vytisknout velikost písma Mrazy se blíží: co s jiřinkami

Mrazy se blíží: co s jiřinkami

Jiřiny, jedny z nejtypičtějších rostlin podzimu, jsou známy dlouhou dobou kvetení. Nezastaví je ani horší počasí a vydrží až do prvních mrazů. Jakmile však mráz spálí jejich květenství, je to neklamný signál, že je musíme v nejbližší době připravit k zazimování (stejně jako třeba dosnu indickou či mečíky).

Poté, co rostliny zhnědnou či zežloutnou, sestříhejte jejich stonky asi na deset centimetrů a vyndejte ze země jejich hlízy. Naše babičky dodržovaly pravidlo, že mezi sestříhnutím stonků a vyhrabáním hlíz je dobré počkat den či dva.

Z hlíz (cibulek) oklepte zeminu a nechte je několik dní sušit na dobře větraném místě. Potom je uložte do bedýnek či kbelíků buď prázdných, nebo naplněných hoblinkami, případně suchým pískem. V průběhu zimy je nesmíte vlhčit!

Měli byste se vyvarovat skladování poškozených kusů – ty raději hned vyhoďte, mohly by totiž začít hnít, a nakazit tak zbytek – to platí především o cibulkách. Také by se neměly vzájemně dotýkat.

K uskladnění vyberte tmavé nemrznoucí sklepní prostory se stálou teplotou kolem deseti stupňů. Doporučuje se svázat dohromady hlízy stejné odrůdy a označit je štítkem s popisem rostliny. Neznáte-li přesný název, poznačte si alespoň barvu a výšku, abyste v další sezóně věděli, jak rostliny sesadit.

Jiřinky začněte v příštím roce vysazovat od poloviny května. Chcete-li, aby vám rostliny vykvetly dříve, předpěstujte je na světlém místě s teplotou kolem patnácti stupňů. Do čerstvé zeminy je musíte vysadit už v únoru.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |