

Mrazy se blíží: co s jiřinkami

Jiřiny, jedny z nejtypičtějších rostlin podzimu, jsou známy dlouhou dobou kvetení. Nezastaví je ani horší počasí a vydrží až do prvních mrazů. Jakmile však mráz spálí jejich květenství, je to neklamný signál, že je musíme v nejbližší době připravit k zazimování (stejně jako třeba dosnu indickou či mečíky).

Poté, co rostliny zhnědnou či zežloutnou, sestříhejte jejich stonky asi na deset centimetrů a vyndejte ze země jejich hlízy. Naše babičky dodržovaly pravidlo, že mezi sestříhnutím stonků a vyhrabáním hlíz je dobré počkat den či dva.

Z hlíz (cibulek) oklepte zeminu a nechte je několik dní sušit na dobře větraném místě. Potom je uložte do bedýnek či kbelíků buď prázdných, nebo naplněných hoblinkami, případně suchým pískem. V průběhu zimy je nesmíte vlhčit!

Měli byste se vyvarovat skladování poškozených kusů – ty raději hned vyhoďte, mohly by totiž začít hnít, a nakazit tak zbytek – to platí především o cibulkách. Také by se neměly vzájemně dotýkat.

K uskladnění vyberte tmavé nemrznoucí sklepní prostory se stálou teplotou kolem deseti stupňů. Doporučuje se svázat dohromady hlízy stejné odrůdy a označit je štítkem s popisem rostliny. Neznáte-li přesný název, poznačte si alespoň barvu a výšku, abyste v další sezóně věděli, jak rostliny sesadit.

Jiřinky začněte v příštím roce vysazovat od poloviny května. Chcete-li, aby vám rostliny vykvetly dříve, předpěstujte je na světlém místě s teplotou kolem patnácti stupňů. Do čerstvé zeminy je musíte vysadit už v únoru.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |